|
19-07-2020 |
 | Andrei NITU Vizitator |
| Buna ziua! AM fost audiat de un politist ca persoana vatamata si la audiere, acesta mi-a pus intrebari non-stop; intrerupandu-ma intruna, iar in dese randuri parca imi indica ce sa spun, constat ca parca vrea sa puncteze intentioant anumite detalii ca sa claseze. Are voie sa ma intrerupa? Are voie sa imi puna intrebari intruna sau doar la sfarsitul audierii? Pot cere sa fiu audiat din nou, eventual de altineva pt ca nu s-au surprins corect unele lucruri, din cauza politistului. Va multumesc! | |
|
|
|
19-07-2020 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Si in cazul audierii partii vatamate, se aplica aceleasi reguli ca si la audierea suspectului/inculpatului. Cu alte cuvinte, vi se aplica si dvs. urm. reglementari din codul de proc penala (unde cititi suspect/inculpat inlocuiti cu parte vatamata): Art. 109 - Modul de ascultare (1) După îndeplinirea dispoziţiilor art. 107 şi 108, suspectul sau inculpatul este lăsat să declare tot ceea ce doreşte referitor la fapta prevăzută de legea penală care i-a fost comunicată, după care i se pot pune întrebări. (2) Suspectul sau inculpatul are dreptul să se consulte cu avocatul atât înainte, cât şi în cursul audierii, iar organul judiciar, când consideră necesar, poate permite acestuia să utilizeze însemnări şi notiţe proprii. Art. 110 - Consemnarea declaraţiilor (1) Declaraţiile suspectului sau inculpatului se consemnează în scris. În declaraţie se consemnează întrebările adresate pe parcursul ascultării, menţionându-se cine le-a formulat, şi se menţionează de fiecare dată ora începerii şi ora încheierii ascultării. (2) Dacă este de acord cu conţinutul declaraţiei scrise, suspectul sau inculpatul o semnează. Dacă suspectul sau inculpatul are de făcut completări, rectificări ori precizări, acestea sunt indicate în finalul declaraţiei, fiind urmate de semnătura suspectului sau a inculpatului. (3) Când suspectul sau inculpatul nu poate sau refuză să semneze, organul judiciar consemnează acest lucru în declaraţia scrisă. (4) Declaraţia scrisă este semnată şi de organul de urmărire penală care a procedat la audierea suspectului sau a inculpatului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi ori de preşedintele completului de judecată şi de grefier, de avocatul suspectului, inculpatului, al persoanei vătămate, părţii civile sau părţii responsabile civilmente, dacă aceştia au fost prezenţi, precum şi de interpret când declaraţia a fost luată printr-un interpret. (5) În cursul urmăririi penale, audierea suspectului sau inculpatului se înregistrează cu mijloace tehnice audio sau audiovideo. Atunci când înregistrarea nu este posibilă, acest lucru se consemnează în declaraţia suspectului sau inculpatului, cu indicarea concretă a motivului pentru care înregistrarea nu a fost posibilă. Incercati sa faceti cerere de reaudiere, pretextand ca v-ati mai amintit anumite elemente care pot duce la solutionarea cauzei, precum si ca ati realizat ca prima dvs. declaratie - data fara prezenta avocatului - poate fi interpretata, lasandu-va "condus" de anchetator, si doriti sa aduceti clarificarile necesare. Ce rezultat va avea cererea, nu pot sa va spun. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
19-07-2020 |
 | Andrei NITU Vizitator |
| Av.STARJIL M. a scris pe 19-07-2020: Incercati sa faceti cerere de reaudiere, pretextand ca v-ati mai amintit anumite elemente care pot duce la solutionarea cauzei, precum si ca ati realizat ca prima dvs. declaratie - data fara prezenta avocatului - poate fi interpretata, lasandu-va "condus" de anchetator, si doriti sa aduceti clarificarile necesare. Ce rezultat va avea cererea, nu pot sa va spun.
Pot sa ii fac plangere pentru influentarea declaratiilor avand in vedere ca am fost condus si mi s-au pus doar intrebari la care am raspuns, pe toata durata audierii? | |
|
|
|
19-07-2020 |
|
| In mod sigur, ati semnat ca v-au fost aduse la cunostinta drepturile pe care le aveti pe parcursul audierii. Apoi, ati semnat declaratia, nefortat fiind. Si in lipsa unui avocat, la care ati renuntat voluntar. Sincer, parerea mea este ca nu o sa tina la acest moment o plangere penala pe motivele aratate de dvs. Nu sunteti minor.Nu trebuie sa fiti asistat. Ati renuntat voluntar la avocat. Incercati sa rezolvati problema cu vorba buna, inteleg ca asta este important. In plus, din cele relatate de dvs., consider ca nu va incadrati pe 272 CP, ptr ca nu ati fost corupt, constrans ori intimidat ca sa nu sesizati organele de urmărire penală, să nu dati declaraţii, să va retrageti declaraţiile, să dati declaraţii mincinoase ori să nu prezinte probe. Definitia unei infractiuni arata exact ceea ce este infractiune. Încercarea de a determina sau determinarea unei persoane, indiferent de calitatea acesteia, prin corupere, prin constrângere ori prin altă faptă cu efect vădit intimidant, săvârşită asupra sa ori asupra unui membru de familie al acesteia, să nu sesizeze organele de urmărire penală, să nu dea declaraţii, să îşi retragă declaraţiile, să dea declaraţii mincinoase ori să nu prezinte probe, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură judiciară, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă actul de intimidare sau corupere constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni. V-am raspuns obiectiv; dvs. insa puteti face ceea ce considerati necesar daca va simtiti indreptatit; incercati sa va atingeti scopul intai la modul elegant; daca nu reusiti, vedeti atunci cum procedati. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
19-07-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Andrei NITU a scris pe 19-07-2020: Buna ziua! AM fost audiat de un politist ca persoana vatamata si la audiere, acesta mi-a pus intrebari non-stop; intrerupandu-ma intruna, iar in dese randuri parca imi indica ce sa spun, constat ca parca vrea sa puncteze intentioant anumite detalii ca sa claseze. Are voie sa ma intrerupa? Are voie sa imi puna intrebari intruna sau doar la sfarsitul audierii? Pot cere sa fiu audiat din nou, eventual de altineva pt ca nu s-au surprins corect unele lucruri, din cauza politistului. Va multumesc! Organul de cercetare penala va poate adresa intrebari referitoare la situatia de fapt. La final, trebuie sa vi se dea dreptul sa cititi declaratia si sa o semnati, daca sunteti de acord cu cele consemnate. Este indicat sa va prezentati insotit de un avocat in momentul in care dati o declaratie, pentru a nu vi se incalca drepturile, deoarece dupa semnarea declaratiei este mai greu sa contestati actele si masurile de urmarire penala. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
22-07-2020 |
 | Dan Vizitator |
| Buna ziua sunt chemat la judecătorie pt conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului am fost la procuror am facut acordul de recunoaștere și este posibil ca dosarul să se finalizeze de la prima înfățișare având stadiul fond? | |
|
|
|
22-07-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Dan a scris pe 22-07-2020: Buna ziua sunt chemat la judecătorie pt conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului am fost la procuror am facut acordul de recunoaștere și este posibil ca dosarul să se finalizeze de la prima înfățișare având stadiul fond? Da, este posibil. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
22-07-2020 |
 | Dan Vizitator |
| Revin din nou cu o întrebare. Am fost la procuror am facut acordul de recunoaștere și a propus aplicarea amanarii a pedepsi un an cu suspendare 2ani cu semnătura si 40 de zile munca in folosul comunității. Ce șanse sunt ca și la judecătorie sa ramane aceiasi pedeapsă? | |
|
|
|
23-07-2020 |
|
| Ati mai postat aceasta intrebare in forum si ati primit deja raspuns. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |