Forum avocaţi > Drept penal

Dosar clasat cu autor necunoscut (dar datele autorului sunt in dosar)

28-08-2020

Buna ziua,

Dupa prescrierea termenului de 5 ani, un dosar in care am reclamat o inselaciune a unui sofer de taxi a fost clasat cu autor necunoscut. Plangerea a fost depusa acum 5 ani, in urma primirii unei chitante false de la un sofer de taxi. Am fost nevoit sa depun inclusiv o plangere impotriva politistilor care mi-au preluat plangerea, intrucat acestia au avut un caracter intimidant pentru a ma convinge sa nu depun plangerea.

In termenul de 20 de zile de la clasare am cerut consultarea dosarului de unde am aflat ca persoana respectiva a fost identificata inca de atunci (la cateva saptamani dupa plangerea pe care am facut-o la politie - prin ajutorul celor de la Politia Aeroporturi, care au transmis catre Politie datele persoanei respective). Dar dupa momentul in care datele respective au fost atasate la dosar, procurorul nu a mai facut nimic si dosarul a fost clasat dupa 5 ani.

Am intrebat de ce s-a intamplat asta si de ce persoana respectiva nu a fost trasa la raspundere. Mentionez ca in dosar nu apare nicio referire la faptul ca acea persoana a fost contactata, insa eu am fost contactat inca de atunci (acum 5 ani) si mi s-a sugerat ca acea persoana depinde de profesia lui si ca ar fi mai bine daca m-as intelege cu el. Am refuzat sa ma intalnesc cu acea persoana.

Am depus inca o solicitare la parchet pentru a intelege de ce nu s-a luat nicio masura, avand in vedere ca persoana respectiva a fost identificata si mi s-a sugerat sec sa consult un avocat. De asemenea au mentionat faptul ca respectiva clasare a dosarului cu autor necunoscut este doar o regretabila eroare.

Ce ar trebui sa fac?

Multumesc.
Răspunde
 28-08-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Intr-adevar, termenul de prescriptie a raspunderii penale ptr. inselaciune este 5 ani, insa trebuie sa aveti in vedere ca in intervalul 16 martie - 14 mai (durata starii de urgenta) prescriptia a fost suspendata. Cu alte cuveinte, raportat la data savarsirii faptei, vedeti daca intr-adevar s-au implinit cei 5 ani. Poate au existat si alte situatii de suspendare ori intrerupere.

Deci, daca doriti in continuare ca acel sofer de taxi sa raspunda penal, si nu doriti sa va impacati cu el, atacati ordonanta de clasare, pentru motivele care pot fi identificate in dosar (faptuitorul exista, a fost identificat)

Inselaciunea este o infractiune care ar trebui urmarita din oficiu.
Singura "clementa" aratatat de lege este ca 244 este una dintre putinele infractiuni urmarite din oficiu ptr. care poate exista impacare, [care conduce la inlaturarea raspunderii penale].

Dvs. decideti cum procedati.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-08-2020

Va multumesc foarte mult pentru amabilitatea raspunsului si timpul acordat.

Imi puteti spune, va rog, ce implica, mai exact, atacarea unei astfel de decizii de clasare? Din punctul meu de vedere, am facut deja acest lucru in momentul in care am solicitat informatii cu privire la motivul pentru care nu a fost tras la raspundere faptasul ale carui date apar, in clar, in dosar. Raspunsul primit a fost "Unitatea noastra s-a pronuntat in cauza prin solutia [...]. Pentru alte aspecte va indicam sa consultati un avocat" (exact atat, un raspuns de 2 randuri care nu mi-a oferit nicio explicatie pentru ceea ce solicitam in plangerea la clasare).

Deci nu-mi este tocmai clar: exista o anumita formalitate pe care ar trebui sa o indeplinesc pentru a putea "ataca" o astfel de decizie de clasare? Exista un model de plangere sau un articol de lege pe care ar trebui sa il invoc? Sau trebuie sa ma adresez unui alt tribunal?

(Referitor la termenul de prescriptie, confirm ca s-au implinit cei 5 ani, luand in considerare si suspendarea de pe perioada starii de urgenta)
Răspunde
 28-08-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Cod procedura penala

Art. 339*) - Plângerea împotriva actelor procurorului⇓
(1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă, după caz, de prim-procurorul parchetului, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, de procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

(4) În cazul soluţiilor de clasare, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia.
Model

Domnule/Doamna Prim-procuror/Procuror general/Procuror şef,

Subsemnatul/subsemnata ... (nume, prenume, CNP, domiciliu/reşedinţă), în calitate de ... în dosarul penal cu nr. ... al ... (indicarea parchetului care instrumentează cauza), în termen legal1), formulez prezenta

PLÂNGERE ÎMPOTRIVA SOLUŢIEI DE CLASARE/SOLUŢIEI DE RENUNŢARE LA URMĂRIRE PENALĂ

În fapt, prin ordonanţa/rechizitoriul cu nr. ... din data de ... a ... (indicarea parchetului care instrumentează cauza), s-a dispus/s-a dispus, printre altele, în temeiul art. ... C. proc. pen. clasarea cauzei.
Sau după caz:
Prin ordonanţa/rechizitoriul cu nr. ... din data de ... a ... (indicarea parchetului care instrumentează cauza), s-a dispus/s-a dispus, printre altele, în temeiul art. ... C. proc. pen. renunţarea la urmărire penală în cauza având ca obiect infracţiunea de ... (denumirea), prevăzută de art. ... (textul incriminator).
Consider că soluţia dispusă este nelegală/netemeinică întrucât ... (indicarea motivelor).
În drept, îmi întemeiez plângerea pe dispoziţiile art. 339 alin. (1) şi (4) C. proc. pen.
Faţă de motivele enunţate şi de actele doveditoare pe care le anexez prezentei2), vă solicit să admiteţi plângerea, să dispuneţi infirmarea desfiinţarea soluţiei de clasare /renunţare la urmărire penală şi să ... (se va indica soluţia urmărită de petent).

Data,
Semnătura,

Domnului/Doamnei Prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria .../Tribunalul .../Procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel .../Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie/Procuror şef al DNA/DIICOT

Apoi,
Art. 340*) - Plângerea împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată⇓
(1) Persoana a cărei plângere împotriva soluţiei de clasare, dispusă prin ordonanţă sau rechizitoriu, a fost respinsă conform art. 339 poate face plângere, în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-08-2020

Va multumesc foarte mult pentru modelul de plangere si trimiterea la articole.

Neclaritatea mea este urmatoarea: in prima plangere pe care am trimis-o am mentionat deja ca nu sunt multumit de solutia de clasare, dar raspunsul pe care l-am primit a fost acela ca:

"[...] se constata ca in cauza a trecut o perioada mai mare de 5 ani in care organele de urmarire penala nu au efectuat acte procesuale apte sa intrerupa cursul prescriptiei, motiv pentru care se constata ca in cauza a intervenit prescriptia raspunderii penale. [...] motivul clasarii este intervenirea prescriptiei raspunderii penale."

Mentionez asta pentru ca, din ce inteleg, in articolul Art. 339 este vorba despre motive pentru care as considera ca solutia dispusa este nelegala sau netemeinica. Totusi, in cazul meu, solutia de clasare este legala pentru ca a trecut perioada de 5 ani, nu? Problema mea este legata de faptul ca nu a fost intreprisa nicio actiune in acesti aproape 5 ani de cand sunt cunoscute datele autorului.

In acest caz ar trebui sa atac altceva, nu? Pentru ca daca mentionez ca gasesc solutia de clasare ca fiind nelegala sau netemeinica voi primi din nou in raspuns in care mi se mentioneaza faptul ca au trecut cei 5 ani.

Multumesc mult inca o data!
Răspunde
 28-08-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
In codul penal sunt doua prevederi pe care ati putea sa le folositi, si anume:

a) prescriptia raspunderii penale are si un termen special
Adica, termenele prevăzute la art. 154 (in cazul infractiunii de la 244, 5 ani), dacă au fost depăşite cu încă o dată, (adica, s-a ajuns la 10) vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni.

Deci, o concluzie indirecta, nu se termina totul cand s-au implinit 5 ani.

Si, cel mai important, după fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie, de 5 ani.

Eu consider ca au existat urmatoarele intreruperi, (cel putin cele pe care le-ati mentionat dvs) momente de la care a inceput sa curga o noua prescriptie:
- plangerea dvs. impotriva politistilor care nu v-au lasat sa depuneti plangerea
- de la data adresei politiei aeroportului prin care a fost indicat faptuitorul a inceput o noua prescriptie (o noua perioada de 5 ani)

Deci, aveti cel putin 2 repere de la care sa calculati inceputul perioadei de 5 ani, nu de la data savarsirii faptei

Si adaugati si supendarea pe starea de urgenta

b)Apoi, Art. 156
(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale este suspendat pe timpul cât o dispoziţie legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal.
(2) Prescripţia îşi reia cursul din ziua în care a încetat cauza de suspendare.

Eu as asimila unei "imprejurari de neprevazut ori de neinlaturat" din partea dvs. atitudinea organelor de urmarire penala care au refuzat pur si simplu sa-si faca treaba, desi autorul infractiunii era indicat in dosar.

Caz in care termenul de prescriptie a fost suspendat. Savarsirea unui abuz in serviciu ori a unei neglijente in serviciu sau chiar a unui act de favorizare a infractorului nu poate duce la implinirea prescriptiei. Ci doar o suspenda.

Caz in care eu consider ca de la emiterea ordonantei de clasare (punctul culminant al atitudinii organelor) prescriptia isi reia cursul, ea fiind in fapt suspendata pe intreaga perioada in care autorul figura in dosar (de la adresa aeroportului), iar organele se faceau ca nu-l vad.

Art. 269 - Favorizarea făptuitorului
(1) Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

In afara de a ataca ordonanta de clasare, nu aveti ce face. Si incercati o astfel de motivare. Alta nu vad.

Spuneti ca prim-procurorul a respins plangerea. Ori cine v-a semnat raspunsul?

Atentia la alin.3 din 340 ref. la continutul plangerii.

Veti ataca aceasta solutie conform art.340 pe care vi l-am mentionat in primul mesaj.

Sa aveti grija sa nu iesiti din termenul de 20 de zile in care sa atacati ordonanta de clasare.

Fara sa vad corespondenta, mai multe nu mai pot sa va spun. Si nici alte idei n-am.

Ideea este ca trebuie sa fie urmatoarea ordine:
- ordonanta de clasare
- plangerea impotriva ordonantei - care trebuie rezolvata de superiorul procurorului ; (i) daca nu v-a raspuns superiorul, inseamna ca nu ati primit raspuns, caz in care se aplica alin.2 (calculati 20 de zile de la data la care ati depus plangerea, acesta fiind intervalul in care ar fi trebuit sa vi se raspunda; si in alte maxim 20 de zile va adresati judecatorului; (ii) v-a raspuns superiorul si v-a spus ca a intervenit prescriptia; caz in care in 20 de zile de la primirea raspunsul faceti plangere la judecator

Art. 340 - Plângerea împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată⇓
(1) Persoana a cărei plângere împotriva soluţiei de clasare, dispusă prin ordonanţă sau rechizitoriu, a fost respinsă conform art. 339 poate face plângere, în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.
(2) Dacă plângerea nu a fost rezolvată în termenul prevăzut la art. 338, dreptul de a face plângere poate fi exercitat oricând după împlinirea termenului de 20 de zile în care trebuia soluţionată plângerea, dar nu mai târziu de 20 de zile de la data comunicării modului de rezolvare.
(3) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului ori, pentru persoana juridică, denumirea, sediul, indicarea reprezentantului legal ori convenţional, data ordonanţei sau a rechizitoriului atacat, numărul de dosar şi denumirea parchetului, indicarea motivelor plângerii.
(4) Dispoziţiile art. 289 alin. (3) - (5) se aplică în mod corespunzător.
(5) În cazul în care nu cuprinde data ordonanţei sau a rechizitoriului atacate, numărul de dosar şi denumirea parchetului, plângerea se restituie pe cale administrativă, situaţie în care completarea plângerii poate fi efectuată nu mai târziu de 20 de zile de la data restituirii.

art 289
(3) Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.
(4) Dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată de persoana vătămată sau de mandatar.
(5) Plângerea în formă electronică îndeplineşte condiţiile de formă numai dacă este certificată prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale.

Model
Domnule/Doamna Preşedinte,

Subsemnatul/subsemnata ... (nume, prenume, CNP, domiciliu/reşedinţă), în calitate de suspect/inculpat/persoană vătămată/parte civilă/parte responsabilă civilmente/persoană căreia i s-au adus o vătămare intereselor legitime, formulez, în termen legal1), în baza art. 340 C. proc. pen.,

PLÂNGERE

împotriva soluţiei de clasare/soluţiei de renunţare la urmărire penală dispusă prin ordonanţa nr. ... din data de ... a Parchetului de pe lângă Judecătoria .../Tribunalul .../Curtea de Apel .../Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie/DNA/DIICOT/ dispusă prin rechizitoriul nr. ... al Parchetului de pe lângă Judecătoria .../Tribunalul .../Curtea de Apel .../Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie/DNA/DIICOT.
În fapt, prin ordonanţa/rechizitoriul2) cu nr. ... din data de ... a Parchetului de pe lângă Judecătoria .../Tribunalul .../Curtea de Apel .../Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie/DNA/DIICOT, s-a dispus, în temeiul art. ... C. proc. pen. clasarea cauzei.
Sau, după caz:
Prin ordonanţa/rechizitoriul3) cu nr. ... din data de ... a Parchetului de pe lângă Judecătoria .../Tribunalul .../Curtea de Apel .../Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie/DNA/DIICOT, s-a dispus în temeiul art. ... C. proc. pen. renunţarea la urmărire penală în cauza având ca obiect infracţiunea de ... (denumirea) prevăzută de ... (textul incriminator).
Consider că prin soluţia dispusă nu este legală/nu este temeinică întrucât ... (motivele care susţin plângerea).
În drept, îmi întemeiez plângerea pe dispoziţiile art. 340 C. proc. pen.
Pentru considerentele menţionate, vă solicit să admiteţi plângerea, să desfiinţaţi soluţia de clasare /renunţare la urmărire penală şi să dispuneţi ...4).

Data,
Semnătura,

Domnului/Doamnei Judecător de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei .../Tribunalului .../Curţii de Apel .../Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie5),
1) Plângerea se formulează în termen de 20 de zile de la comunicarea ordonanţei prin care se soluţionează plângerea de către procurorul ierarhic superior celui care a dispus soluţia de clasare/renunţare la urmărire penală; în cazul în care acesta nu soluţionează plângerea în termen de 20 de zile de la primire, dreptul de a face plângere poate fi exercitat oricând după împlinirea termenului de 20 de zile în care trebuia soluţionată plângerea, dar nu mai târziu de 20 de zile de la data comunicării modului de rezolvare.
2) În cazul în care prin rechizitoriu s-a dispus, pe lângă soluţia de trimitere în judecată, şi o soluţie de clasare.
3) În cazul în care prin rechizitoriu s-a dispus, pe lângă soluţia de trimitere în judecată, şi o soluţie de renunţare la urmărire penală.
4) În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale se poate solicita - admiterea plângerii, desfiinţarea soluţiei atacate şi trimiterea cauzei la procuror pentru a începe sau pentru a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală (art. 341 alin. (6) lit. b) C. proc. pen.) sau admiterea plângerii şi schimbarea temeiului de drept al soluţiei de clasare atacate (art. 341 alin. (6) lit. c) C. proc. pen.).
În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale se poate solicita - admiterea plângerii, desfiinţarea soluţiei atacate şi trimiterea cauzei la procuror pentru a completa urmărirea penală (art. 341 alin. (7) pct. 2 lit. b) C. proc. pen.) sau admiterea plângerii, desfiinţarea soluţiei atacate şi începerea judecăţii (art. 341 alin. (6) lit. c) C. proc. pen.) sau admiterea plângerii şi schimbarea temeiului de drept al soluţiei de clasare atacate (art. 341 alin. (6) lit. d) C. proc. pen.).
5) Plângerea se adresează judecătorului de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă .

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-08-2020

Multumesc mult, voi proceda conform sugestiilor dvs. (voi adresa plangerea bazandu-ma pe art. 156).

Apreciez rabdarea pe care ati avut-o pentru a-mi da un raspuns atat de bine informat si atentia pe care ati acordat-o tuturor detaliilor specificate de mine. Multumesc!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.