Forum avocaţi > Drept penal

Recidiva

14-11-2020
Gheorghe

Buna seara!in 2017 luna februarie am primit o condamnare in Germania de 60 zile amenda pentru conducere sub influenta alcoolului.Amenda am platit-o pe 20 martie 2017.In 2020 luna martie pe 3 mi-au facut dosar penal in Romania pentru refuz probe biologice.In cazier in Romania nu apare condamnarea,doar in cazierul rutier.In acest caz se va tine cont de recidiva si imi v-or da cu executare?Va multumesc.
Răspunde
 15-11-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
In cazierul rutier apar TOATE abaterile din trafic, fie ele contraventii ori infractiuni.

Dvs. aveti o condamnare penala, insa:

In ceea ce priveste recidiva, există recidivă când, după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa INCHISORII mai mare de un an şi până la reabilitare sau împlinirea termenului de reabilitare, condamnatul săvârşeşte din nou o infracţiune cu intenţie sau cu intenţie depăşită, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de un an sau mai mare.

Pentru stabilirea stării de recidivă internationala in Romania se ţine seama şi de hotărârea de condamnare pronunţată în străinătate, pentru o faptă prevăzută şi de legea penală română, dacă hotărârea de condamnare a fost recunoscută potrivit legii.

Cum in Germania ati primit zile-amenda, nu inchisoare peste 1 an, nu se va retine recidiva in prezentul dosar de refuz probe.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-11-2020
Gheorghe

Am inteles.Dar oare judecatorul o sa tina cont de acea condamnare si se gandeste sa-mi de cu executare acum?Am sanse sa scap fara pedeapsa cu executare?daca nu a fost recunoscuta hotararea din Germania,poate judecatorul sa ceara recunoasterea?
Răspunde
 15-11-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Judecatorul trebuie sa individualizeze pedeapsa aplicata urmand litera legiisi aplicand criteriile stabilute de lege.

Chiar daca se cere recunoastere, tot nu e recidiva.

Art. 74 - Criteriile generale de individualizare a pedepsei⇓

(1) Stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii:

a) împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;

b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;

c) natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii;

d) motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit;

e) natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;

f) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal;

g) nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Daca ne raportam la lit.e, pentru ca ati mai avut infractiuni de trafic, (le vede in cazierul rutier) probabil va da o pedeapsa un pic mai mare decat in mod normal, insa dupa parerea mea, veti fi sub 3 ani si veti primi cu suspendare, nu cu executare.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-11-2020
Gheorghe

Va multumesc frumos doamna avocat.
Răspunde
 16-11-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Dodel10 a scris pe 15-11-2020:
Am inteles.Dar oare judecatorul o sa tina cont de acea condamnare si se gandeste sa-mi de cu executare acum?Am sanse sa scap fara pedeapsa cu executare?daca nu a fost recunoscuta hotararea din Germania,poate judecatorul sa ceara recunoasterea?

Pentru savarsirea infractiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, riscati o pedeapsa cu inchisoarea de la 1 la 5 ani, conform prevederilor art 337 NCP:

"Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani."

Data fiind situatia de fapt, este putin probabil sa primiti o pedeapsa cu executare, insa pentru a nu risca acest lucru, sfatul meu este sa solicitati incheierea unui acord de recunoastere a vinovatiei in etapa urmaririi penale, pentru a obtine o pedeapsa orientata spre minimul special prevazut de lege, cu o modalitate de executare neprivativa de libertate.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-11-2020
Gheorghe

Va multumesc.
Răspunde
 17-11-2020
Gheorghe

Mai am o intrebare doamna avocat.Cand se savarseste o fapta penala,dosarul se inregistreaza imediat la parchet?pentru refuz probe biologice de 9 luni,inca nu este la parchet.Nu mi-au facut dosar sau ce s-a putut intampla?
Răspunde
 17-11-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
E pandemie si se lucreaza doar la infractiunile grave. Probabil va mai dura.
Puteti sa va interesati la politie care este stadiul lucrarii.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-11-2020
Gheorghe

Ma refer la numarul de dosar.Nu trebuie sa-i dea numar imediat dupa fapta?ca au zis ca nu este inregistrat
Răspunde
 17-11-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Dupa savarsirea faptei, se constituie dosarul la politie, apoi se trimite la Parchet pentru inregistrare, adica primeste un numar, insa aceasta procedura durează.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-11-2020
Gheorghe

Am inteles.Va multumesc
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.