Forum avocaţi > Drept penal

Refuz prelevare probe biologice

13-12-2019
Vizitator
buna ziua! am avut un incident in parcarea blocului in ziua de craciun anul trecut 25 12 2018 unde locuiesc.am vrut sa mut masina pe alt loc de parcare fara a iesi din interiorul parcarii moment in care am acrosat fara pagube materiale masina unei vecine iar dansa a chemat politia care mi a deschis dosar penal pentru refuz probe biologice,eram baut am suflat si in fiola..0,63 .intrebarea mea este daca pot fi condamnat din moment ce detin extras cf al parcari si este proprietatea noastra a proprietarilor din care am si eu cota parte,apare ca si teren 870 mp in cf, curte partial ingradita cu plasa la n-v beton.eu doresc sa contest in instanta ca``parcarea nu poate fi considerata drum public.am vreo sansa de achitare?sunt foarte disperat,asi fi recunoscator pentru un raspuns din partea dumneavoastra.cu stima,adrian marinca
Răspunde
 13-12-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Conform OG 43/1997 privind regimul juridic al drumurilor
art.2 alin. (3) Fac parte integrantă din drum: ampriza şi zonele de siguranţă, suprastructura şi infrastructura drumului, podurile, podeţele, şanţurile, rigolele, viaductele, pasajele denivelate, zonele de sub pasajele rutiere, tunelurile şi alte lucrări de artă, construcţiile de apărare, protecţie şi consolidare, trotuarele, pistele pentru ciclişti, LOCURILE DE PARCARE, oprire şi staţionare, staţiile de taxare, bretelele de acces, drumurile tehnologice amenajate pentru întreţinerea autostrăzilor, indicatoarele de semnalizare rutieră şi alte dotări pentru siguranţa circulaţiei, sistemele inteligente de transport şi instalaţiile aferente, spaţiile de serviciu sau control, spaţiile cuprinse în triunghiul de vizibilitate din intersecţii, spaţiile cuprinse între autostradă şi/sau drum şi bretelele de acces, sistemele pentru protecţia mediului, terenurile şi plantaţiile din zona drumului şi perdelele de protecţie, mai puţin zonele de protecţie.
Art. 4 - Din punct de vedere al circulaţiei drumurile se împart în:...
b) drumuri închise circulaţiei publice, care cuprind acele drumuri de utilitate privată care servesc obiectivelor la care publicul nu are acces, precum şi acele drumuri de utilitate publică închise temporar circulaţiei publice.
oug 195/2002
14. drum public - ORICE cale de comunicaţie terestră, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice; drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile;

Acum, Dvs stiti mai bine care este realitatea din teren.
Insa speta dvs. nu se compara cu cazul unei persoane care isi amenajeaza in curtea interioara a casei o parcare. Aceasta parcare sigur este privata, are acces doar proprietarul singur, cu masina sa, iar din punctul de vedere al circulatiei, evident nu poate fi deschisa publicului.

Dar o parcare de bloc/ rezidentiala, chiar daca ea este proprietate privata si partial ingradita, (i) daca nu e inchisa cu bariera si orice trecator cu masina poate intra in parcare si sa-si lase acolo masina (fara sa ia in considerare faptul ca parcarea este pe pamantul cuiva) si (ii)sunt mai multi coproprietari, se considera ca este deschisa circulatiei publice.

Insa, din cate am inteles, problema dvs. nu ar fi ca ati fost depistat baut la volan, ci ca ati refuzat prelevarea probelor biologice. Elementul de baza al infractiunii prev. de 337 CP este "Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere... de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei". Atat.

Daca nu ati fi refuzat, chiar daca vi s-ar fi stabilit o alcoolemie, ramanea sa va aparati doar de conducerea sub influenta alcoolului, si acolo ati fi putut sa va concentrati pe statutul de drum public ori privat al parcarii rezidentiale.

Ca atare, pentru argumentele de mai sus, cu parere de rau, eu nu pot sa va dau sperante. Asteptati, insa, poate primiti alte informatii care v-ar putea ajuta de la colegii mei.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-12-2019

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Veti fi cercetat pentru savarsirea infractiunii de refuz de la prelevarea de probe biologice, fapta pedepsita cu inchisoarea de la 1 la 5 ani. In cazul acestei infractiuni, nu va puteti intemeia apararea pe natura juridica a drumului unde va aflati in momentul depistarii, ci ar fi indicat sa solicitati incheierea unui acord de recunoastere a vinovatiei in etapa urmaririi penale, pentru a beneficia de o pedeapsa indreptata spre minim, cu o modalitate de executare care sa va permita restituirea permisului la finalizarea dosarului.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.