Forum avocaţi > Drept penal

PRESCRIPTIA PEDEPSEI

21-07-2022
Vizitator
BUNA ZIUA
AM FOST CONDAMNAT IN APRILIE 2016 LA PEDEAPSA DE 1 AN INCHISOARE LA CARE S-A ADAUGA O SUSPENDARE DE 2,5 ANI PRIN REVOCAREA SUSPENDARII
NU AM FACUT NICI O ZI DE PUSCARIE, POT FORMULA CONTESTATIE LA EXECUTARE SA INVOC PRESCRIPTIA? DUPA CALCULELE MELE LA PEDEAPSA DE 1 AN A INTERVENIT PRESCRIPTIA, ORI REVOCAREA SUSPENDARII A INTERVENIT IN URMA ACESTEI INFRACTIUNI.
Răspunde
 21-07-2022

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Puteti solicita revizuirea hotararii daca in timpul cercetarii judecatoresti si pana la ramanerea definitiva a solutiei, s-a implinit termenul de prescriptie al raspunderii penale.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-07-2022
Vizitator
Nu ma încadrez la revizuire privind termenul de prescriptie a raspunderii penale, procesul a durat doar 2 ani de la data săvârșirii infractiunii pana la soluția definitiva, eu am întrebat cu totul altceva,dacă ma poate ajuta un avocat cu experienta,mulțumesc
Răspunde
 21-07-2022
Vizitator
Ma refeream la următorul articol din CP
TITLUL VIII: Cauzele care înlătură sau modifică executarea pedepsei
Art. 162: Termenele de prescripţie a executării pedepsei

(1) Termenele de prescripţie a executării pedepsei pentru persoana fizică sunt:
a) 20 de ani, când pedeapsa care urmează a fi executată este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 15 ani;
b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea;
c) 3 ani, în cazul când pedeapsa este amenda.
(2) Termenele prevăzute în alin. (1) se socotesc de la data când hotărârea de condamnare a rămas definitivă.
(3) În cazul revocării sau anulării amânării aplicării pedepsei, suspendării executării pedepsei sub supraveghere ori liberării condiţionate, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când hotărârea de revocare sau anulare a rămas definitivă.
(4) În cazul revocării liberării condiţionate, în condiţiile art. 104 alin. (1), termenul de prescripţie începe să curgă de la data când hotărârea de revocare a rămas definitivă şi se calculează în raport cu restul de pedeapsă neexecutat.
(5) În cazul înlocuirii pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii, termenul de prescripţie curge de la data când hotărârea de înlocuire a rămas definitivă şi se calculează în raport cu durata pedepsei închisorii.
(6) Pedepsele complementare aplicate persoanei fizice şi măsurile de siguranţă nu se prescriu.
(7) Prin pedeapsa ce se execută se înţelege pedeapsa stabilită de instanţă, ţinându-se cont de cauzele ulterioare de modificare a acesteia.
Răspunde
 04-09-2022
Vizitator
Arat ca am refuzat la data de 19 10 2006 probe biologice și am suflat doar în etilotest. La data de 16 10 2012 am fost condamnat la 5 ani executare. După termenul de prescripție 5 ani. Adica 19 10 2011. Mai pot face contestație pot cistiga anularea hotariri de condamnare? Și permisul inapoi
Răspunde
 04-09-2022

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Nu se calculeaza calendaristic termenul prescriptiei. Orice act in dosarul de urmarire penala a intrerupt prescriptia si a curs alta noua.

Vechiul cod penal
Art. 123 - Întreruperea cursului prescripţiei

Cursul termenului prescripţiei prevăzute în art. 122 se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act care, potrivit legii, trebuie comunicat învinuitului sau inculpatului în desfăşurarea procesului penal.

După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 04-09-2022

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Aurel a scris pe 20-07-2022:
BUNA ZIUA
AM FOST CONDAMNAT IN APRILIE 2016 LA PEDEAPSA DE 1 AN INCHISOARE LA CARE S-A ADAUGA O SUSPENDARE DE 2,5 ANI PRIN REVOCAREA SUSPENDARII
NU AM FACUT NICI O ZI DE PUSCARIE, POT FORMULA CONTESTATIE LA EXECUTARE SA INVOC PRESCRIPTIA? DUPA CALCULELE MELE LA PEDEAPSA DE 1 AN A INTERVENIT PRESCRIPTIA, ORI REVOCAREA SUSPENDARII A INTERVENIT IN URMA ACESTEI INFRACTIUNI.

Din cele spuse de dvs. reiese ca:
- infractiunea nr.1 a fost de 2,5 ani cu suspendare, (probabil, condamnarea prin noiembrie-decembrie 2013),
- iar in termenul de supraveghere ati savarsit infractiunea nr. 2 (din cele spune de dvs. probabil in aprilie 2014, ptr.ca ati mentionat ca procesul a durat 2 ani) si pentru care ati fost condamnat definitiv in aprilie 2016 la 1 an inchisoare

In atare conditii, codul prevede ca daca pe parcursul termenului de supraveghere al infractiunii nr.1 cel condamnat a săvârşit o nouă infracţiune, descoperită până la împlinirea termenului (ceea ce s-a intamplat in cazul dvs) şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar si după expirarea acestui termen [important e cand se descopera infractiunea, nu cand se da condamnarea ptr ea] instanţa:
- revocă suspendarea ptr infractiunea nr.1 şi dispune executarea pedepsei.
- stabileste pedeapsa pentru infractiunea nr.2
- si se aplica regulile referitoare la recidivă (cumul aritmetic)[ in cazul dvs.,2,5+ 1= 3.5]

In cazul revocării suspendării executării pedepsei sub supraveghere termenul de prescripţie a executarii pedepsei începe să curgă de la data când hotărârea de revocare sau anulare a rămas definitivă.

In cazul dvs, termenul de prescriptie a executarii este de 8,5 ani.

In plus, pentru infractiunea nr,2, chiar daca nu ar fi existat infractiunea nr,1, prescriptia executarii pedepsei este de 5+ 1, adica 6, si s-ar fi implinit anul acesta in aprilie 2022.
Dar nu poate fi vorba de asa ceva, ptr ca ea a fost savarista in termenul de supraveghere al infractiunii nr.1, ceea ce a schimbat datele complet, dupa cum v-am spus mai sus.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-01-2023
Vizitator
Av. Bratulescu Adela a scris pe 21-07-2022:
Puteti solicita revizuirea hotararii daca in timpul cercetarii judecatoresti si pana la ramanerea definitiva a solutiei, s-a implinit termenul de prescriptie al raspunderii penale.

"Puteti solicita revizuirea hotararii daca in timpul cercetarii judecatoresti si pana la ramanerea definitiva a solutiei, s-a implinit termenul de prescriptie al raspunderii penale."
Nu revizuirea este incidenta in acest caz, ci contestatia in anulare !!
Răspunde
 03-01-2023
Vizitator
Av.STARJIL M. a scris pe 04-09-2022:
In atare conditii, codul prevede ca daca pe parcursul termenului de supraveghere al infractiunii nr.1 cel condamnat a săvârşit o nouă infracţiune, descoperită până la împlinirea termenului (ceea ce s-a intamplat in cazul dvs) şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar si după expirarea acestui termen [important e cand se descopera infractiunea, nu cand se da condamnarea ptr ea] instanţa:
- revocă suspendarea ptr infractiunea nr.1 şi dispune executarea pedepsei.
- stabileste pedeapsa pentru infractiunea nr.2
- si se aplica regulile referitoare la recidivă (cumul aritmetic)[ in cazul dvs.,2,5+ 1= 3.5]
....................
In plus, pentru infractiunea nr,2, chiar daca nu ar fi existat infractiunea nr,1, prescriptia executarii pedepsei este de 5+ 1, adica 6, si s-ar fi implinit anul acesta in aprilie 2022.
Dar nu poate fi vorba de asa ceva, ptr ca ea a fost savarista in termenul de supraveghere al infractiunii nr.1, ceea ce a schimbat datele complet, dupa cum v-am spus mai sus.

Dle av, cu stima, probabil nu ati inteles speta : Omul vorbeste despre PRESCRIPTIA RASPUNDERII PENALE intervenita pentru INFRACTIUNEA 2, sens in care nu se mai impunea revocarea suspendarii sub supraveghere pentru infractiunea 1.
Aurel a scris pe 20-07-2022:
... DUPA CALCULELE MELE LA PEDEAPSA DE 1 AN A INTERVENIT PRESCRIPTIA, ORI REVOCAREA SUSPENDARII A INTERVENIT IN URMA ACESTEI INFRACTIUNI. ...

Discutia este DECI, cum ataca el hotararea de revocare si contopire din 2016, hotarare care contine in cuprinsul eu o fapta pentru care raspunderea penala este prescrisa !!
Răspunde
 03-01-2023

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Dl.Aurel spunea in mesajul sau din iulie 2022:
AM FOST CONDAMNAT IN APRILIE 2016 LA PEDEAPSA DE 1 AN INCHISOARE LA CARE S-A ADAUGA O SUSPENDARE DE 2,5 ANI PRIN REVOCAREA SUSPENDARII.
Adica, a fost condamnat.
Daca a fost condamnat definitiv, nu mai putem vorbi de prescriptia raspunderii penale, ci doar de cea a executarii pedepsei.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.