Forum avocaţi > Drept penal

Aplicare lege penala mai favorabila recurs compensatoriu

12-02-2020
Vizitator
Buna ziua! In cazul unei persoane aflate in detentie din martie 2019, in urma abrogarii legii recursului compensatoriu cele 6 zile considerate executate nu se mai iau in calcul dupa intrarea in vigoare a legii 240/2019. In aceasta lege anterior mentionata, norma tranzitorie prevede faptul ca art 55^1 se aplica pentru perioada cuprinsă între 24 iulie 2012 și data intrării în vigoare a prezentei legi, ceea ce inseamna ca restul prevederior cum ar fi zilele considerate executate ca urmare a muncii prestate (art 96) ar trebui calculate conform vechilor prevederi pentru cei aflati in detentie anterior legii 240/2019, deoarece prevederile art 96 din legea veche constituie lege penala mai favorabila. Poate fi acesta un motiv pentru inaintarea unei contestatii la executare, avand in vedere faptul ca persoana in cauza presteaza o munca neremunerata si zilele castig ii sunt calculate conform legii 240/2019?
Răspunde
 12-02-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu sunt sigura ca inteleg ceea ce doriti.

legea 240 se aplica incepand cu 23 dec.2019. Cele 6 zile se obtin pana la aceasta data.

Iar, Art.96 din legea 254 -dupa modificarea sa prin legea 240 - este mai favorabila liberarii conditionate:

- inainte de modificare, ptr munca neremunerata se acordau 3 zile executate pentru două zile de muncă (procent de 66%)
- dupa 23 dec,2019, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de muncă (procent de 75%)

Deci, nu inteleg de ce s-ar face contestatie. Poate detaliati.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-02-2020
Vizitator
Nu inteleg ce reprezinta procentele calculate de dumneavoastra!...Cred ca avem o viziune diferita asupra matematicii!!!...
Inainte cum ati spus se considerau 3 zile executate la 2 zile de munca (adica pentru 2 zile de munca se primea una castig sau intr-o luna de exemplu la 20 de zile muncite aveai 10 castig ceea ce inseamna 40 de credite ce puteau fi transformate in recompense).
Acum conform legii 240/2019 pentru munca neremunerata se considera 4 zile executate la 3 zile de lucrate (adica la 3 zile muncite se castiga o zi sau mai bine spus la 20 de zile lucrate intr-o luna se catiga 6,5 zile care inseamna 26 de credite).
In concluzie pe legea veche se puteau castiga lunar, prin munca 10-11 zile, iar in prezent circa 6 zile.
Asa ca, stimata dna avocat... nu stiu unde vedeti legea noua ca fiind mai favorabila liberarii conditionate!!!
Răspunde
 12-02-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da, aveti dreptate. Am inversat procentele si, cu ochii pe ele, am tras concluzia eronata. Imi cer scuze. Legea veche e mai favorabila dpdv al art.96.

Parerea mea este, insa, ca puteati sa fiti un pic mai "delicat" in exprimare. Incercam doar sa va ajut. In plus, oricine poate gresi. Si, din fericire, opinia mea nu v-a afectat.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-02-2020
Vizitator
Imi cer scuze pentru limbajul putin mai taios!... Nu a fost cu intentie! Dar fiind vorba despre un subiect care ma afecteaza sa spunem intr-un mod indirect (persoana din detentie este sotul meu) probabil ca nu am cantarit foarte bine cuvintele cand le-am scris!!!
Eu doar am vrut sa aflu daca am vreo sansa cu o astfel de contestatie, deoarece, prin mass-media nu am vazut pe nimeni sa abordeze problema asta si sa remarce acest detaliu!
Va multumesc pentru timpul acordat!
Răspunde
 13-02-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Perioada executata pana la intrarea in vigoare a noii legi, va fi calculata conform legii existente la acea data, astfel ca sotul dvs va beneficia de recursul compensatoriu pana la data intrarii in vigoare a legii 240/2019.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.