Forum avocaţi > Drept penal

Persoana care mi-a blocat intrarea in institutia publica

26-02-2022
Vizitator
Buna ziua, o persoana mi-a blocat intrarea intr-o institutie publica, izbindu-ma, lovindu-ma si punandu-se in dreptul portii si apoi al usii ca sa nu pot intra. Se poate incadra la lipsire de libertate in mod ilegal, intrucat nu m-a lasat sa ma deplasez liber unde doream? Trebuie plangere prealabila in termen de 3 luni sau se urmareste din oficiu infractiunea, chiar daca se depaseste termenul?
Va multumesc din suflet pentru eventualele raspunsuri.
Răspunde
 26-02-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Daca persoana la care faceti referire era un angajat al institutiei ori vreun paznic sau alta persoana aflata in exercitiul functiei ori in timpul serviciului, a savarsit infractiunea de purtare abuziva, care se urmareste din oficiu.

Art. 296 - Purtarea abuzivă

(1) Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2) Ameninţarea ori lovirea sau alte violenţe săvârşite în condiţiile alin. (1) se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Daca era o persoana de pe strada, ar fi vorba de infractiunea de lovire si alte violente, ptr urmarirea careia e nevoie de plangere prealabila.

Avand in vedere ca minima condiţie de manifestare a libertăţii fizice constă în posibilitatea persoanei de a acţiona, de a se deplasa potrivit propriei voinţe, evident în limitele prevăzute de lege,consider ca in situatia descrisa de dvs infractiunea de baza ar putea fi in concurs cu lipsirea de libertate.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 26-02-2022
Vizitator
Va multumesc pentru raspuns.

Persoana care m-a lovit si mi-a blocat deplasarea nu era paznic al institutiei, facea asta ca sa nu pot filma o alta persoana care intra in acea institutie. Dar, nu avea dreptul sa faca asta pentru ca nu este forta de ordine si in plus, nu faceam nimic ilegal, filmam pe spatiul public. M-a lovit in corp si mi-a lovit telefonul cu care filmam si s-a pus in dreptul portii si al usii ca sa nu pot filma acea persoana. Nu este garda de corp sau din paza institutiei, este simpla persoana fizica. Doar ca m-am miscat eu mai greu si au trecut peste 3 luni de la acel moment, pana am reusit sa consult un avocat.

As vrea sa imi spuneti, opinia dumneavoastra, daca depun acum plangere, chiar daca pentru infractiunea de lovire e termenul depasit (peste 3 luni), macar pentru infractiunea de lipsire de libertate avand in vedere ca nu m-a lasat sa ma deplasez liber (in repetate randuri), poate fi pedepsita acea persoana? Lipsirea de libertate se urmareste din oficiu chiar daca plangerea prealabila e facuta la peste 3 luni de la fapta? Puteti sa imi spuneti ce inseamna concursul la care va referiti?

Va multumesc din suflet pentru sfaturi.
Răspunde
 27-02-2022

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Mimi a scris pe 26-02-2022:
Buna ziua, o persoana mi-a blocat intrarea intr-o institutie publica, izbindu-ma, lovindu-ma si punandu-se in dreptul portii si apoi al usii ca sa nu pot intra. Se poate incadra la lipsire de libertate in mod ilegal, intrucat nu m-a lasat sa ma deplasez liber unde doream? Trebuie plangere prealabila in termen de 3 luni sau se urmareste din oficiu infractiunea, chiar daca se depaseste termenul?
Va multumesc din suflet pentru eventualele raspunsuri.

Din punctul meu de vedere fapta nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lipsire de libertate, insa puteti formula o plangere impotriva respectivei persoane, daca este angajat al institutiei, pentru savarsirea infractiunii de purtare abuziva si daca va aflati in termenul legal, pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-02-2022
Vizitator
Avand in vedere ca nu ma lasa sa ma deplasez conform propriei vointe, neavnd acest drept, nu inseamna ca ma lipsea de libertate in mod ilegal?
Răspunde
 27-02-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
In vechiul cod penal exista la lipsirea de libertate o varianta agravanta care vorbea despre lipsirea de libertate urmata de supunerea persoanei vatamate unor suferinte.

Pe actual cod penal, ceea ce ati descris dvs. este concurs intre lipsire de libertate si lovire sau alte violente.

Inteleg ca ati fost oprita, si ca sa fie mai convingator, ati fost si lovita, ptr ca nu ati inteles sa va opriti.

Concurs este de doua tipuri:
- concurs real de infracţiuni când două sau mai multe infracţiuni au fost săvârşite de aceeaşi persoană, prin acţiuni sau inacţiuni distincte, înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna din ele.
- si concurs real de infracţiuni şi atunci când una dintre infracţiuni a fost comisă pentru săvârşirea sau ascunderea altei infracţiuni.
- iar concurs formal de infracţiuni - când o acţiune sau o inacţiune săvârşită de o persoană, din cauza împrejurărilor în care a avut loc sau a urmărilor pe care le-a produs, realizează conţinutul mai multor infracţiuni.

Eu consider ca puteti totusi depune plangerea; in cel mai rau caz, va este respinsa ca tardiva, daca nu se constata lipsirea de libertate.

Dar lipsirea de libertate inseamna nu doar lipsire, ci si restrictionare in mod ilegal, totala sau partiala, o perioada cat de scurta, savarsita prin actiune ori inactiune.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-02-2022

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Mimi a scris pe 27-02-2022:
Avand in vedere ca nu ma lasa sa ma deplasez conform propriei vointe, neavnd acest drept, nu inseamna ca ma lipsea de libertate in mod ilegal?

Conform prevederilor art 205 NCP:

"(1) Lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 7 ani.

(2) Se consideră lipsire de libertate şi răpirea unei persoane aflate în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa ori de a se apăra.

(3) Dacă fapta este săvârşită:

a) de către o persoană înarmată;

b) asupra unui minor;

c) punând în pericol sănătatea sau viaţa victimei, pedeapsa este închisoarea cuprinsă între 3 şi 10 ani.

(4) Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(5) Tentativa la infracţiunile prevăzute în alin. (1)-(3) se pedepseşte."

In opinia mea, fapta descrisa de dvs nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lipsire de libertate.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.