Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Drept penal

Pot primi amenda penala pentru ca am dat spre adoptie un animal care mi a intrat in curte?

03-10-2019
Vizitator
Buna ziua!
Acum o luna de zile m am trezit in curte cu o pisicuta in varsta de 3-4 luni.. i am cautat stapanul si am intrebat toata strada daca este al cuiva si nu l a revendicat nimeni. Okaay..
Eu neavand posibilitatea de a l pastra o mai lunga perioada de timp l am postat pe siteuri de adoptie in speranta ca proprietarul va vedea postarea sau daca nu, sa ii gasesc un nou stapan
Din pacate proprietarul nu a vazut postarea iar eu l am dat spre adoptie.. okay de aici se complica lucrurile
O vecina, la cateva zile dupa adoptie, mi a spus ca o alta femeiw de pe o strada alaturata se vaita ca si a pierdut pisica si corespundea cu pisica de mi a intrat in curte
Eu i am scris mesaj femeii pe facebook dandu i datele de contact ale noului proprietar apoi ea imi raspunde peste o luna de zile cum ca abia in ziua respectiva a vazut mesajul.
Vazand ca Noul proprietar nu a vrut sa ii inapoieze pisica m a amenintat ca imi va face plangere penala ceea ce a si facut, iar eu am fost chemata la sectia de politie unde am dat declaratia fix asa cum s a intampalt iar politistul mi a spus ca daca pana pe data de 24 oct nu ii inapoiez pisica imi va da amenda penala
Tin sa mentionez ca proproetarul nu are in afara de poze nimic doveditor cum ca pisica ar fi a lui, nu e microcipata, nu este nimic
Politistul de la
Sectoe m a asigurat ca dosarul se va inchide in momentul in care ii voi face rost de pisica doar ca noii proproetari nu vor s o mai dea inapoi. Ce este de facut in cazul asta? Am incercat sa fac o fapta buna si se pare ca urmeaza sa ma aleg cu amenda penala pt ca mi s a spus ca am gasit un bun care nu este al meu si l am dat mai departe. Va rog din suflet ajuta ti ma cu un sfat pentru ca sunt studenta la medicina veterinara si nu imi pot pata istoricul cu astfel de incidente. . Va multumesc!
Răspunde
 03-10-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da, asta este tara in care ajunge sa ti se faca greata - din cauza semenilor - dupa ce incerci sa faci un bine, chiar si numai unui animal.

Din ceea ce ati scris, reiese ca vi s-a facut plangere penala pe art 243 Cod penal (insusirea bunului gasit sau ajuns din eroare la faptuitor)

Politistul este ultrazelos. Termenul de 24 oct este aiurea, ca sa nu-i spun altcumva. Nu da el amenzile penale, nu stabileste el termene, ci instanta, dupa ce un procuror intocmeste un rechizitoriu si constata ca intr-adevar s-a savarsit o infractiune, si ca sunteti vinovata.

Daca dvs. nu ati vandut pisica si nu ati avut niciun profit din plasarea ei in adoptie, nu aveti de ce sa va temeti. Dosarul va fi clasat, pentru ca inca avem procurori si judecatori intregi la cap.

Chiar si codul civil spune la art 576 ca Animalele domestice rătăcite pe terenul altuia îi revin acestuia din urmă dacă proprietarul nu le revendică în termen de 30 de zile (vaci, porci, gaini etc). De pisici, ce sa mai vorbim.

Dimpotriva, puteti cere proprietarei toate cheltuielile pe care le-ati facut cu intretinerea pisicii pe perioada in care a fost pierduta.

Proprietara poate sa-si revendice pisica de la cei care au luat-o in adoptie. Daca vrea. In plus , avea obligatia legala sa-si supravegheze animalul. Ceea ce nu a facut. Si se pare ca nu a respectat o gramada de alte prevederi legale pentru detinatorii de pisici (vaccinare, microcipare, carnet de sanatate etc)

Deci, nu va mai dau aici detalii cand o fapta este infractiune si cand o fapta care pare infractiune (adica e tipica) nu este in fapt infractiune.

Ati dat o declaratie la politie deja. Am inteles. Daca veti mai fi chemata de procuror, mergeti cu un avocat ca sa fiti sigura ca dosarul merge in directia dorita, ca sa nu mai dati declaratii aiurea si sa nu mai fiti intimidata de politist.

Si nu va faceti probleme. Vedeti-va de invatatura, ca pana la pensie veti intalni multi oameni rai.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-10-2019
Vizitator
Va multumesc mult pentru raspuns!
Mi ati mai ridicat moralul
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.