|
13-12-2021 |
 | Liviu82 Vizitator |
| Amanarea executarii pedepsei in cazul concursului de infractiunii, inchisoarea de max 2 ani se refera la pedeapsa de executat sau la suma pedepselor pe fiecare infractiune? Si daca semnez acord de recunoastere se ia in calcul scaderea de 1/3, gen daca as primii 3 ani si in urma acordului raman 2 ani, fac obiectul amanarii executarii pedepsei? | |
|
|
|
13-12-2021 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Amanarea EXECUTARII pedepsei ori amanarea APLICARII pedepsei? Sunt doua lucruri diferite. Amanarea executării pedepsei este o excepţie de la regula executării de îndată a hotărârii penale. Ea nu reprezintă o înlăturare a pedepsei, ci numai amânarea momentului de la care aceasta urmează a începe, astfel că poate fi dispusă numai în cazul în care executarea pedepsei nu a început. In situaţia în care condamnatul este arestat în vederea executării în cursul cererii de amânare, solicitarea sa va fi calificată ca o cerere de întrerupere a executării pedepsei. Amanarea aplicarii pedepsei este cu totul altceva, este o forma de individualizare judiciara a executarii pedepselor, cand instanta - judecand - stabileste o pedeapsa, insa nu o aplica, stabilind un termen de supraveghere de 2 ani, daca sunt indeplinite anumite conditii. Si ia in calcul pedeapsa stabilita, chiar si in cazul concursului de infractiuni, care trebuie sa fie amenda sau inchisoare de cel mult 2 ani. In cazul concursului de infractiuni pedeapsa se stabileste dupa o regula explicata in art.39 Cod penal (teoretic, pedeapsa cea mai mare plus 1/3 din totalul celorlalte) | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
13-12-2021 |
 | Liviu82 Vizitator |
| Art. 83 Condiţiile amânării aplicării pedepsei (1) Instanţa poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii: a) pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani; PEDEAPSA STABILITA = CONFORM Art 39 e suma pedepselor pentru fiecare infractiune, sau pedeapsa APLICATA? | |
|
|
|
13-12-2021 |
 | Liviu82 Vizitator |
| Daca primesc 1 an si 6 luni + amenda 240 zile fac obiectul ,,amânării aplicării pedepsei" sau o zi de amenda este echivalentul a unei zi de detentie? | |
|
|
|
13-12-2021 |
|
| Liviu82 a scris pe 13-12-2021: Art. 83 Condiţiile amânării aplicării pedepsei (1) Instanţa poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii: a) pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani; PEDEAPSA STABILITA = CONFORM Art 39 e suma pedepselor pentru fiecare infractiune, sau pedeapsa APLICATA? Art. 39*) - Pedeapsa principală în caz de concurs de infracţiuni⇓ (1) În caz de concurs de infracţiuni, se stabileşte pedeapsa pentru fiecare infracţiune în parte şi se aplică pedeapsa, după cum urmează: a) când s-au stabilit o pedeapsă cu detenţiune pe viaţă şi una sau mai multe pedepse cu închisoare ori cu amendă, se aplică pedeapsa detenţiunii pe viaţă; b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite; c) când s-au stabilit numai pedepse cu amendă, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite; d) când s-au stabilit o pedeapsă cu închisoare şi o pedeapsă cu amendă, se aplică pedeapsa închisorii, la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii; e) când s-au stabilit mai multe pedepse cu închisoare şi mai multe pedepse cu amendă se aplică pedeapsa închisorii conform lit. b), la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii conform lit. c). (2) Atunci când s-au stabilit mai multe pedepse cu închisoarea, dacă prin adăugare la pedeapsa cea mai mare a sporului de o treime din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea stabilite s-ar depăşi cu 10 ani sau mai mult maximul general al pedepsei închisorii, iar pentru cel puţin una dintre infracţiunile concurente pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 20 de ani sau mai mare, se poate aplica pedeapsa detenţiunii pe viaţă. Initial nu v-am trecut textul art.39 ptr ca am crezut ca aveti acces la un cod penal si va uitati singur. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
13-12-2021 |
 | Liviu82 Vizitator |
| Va multumesc, am acces la codul penal dar nu stiu cum sa l interpretez. La stabilirea amanarii executarii pedepsei se ia in calcul suma pentru toate infractiunile sau doar pedeapsa de executat, care trebuie sa fie sub 2 ani? | |
|
|
|
13-12-2021 |
|
| Liviu82 a scris pe 13-12-2021: Daca primesc 1 an si 6 luni + amenda 240 zile fac obiectul ,,amânării aplicării pedepsei" sau o zi de amenda este echivalentul a unei zi de detentie? Amenda despre care vorbiti este pedeapsa pentru una din infractiunile in concurs ori este amenda aplicata cf. art.61 ?[amenda care insoteste pedeapsa inchisorii - Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, pe lângă pedeapsa închisorii, se poate aplica şi pedeapsa amenzii]. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
13-12-2021 |
|
| Liviu82 a scris pe 13-12-2021: Va multumesc, am acces la codul penal dar nu stiu cum sa l interpretez. La stabilirea amanarii executarii pedepsei se ia in calcul suma pentru toate infractiunile sau doar pedeapsa de executat, care trebuie sa fie sub 2 ani? Se pare ca am postat in acelasi timp, si nu v-am vazut mesajul decat acum. Inteleg ca dvs. doriti sa stiti daca se poate amana aplicarea pedepsei daca nu este doar amenda, ori doar inchisoare (ptr AAP legea zice amenda SAU inchisoare). Se poate, ptr. ca pedeapsa in caz de concurs de infractiuni este de mai multe tipuri, dvs. incadrandu-va la art.39 lit.d. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
13-12-2021 |
 | Liviu82 Vizitator |
| pedeapsa pentru una din infractiunile in concurs | |
|
|
|
13-12-2021 |
|
| Domnul meu, amanarea aplicarii pedepsei NU reprezinta o condamnare. Instanta stabileste, insa nu aplica pedeapsa, indiferent care ar fi ea, ca e pedeapsa unica ori reiesita din aplicarea regulilor de la concursul de infractiuni. Deci, atunci cand codul penal zice amenda se refera atat la amenda ca pedeapsa unica sau amenda care este element al concursului de infractiuni. Chiar si in situatia art. 62, (cand legea nu prevede amenda, ci fiind savarsita o infractiune prin care s-a urmarit un folos patrimonial instanta apreciaza ca trebuie sa pluseze si cu o amenda (ca "bonus" ca sa-i zic asa, nu ca pedeapsa principala) in caz de amanare a aplica pedepsei se amana si aceasta amenda. Art 83 Amânarea aplicării pedepsei închisorii atrage şi amânarea aplicării amenzii care însoţeşte pedeapsa închisorii în condiţiile art. 62. Si nu suntem la suspendarea sub supraveghere, cand in caz de concurs de infractiuni, se suspenda inchisoarea, dar se achita amenda. art 91 cod penal Când pedeapsa închisorii este însoţită de pedeapsa amenzii aplicate în condiţiile art. 62, amenda se execută chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
13-12-2021 |
 | Liviu82 Vizitator |
| Av.STARJIL M. a scris pe 13-12-2021: Liviu82 a scris pe 13-12-2021: Va multumesc, am acces la codul penal dar nu stiu cum sa l interpretez. La stabilirea amanarii executarii pedepsei se ia in calcul suma pentru toate infractiunile sau doar pedeapsa de executat, care trebuie sa fie sub 2 ani? Se pare ca am postat in acelasi timp, si nu v-am vazut mesajul decat acum. Inteleg ca dvs. doriti sa stiti daca se poate amana aplicarea pedepsei daca nu este doar amenda, ori doar inchisoare (ptr AAP legea zice amenda SAU inchisoare). Se poate, ptr. ca pedeapsa in caz de concurs de infractiuni este de mai multe tipuri, dvs. incadrandu-va la art.39 lit.d. Sunt suspect pt art 244 alin 1 si 2, art 322 si art 326, paguba fiind de 1450 ron. Am cazier curat. Daca primesc minim pt art 244 si amenda penala pt art 322 si 326, fac obiectul AAP? | |
|
|
|
13-12-2021 |
|
| Nu va suparati, dar imi face impresia ca nu cititi raspunsurile. V-am raspuns deja. Pentru orice alte neclaritati, va sfatuiesc sa va angajati un avocat. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |