Forum avocaţi > Drept penal

Citatie - dosar penal

24-10-2020

Buna ziua. In mai 2018 am stat intr-un camin studentesc cu 3 colegi unde am produs un accident(greseala mea) prin care un coleg a ramas cu o cicatrice ( de 4 cm^2) pe coapsa piciorului. El si-a scos un certificat de 11 zile de ingrijire medicala si a fost la politie sa depuna plangere. In noiembrei 2018 ceilalti doi colegi au fost chemati la politie pt declaratii in calitate de martori. Dupa eu am fost chemat la politie sa dau declaratie unde mi-am recunoscut vina. Luna aceasta, octombrei 2020, am primit acasa o citatie in care scrie "Sunteti chemat in instanta in calitate de intimat in dosarul cu obiectul: plangere solutii de neurmarie/netrimitere judecata (art.340 NCPP)".
Ce o sa se intample daca eu mi-am recunoscut vina si nu am probleme cu legea?
Trebuie sa imi iau un avocat?
Răspunde
 24-10-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Din cele relatate de dvs, reiese ca in urma cercertarii penale, procurorul a dat o solutie de clasare a dosarului si scoaterea dvs. de sub urmarire penala. Aceasta ordonanta trebuie sa va fi fost si dvs. comunicata.

Ulterior, victima a formulat plangere impotriva ordonantei de clasare, care insa a fost si ea respinsa.

Iar, mai apoi, tot nemultumit fiind, a facut plangere si la judecator, cf. 340 NCPP.

Ce se va intampla in continuare.

Judecătorul de cameră preliminară stabileşte termenul de soluţionare şi dispune citarea petentului (victima) şi a intimaţilor (dvs) şi încunoştinţarea procurorului, cu menţiunea că pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plângerii. Dacă în cauză a fost pusă în mişcare acţiunea penală, petentul şi intimaţii pot formula cereri şi ridica excepţii şi cu privire la legalitatea administrării probelor ori a efectuării urmăririi penale.

Plângerea se soluţionează în camera de consiliu, cu participarea procurorului, prin încheiere motivată, pronunţată în camera de consiliu.
Neprezentarea persoanelor citate conform alin. (2) nu împiedică soluţionarea plângerii.

Judecătorul de cameră preliminară, soluţionând plângerea, verifică soluţia atacată pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul de urmărire penală şi a oricăror înscrisuri noi prezentate.

În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, (cazul dvs) judecătorul de cameră preliminară poate dispune una dintre următoarele soluţii:

a) respinge plângerea, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată;

b) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi trimite motivat cauza la procuror pentru a începe sau pentru a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală;

c)*) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea.

Deci, desi nu e obligatoriu sa va prezentati, va recomand sa mergeti in instanta, ptr. ca judecatorul sa va vada si, daca are intrebari, sa-i raspundeti,cu sinceritate si respect, in sensul celor afirmate la urmarirea penala.

Nu aveti nevoie de avocat.

Parerea mea este ca judecatorul va respinge plangerea ca nefondata si va pastra concluziile procurorului.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-10-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Procurorul a emis o solutie de netrimitere in judecata, iar instanta urmeaza sa admita sau sa respinga propunerea Parchetului.

Va trebui sa va prezentati la termenul stabilit si sa solicitati admiterea propunerii Parchetului.

Asistenta juridica ramane la latitudinea dvs.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.