Forum avocaţi > Drept penal

Am amenintat o colega

22-08-2020
Vizitator
Buna ziua! La scoala am o colega cu care nu ma intelegeam deloc. Ma trata diferit fata de alti copii si daca o intrebam ceva imi raspundea urat si cu aroganta. Ma jignea, iar daca ii raspundeam , incepea sa rada si sa ma barfeasca. M-am simtit calcat in picioare si umilit. M-am dat drept o persoana straiana si am amenintat-o de pe un alt numar (" Te urmaresc", " Nu parasi casa", "Esti in periocol", i-am spus la ce liceu invata, amm jignit-o). Azi am fost chemat la politie ca martor si am dosar penal "hartuire si amenintari". Nu am in ruptul capului de gand sa-i fac ce am scris mai sus. Am vrut sa o speri deoarece se credea buricul pamantului. Daca as lua legatura cu un avocat care sa ma ajute sa iau legatura cu parintii ei si sa le explic, cer scuze pentru ce am facut, credeti ca s-ar rezolva?
Răspunde
 22-08-2020
Vizitator
Am uitat sa mentionez ca am 17 ani.
Răspunde
 22-08-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Sunt infractiuni care se urmaresc la plangere prealabila, deci exista posibilitatea ca persoana vatamata sa-si retraga plangerea penala,insa numai cu acordul parintilor ei.

Puteti media ori tranzactiona cu persoana vatamata.
Luati legatura intai cu parintii dvs, si apoi cu un avocat.

Daca nu-si retrag plangerea, si nu sunt interesati de bani, nu se rezolva si v-ati pricopsit cu cazier penal la inceputul vietii.

A meritat?

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-08-2020

Buna ziua! Cum m-ar afecta asta in cel mai rau caz?
Răspunde
 22-08-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Amenintarea se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (art 206 cp)

Hartuirea cu efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. (art.208 alin 2 cp)

Fiind in concurs, si fiind minor, se stabileşte şi se ia o singură măsură educativă pentru toate faptele. (adica, aveti noroc ca inca sunteti minor)

Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.

Faţă de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:
a) dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;
b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.

1. Măsurile educative neprivative de libertate sunt:
a) stagiul de formare civică;
b) supravegherea;
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;
d) asistarea zilnică.
2. Măsurile educative privative de libertate sunt:
a) internarea într-un centru educativ;
b) internarea într-un centru de detenţie.

Pe durata executării măsurilor educative neprivative de libertate, instanţa poate impune minorului una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a) să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională;
b) să nu depăşească, fără acordul serviciului de probaţiune, limita teritorială stabilită de instanţă;
c) să nu se afle în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanţă;
d) să nu se apropie şi să nu comunice cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu participanţii la săvârşirea infracţiunii ori cu alte persoane stabilite de instanţă;
e) să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta;
f) să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală.

Daca nu respectati masurile dispuse de instanta, va fi mai rau, mergand pana la internarea intr-un centru educativ/detentie ori, daca impliniti 18 ani,sa fiti mutat in penitenciar.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-08-2020
Vizitator
Am inteles! Multumesc!
Răspunde
 23-08-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
AndreiTone a scris pe 22-08-2020:
Buna ziua! La scoala am o colega cu care nu ma intelegeam deloc. Ma trata diferit fata de alti copii si daca o intrebam ceva imi raspundea urat si cu aroganta. Ma jignea, iar daca ii raspundeam , incepea sa rada si sa ma barfeasca. M-am simtit calcat in picioare si umilit. M-am dat drept o persoana straiana si am amenintat-o de pe un alt numar (" Te urmaresc", " Nu parasi casa", "Esti in periocol", i-am spus la ce liceu invata, amm jignit-o). Azi am fost chemat la politie ca martor si am dosar penal "hartuire si amenintari". Nu am in ruptul capului de gand sa-i fac ce am scris mai sus. Am vrut sa o speri deoarece se credea buricul pamantului. Daca as lua legatura cu un avocat care sa ma ajute sa iau legatura cu parintii ei si sa le explic, cer scuze pentru ce am facut, credeti ca s-ar rezolva?

Data fiind situatia de fapt, sfatul meu este sa incercati sa obtineti o impacare cu persoana vatamata, pentru a nu a mai raspunde penal pentru faptele comise.

Conform dispozitiilor art. 159 NCP:

"(1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.

(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.

(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător."

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-09-2020
Vizitator
Cazierul de poate reabilita? Dupa cat timp?
Răspunde
 03-09-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Ca sa aveti cazier judiciar, intai trebuie sa fiti condamnat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, in baza unui rechizitoriu intocmit de procuror.

Daca partea vatamata isi retrage plangere nu mai raspundeti penal, deci nu se face rechizitoriul, implicit nu veti fi judecat, deci nu veti avea cazier.

Daca partea vatamata nu isi retrage plangerea, sunt mai multe posibilitati:
a) procurorul renunta la urmarirea penala

Art. 318 - Renunţarea la urmărirea penală

(1) În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea faptei.

b) puteti semna cu procurorul un acord de recunoastere a vunovatiei si pedeapsa se reduce cu 1/3

c) procurorul intocmeste rechizitoriu, sunteti trimis in judecata si condamnat; fiind minor, veti fi judecat ca minor si veti primi o masura educativa neprivativa de libertate; daca nu o respectati, se transforma in masura educativa privativa, iar dupa 18 ani se poate executa in penitenciar

Condamnarile penale (masurile educative) din minorat se inscriu in cazierul judiciar,conform art.9 din legea 290/2004)

In cazierul judiciar se inscrie provizoriu si urmarirea penala.

Art. 15 - (1) Persoanele fizice înscrise în cazierul judiciar sau cu privire la care s-au făcut notări provizorii SE SCOT DIN EVIDENTA dacă se află în una dintre următoarele situaţii:

a) faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracţiuni;

b) a intervenit reabilitarea judecătorească sau de drept;

c) a intervenit amnistia;

d) au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o pedeapsă privativă de libertate de cel mult 3 ani şi au trecut 20 de ani de la data rămânerii definitive a condamnării;

e) au decedat;

f) s-a dispus renunţarea la urmărire penală sau clasarea faţă de ele ori s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal;

g) a trecut un an de la data executării măsurii educative;

h) au trecut 2 ani de la data când s-a pronunţat o hotărâre definitivă de amânare a aplicării pedepsei şi nu s-a dispus revocarea sau anularea amânării aplicării pedepsei conform art. 88 sau 89 din Codul penal;

i) au trecut 5 ani de la data aplicării uneia dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute de art. 91 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Deci, ptr. dvs, ca minor, mentiunea din cazierul judiciar se va sterge la un an de la data executarii masurii educative - lit g de mai sus (daca veti fi condamnat in acest sens)

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-09-2020
Vizitator
Multumesc foarte mult!
Răspunde
 22-09-2020
Vizitator
Buna ziua! Avocatul mi-a spus ca pot conversa cu victima si cu parintii ei. Mama mea ar vrea sa ia legatura cu ei insa nu prea stie ce sa le spuna si ce sa le spuna. Ma puteti ajuta va rog? As vorbi chiar eu cu ei.
Răspunde
 22-09-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dvs.fiind minor nu puteti tranzactiona singur. In aceeasi situatie este si victima.
Deci, ar trebuie sa fie o intalnire la care sa participati atat dvs,cat si victima, insotiti fiecare de cel putin un parinte.
Incercati sa stabiliti o intalnire, daca se poate si este loc de buna ziua.
Daca reusiti sa va intalniti, incepeti prin a va cere scuze,la modul cel mai sincer, aratand ca intelegeti unde ati gresit, ca in mod sigur nu veti mai face asa ceva si ca apelati la clementa si intelegerea lor si ii rugati sa-si retraga plangerea penala.
Ca sunteti gata sa reparati pecuniar daunele cauzate victimei, semnand o tranzactie.

Art. 2.268 cod civil- Domeniul de aplicare

(2) Se poate însă tranzacţiona asupra acţiunii civile derivând din săvârşirea unei infracţiuni.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 23-09-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Andrei Tone a scris pe 22-09-2020:
Buna ziua! Avocatul mi-a spus ca pot conversa cu victima si cu parintii ei. Mama mea ar vrea sa ia legatura cu ei insa nu prea stie ce sa le spuna si ce sa le spuna. Ma puteti ajuta va rog? As vorbi chiar eu cu ei.

Este indicat sa incercati sa obtineti o impacare cu persoana vatamata.

Ii puteti solicita o intalnire in prezenta avocatilor si a parintilor, pentru a discuta despre o eventuala impacare a partilor si retragere a plangerii.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 23-09-2020
Vizitator
Parintii colegei mele nu ar vrea sa isi retraga plangerea. Ce mi se va intampla? Ce pedeapsa o sa primesc? Am inteles ca o masura neprivativa de libertate si voi avea cazier 1 an, insa nu stiu daca o sa fie asa...
Răspunde
 23-09-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
V-am mai spus intr-o postare din luna august care sunt prevederile legale, si care se aplica pentru toata lumea.

Art. 117 - Stagiul de formare civică⇓
(1) Măsura educativă a stagiului de formare civică constă în obligaţia minorului de a participa la un program cu o durată de cel mult 4 luni, pentru a-l ajuta să înţeleagă consecinţele legale şi sociale la care se expune în cazul săvârşirii de infracţiuni şi pentru a-l responsabiliza cu privire la comportamentul său viitor.
(2) Organizarea, asigurarea participării şi supravegherea minorului, pe durata cursului de formare civică, se fac sub coordonarea serviciului de probaţiune, fără a afecta programul şcolar sau profesional al minorului.

Art. 118 - Supravegherea⇓
Măsura educativă a supravegherii constă în controlarea şi îndrumarea minorului în cadrul programului său zilnic, pe o durată cuprinsă între două şi 6 luni, sub coordonarea serviciului de probaţiune, pentru a asigura participarea la cursuri şcolare sau de formare profesională şi prevenirea desfăşurării unor activităţi sau intrarea în legătură cu anumite persoane care ar putea afecta procesul de îndreptare a acestuia.
(1) Măsura educativă a consemnării la sfârşit de săptămână constă în obligaţia minorului de a nu părăsi locuinţa în zilele de sâmbătă şi duminică, pe o durată cuprinsă între 4 şi 12 săptămâni, afară de cazul în care, în această perioadă, are obligaţia de a participa la anumite programe ori de a desfăşura anumite activităţi impuse de instanţă.
(2) Supravegherea se face sub coordonarea serviciului de probaţiune.

Art. 120 - Asistarea zilnică⇓
(1) Măsura educativă a asistării zilnice constă în obligaţia minorului de a respecta un program stabilit de serviciul de probaţiune, care conţine orarul şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor, precum şi interdicţiile impuse minorului.
(2) Măsura educativă a asistării zilnice se ia pe o durată cuprinsă între 3 şi 6 luni, iar supravegherea se face sub coordonarea serviciului de probaţiune.
b) să nu depăşească, fără acordul serviciului de probaţiune, limita teritorială stabilită de instanţă;
c) să nu se afle în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanţă;
d) să nu se apropie şi să nu comunice cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu participanţii la săvârşirea infracţiunii ori cu alte persoane stabilite de instanţă;
e) să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta;
f) să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală.
(2) Când stabileşte obligaţia prevăzută în alin. (1) lit. d), instanţa individualizează, în concret, conţinutul acestei obligaţii, ţinând seama de împrejurările cauzei.
(3) Supravegherea executării obligaţiilor impuse de instanţă se face sub coordonarea serviciului de probaţiune.
(4) Pe durata executării măsurii educative neprivative de libertate, serviciul de probaţiune are obligaţia să sesizeze instanţa, dacă:
a) au intervenit motive care justifică fie modificarea obligaţiilor impuse de instanţă, fie încetarea executării unora dintre acestea;
b) persoana supravegheată nu respectă condiţiile de executare a măsurii educative sau nu execută, în condiţiile stabilite, obligaţiile ce îi revin.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 23-09-2020
Vizitator
Multumesc! Am vrut sa fiu sigur ! O seara frumoasa!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.