Forum avocaţi > Drept penal

Plangere impotriva ordonantei procurorului

28-07-2020
Vizitator
Buna ziua! Un procuror a dat o solutie in dosarul meu de declinare a cauzei si vreau sa o contest, doar ca intre timp dosarul a ajung la alt Parchet ca urmare a declinarii. Unde pot contesta aceasta solutie de declinare, la prima unitate de parchet sau a doua?
Multumesc!
Răspunde
 28-07-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Ordonanta/hotararea de declinare a competentei nu pot fi atacate.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-07-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Din punct de vedere legal puteti ataca masurile luate de procuror, in baza art 339 NCPP, insa daca plangerea a fost gresit indreptata, declinarea competentei este un lucru necesar pentru solutionarea cauzei.

Art 339 NCPP prevede ca:

"1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al parchetului.

(2) În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel, ale procurorului şef de secţie al parchetului ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.

(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător atunci când ierarhia funcţiilor într-o structură a parchetului e stabilită prin lege specială.

(4) În cazul soluţiilor de clasare ori de renunţare la urmărire, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia.

(5) Ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva soluţiilor, actelor sau măsurilor nu mai pot fi atacate cu plângere la procurorul ierarhic superior şi se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.

(6) Dispoziţiile art. 336-338 se aplică în mod corespunzător, dacă legea nu dispune altfel."

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-07-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Organele de urmărire penală, în conformitate cu dispozițiile art. 58 alin. (1)-(3) CPP, sunt datoare să realizeze o verificare inițială a competenței imediat după sesizare.

În măsura în care intervine un conflict de competență intre parchete în cursul urmăririi penale, acesta se soluționează potrivit dispozițiilor art. 63 alin. (4) CPP.

Conflictul de competenţă dintre doi sau mai mulţi procurori se rezolvă de către procurorul ierarhic superior comun acestora.

Când conflictul se iveşte între două sau mai multe organe de cercetare penală, competenţa se stabileşte de către procurorul care exercită supravegherea activităţii de cercetare penală a acestor organe.
În cazul în care procurorul nu exercită supravegherea activităţii tuturor organelor de cercetare penală între care s-a ivit conflictul, competenţa se stabileşte de către prim-procurorul parchetului în circumscripţia căruia se află organele de cercetare penală.

Dvs. nu puteti ataca ordonanta procurorului de declinare a competentei. Nici in civil, hotararea prin care instanta se declara NEcompetenta nu este supusa vreunei cai de atac.

Daca parchetul 2 indicat ca fiind competent prin ordonanta de declinare a competentei a parchetului 1 accepta competenta, ori se ajunge la regulator de competenta pentru fixarea parchetului competent,(conform celor aratate mai sus) dvs. - daca nu sunteti de acord cu temeiurile de drept care au stabilit competenta parchetului care instrumenteaza in final dosarul, - aveti ulterior posibilitatea sa ridicati eventual o exceptie de necompetenta in dosar.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-07-2020
Vizitator
Av.STARJIL M. a scris pe 28-07-2020:
Ordonanta/hotararea de declinare a competentei nu pot fi atacate.
Este o ordonanata de disjungere a cauzei si declinare a competentei, de ce sa nu poata fi atacata, nu reprezinta tot un act al procurorului? Eu nu sunt de acord cu interpretarea procurorului care a schimbat incadrarea faptei in una mai putin grava, a vrut doar sa scape de dosar, nici nu a facut referire la probele din dosar.
Ideea este unde depun aceasta plangere impotriva ordonantei de disjungere a cauzei si declinare a competentei,la prim-procurorul unde a fost initial dosarul sau la prim-procurorul unde este acum dosarul? Pentru ca sunt 2 unitati diferite de Parchet.
Răspunde
 29-07-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Plangerea se depune la prim-procurorul parchetului din care face parte procurorul care a emis ordonanta.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-10-2020
Vizitator
Locuiesc temporar la tara. Unul dintre vecini a construit un gard de beton in ian.2019 , a continuat prelungirea gardului si in ian.2020 desigur in lipsa mea , fara acordul meu si fara aut. de constructie. Mi-am permis sa formulez plangere penala pentru incalcarea proprietatii private dar am considerat ca nu pot merge in instanta din motive financiare asa incat am retras plangerea penala. Desi sunt o victima si am fost pagubita justitia romana considera ca imi revine ca plata cheltuieli judiciare ?
Solutionarea cauzei este justa ? Oare cel care repetat incalca legea este nevionovat ?
Răspunde
 01-10-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dvs. v-ati retras plangerea, deci nu ati permis autoritatilor sa constate daca a avut loc sau nu o incalcare a legii.
In penal nu se achita taxe, deci nu ati fi avut cheltuieli.
Pentru ca ati demarat o actiune la care ati renuntat, fara ca organul de cercetare sa constate ca sunteti pagubita/victima, cheltuielile judiciare au ramas in sarcina dvs.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-10-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Munteanu Maria a scris pe 01-10-2020:
Locuiesc temporar la tara. Unul dintre vecini a construit un gard de beton in ian.2019 , a continuat prelungirea gardului si in ian.2020 desigur in lipsa mea , fara acordul meu si fara aut. de constructie. Mi-am permis sa formulez plangere penala pentru incalcarea proprietatii private dar am considerat ca nu pot merge in instanta din motive financiare asa incat am retras plangerea penala. Desi sunt o victima si am fost pagubita justitia romana considera ca imi revine ca plata cheltuieli judiciare ?
Solutionarea cauzei este justa ? Oare cel care repetat incalca legea este nevionovat ?

Din moment ce v-ati retras plangerea, fara a da posibilitatea organelor de cercetare sa stabileasca cui apartine vinovatia, cheltuielile de judecata raman in sarcina dvs.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.