Forum avocaţi > Drept penal

Stergere date dupa amprentare si fotografiere?

30-09-2019
Vizitator
Buna ziua!

O persoana care a fost amprentata si fotografiata (nu i s-a precizat faptul ca poate refuza la politie) poate sa solicite stergerea amprentelor di fotografiilor din baza de date a politiei?

Care este procedura?
Răspunde
 30-09-2019

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Daca sunteti suspect sau inculpat intr-o cauza penala, este necesara amprentarea si fotografierea dvs pentru solutionarea dosarului.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 30-09-2019
Vizitator
Av. Bratulescu Adela a scris pe 30-09-2019:
Daca sunteti suspect sau inculpat intr-o cauza penala, este necesara amprentarea si fotografierea dvs pentru solutionarea dosarului.

Am fost suspect, dar ne-am impacat si totusi au zis cand am fost amandoi la sectie pentru impacare ca ma duc sa ma amprenteze si sa ma fotografieze. Nu mi-au spus ca am dreptul sa refuz, ci ca asa este procedura. Ce pot face pentru a mi se sterge datele din acea baza?
Răspunde
 01-10-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Cine v-a informat ca aveati dreptul sa refuzati amprentarea, v-a indus in eroare. Politia poate face acest lucru chiar si fara acordul dvs.

Conform Art. 196 NCPP - Fotografierea şi luarea amprentelor suspectului, inculpatului sau ale altor persoane

(1) Organele de urmărire penală pot dispune fotografierea şi luarea amprentelor suspectului, inculpatului sau ale altor persoane cu privire la care există o suspiciune că au legătură cu fapta comisă sau că au fost prezente la locul faptei, chiar şi în lipsa consimţământului acestora.

(2) Organul de urmărire penală poate autoriza să se dea publicităţii fotografia unei persoane, când această măsură este necesară pentru stabilirea identităţii persoanei sau în alte cazuri în care publicarea fotografiei prezintă importanţă pentru buna desfăşurare a urmăririi penale.

(3) Dacă este necesară identificarea amprentelor ce au fost găsite pe anumite obiecte sau a persoanelor care pot fi puse în legătură cu fapta ori locul comiterii faptei, organele de urmărire penală pot dispune luarea amprentelor persoanelor despre care se presupune că au intrat în contact cu acele obiecte, respectiv fotografierea acelora despre care se presupune că au avut legătură cu fapta comisă sau au fost prezente la locul faptei.

Dvs. spuneti ca a existat un dosar penal, in care ati avut calitatea de suspect. Faptul ca v-ati impacat cu persoana vatamata si nu raspundeti penal pentru acea fapta, nu obliga politia sa va stearga din baza de date AFIS in care ati fost inregistrat ca faptuitor.

AFIS are rolul, printer altele, de dejucare a unor tentative de fals privind identitatea, conexiunea între fapte şi între făptuitori, semnalarea unor stări de recidivă, evidenţa şi controlul refugiaţilor, azilanţilor, apatrizilor, urmărirea internă şi internaţională a răufăcătorilor, stabilirea identităţii unor persoane sau cadavre cu identitate necunoscută.

In cazul in care totusi insistati in cererea dvs, singura posibilitate este de a solicita acest lucru in instanta, care este obligata sa dea o solutionare legala cererii dvs.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.