Forum avocaţi > Drept penal

Acordul de recunoastere a vinovatiei

07-09-2022

Acordul de recunoastere a vinovatiei. Am o ruda care are un dosar petru trafic de produse sau substante toxice art.359 alin.1 C.p.. si recent a fost chemat de procuror pentru a i se propune un acord de recunoastere a vinovatiei unde i sa propus pentru o declaratie de recunoastere totala a vinovatiei o pedeapsa cu suspendare de 2 ani de zile.Intrebarile mele catre dumnevoastra sunt: 1) Daca procurorul are puterea asta de a oferi ca pedepasa 2 ani cu suspendare si inculpatul sa nu faca puscarie sau este doar un tertip pentru a il face sa declare alceva ? si 2). De ce sa propuna asa ceva dupa 4 ani de zile ? Posibil sa nu detina un dosar beton cum se spune iar inculpati sa scape bazma curata? Multumesc
Răspunde
 07-09-2022

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Procurorul poate să încheie cu inculpatul un acord de recunoaștere a vinovăției, dar acest acord va trebui să fie confirmat de către instanța de judecată.
Având în vedere durata mare de timp de la începerea acțiunii penale, o sfătuiesc pe ruda dvs să angajeze un avocat care să studieze mai întâi dosarul penal.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-09-2022

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Adi800 a scris pe 07-09-2022:
Acordul de recunoastere a vinovatiei. Am o ruda care are un dosar petru trafic de produse sau substante toxice art.359 alin.1 C.p.. si recent a fost chemat de procuror pentru a i se propune un acord de recunoastere a vinovatiei unde i sa propus pentru o declaratie de recunoastere totala a vinovatiei o pedeapsa cu suspendare de 2 ani de zile.Intrebarile mele catre dumnevoastra sunt: 1) Daca procurorul are puterea asta de a oferi ca pedepasa 2 ani cu suspendare si inculpatul sa nu faca puscarie sau este doar un tertip pentru a il face sa declare alceva ? si 2). De ce sa propuna asa ceva dupa 4 ani de zile ? Posibil sa nu detina un dosar beton cum se spune iar inculpati sa scape bazma curata? Multumesc

In etapa urmaririi penale, se poate incheia un acord de recunoastere cu procurorul de caz, situatie in care se stabileste si pedeapsa, urmand ca judecatorul sa admita acordul.

Incheierea acestui acord necesita asistenta juridica a inculpatului, de catre un avocat, insa sfatul meu este ca ruda dvs sa isi angajeze un avocat in primul rand pentru consultatea dosarului si verificarea probelor detinute impotriva inculpatului si ulterior, daca acest acord profita inculpatului, sa il semneze.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-09-2022

Ce am inteles eu de la dumneavoastra este ca procurorul poate oferi in acord o pedeapsa de doi ani cu suspendare in loc de pedeapsa cu executare dar e posibil ca judecatorul sa nu fie de acord? pentru ca o data semnat acel acord banuiesc ca recunosti infractiunea si incadrarea si practic nu mai poti da inapoi.
Răspunde
 07-09-2022

Bucuresti
0746938774
Facebook
De regula instantele admit acordurile de recunoastere a vinovatiei.

Mai mult decat atat, in situatia in care recunoasteti fapta, presupunand ca vi s-ar respinge acordul, puteti fi judecat in procedura simplificata, caz in care limitele de pedeapsa se reduc cu 1/3.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-09-2022

Deci cea mai buna solutie este de a angaja un avocat care sa studieze dosarul. initial partea cu acordul in care nu te mai duci la puscarie mi sa parut din serialele politiste americane si nu mi-a venit sa cred ca asa ceva se face si la noi in tara.. faza asta cu acordul mi sa parut ca este o manevra a procurorului ..nu stiam ca este posibil si la noi.
Răspunde
 07-09-2022

Bucuresti
0746938774
Facebook
Este o procedura care poate fi solicitata atat de inculpat, cat si propusa de procurorul de caz.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-09-2022

Procurorul a propus acest acord ,noi nici nu stiam ca este posibil dosarul find din 2018..Orcum va multumesc pentru raspunsuri..sunt de mare ajutor.
Răspunde
 08-09-2022

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Se poate incheia un acord incepand cu 1 feb.2014, data intrarii in vigoare a actualul cod de procedura.

Iar pentru ca infractiunea indicata de dvs se pedepseste cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, si nu vi se poate oferi amanarea aplicarii pedepsei (dIn pacate) ori renuntarea la aplicarea pedepsei, iar cei doi ani oferiti sunt deja redusi cu 1/3 (procurorul ar cere in instanta 6 ani cu executare), eu v-as recomanda ca prietenul sa accepte acordul. Ceea ce nu inseamna ca avocatul pe care si-l alege (sa nu astepte avocat din oficiu) nu ar trebui sa incerce sa mai scada din cei 2 ani,macar cateva luni (fara rezultat, cred eu)
Procurorii sunt putini si aglomerati si incearca sa inchida din dosare, cat mai multe si mai repede si uneori, chiar oricum.

Art. 479 - Obiectul acordului de recunoaştere a vinovăţiei

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia, respectiv felul măsurii educative ori, după caz, soluţia de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei.

Art. 480 - Condiţiile încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei

(1) Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se poate încheia numai cu privire la infracţiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 15 ani.

(2) Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se încheie atunci când, din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatului.

La încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, asistenţa juridică este obligatorie.

(4) Inculpatul beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii.

Art. 481*) - Forma acordului de recunoaştere a vinovăţiei

(1) Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se încheie în formă scrisă.

(2) În situaţia în care se încheie acord de recunoaştere a vinovăţiei, procurorul nu mai întocmeşte rechizitoriu cu privire la inculpaţii cu care a încheiat acord.

Art. 485*) - Soluţiile instanţei

(1) Instanţa, analizând acordul, pronunţă una dintre următoarele soluţii:

a) admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi pronunţă soluţia cu privire la care s-a ajuns la un acord, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 480 - 482 cu privire la toate faptele reţinute în sarcina inculpatului, care au făcut obiectul acordului;

b) respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 480 - 482 cu privire la toate faptele reţinute în sarcina inculpatului, care au făcut obiectul acordului, sau dacă apreciază că soluţia cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat este nelegală sau nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 14-10-2022

Am revenit cu o nelamurire..In acest acord care inca nu a fost semnat este urmatoarea:
in baza art. 93 alin. 2 lit. a) c. pen. impune inculpatului sa execute urmatoarea
obligalie: sa urmeze un curs de pregatire scolara ori de calificare profesionala si 80 de zile munca in folosul comunitati
..acum inteleg munca e munca dar de ce e impune inculpatului o recalificare profesionala atita timp cit inculpatul are deja o diploma iar meseria lui nu are nici o legatura cu fapta? Pai de ex : daca esti bucatar..ce faci te recalifici ca si cofetar pt ca asa vrea o instanta? Acest articol nu poate fi eliminat din acord? atita timp cit acest acord nu a fost semnat ci doar propus?
Răspunde
 15-10-2022

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Puteți să ridicați această problemă și să solicitați eliminarea obligației, motivat de faptul că aveți o calificare profesională.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-10-2022

Bucuresti
0746938774
Facebook
Adi800 a scris pe 14-10-2022:
Am revenit cu o nelamurire..In acest acord care inca nu a fost semnat este urmatoarea:
in baza art. 93 alin. 2 lit. a) c. pen. impune inculpatului sa execute urmatoarea
obligalie: sa urmeze un curs de pregatire scolara ori de calificare profesionala si 80 de zile munca in folosul comunitati
..acum inteleg munca e munca dar de ce e impune inculpatului o recalificare profesionala atita timp cit inculpatul are deja o diploma iar meseria lui nu are nici o legatura cu fapta? Pai de ex : daca esti bucatar..ce faci te recalifici ca si cofetar pt ca asa vrea o instanta? Acest articol nu poate fi eliminat din acord? atita timp cit acest acord nu a fost semnat ci doar propus?

Este vorba despre un curs pe care inculpatul il va urma in mod gratuit, insa dansul isi poate desfasura activitatea pe care o are, in continuare.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-10-2022

- condamna pe inc. .... ......la o pedeapsa de 1 an si 11 luni inchisoare pentru sav. infr. de trafic de produse sau substanle toxice, fapta prev. si ped. de art 359 alin. I c.p.:
- in baza art. 67 alin. I c.p. rap. la art. 66 alin. 1 lit. a) si b) cod penal interzice inculpalului ca pedeapsa complementara exercitarea drepturilor :
de a fi ales in autoritdlile publice sau in orice alte functii publice:
de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pe o perioada de 3 ani de la raminerea definitiva a prezentei sentinle.
- in baza art. 65 alin. 1 c.p. rap. la art. 66 alin 1 lit. a) si b) cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsa accesorie exercitarea drepturilor :
de a fi ales in autoritdlile publice sau in orice alte functii publice:
de a ocupa o funclie care implica exerciliul autoritatii de stat
- in baza art. 91 C. pen. dispune suspendarca executdtii pedepsei sub supraveghere si stabileste un tretmen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziliilor art. 92 c.p.
- dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei accesorii aplicate
- in baza art. 93 alin. (1) c. pen. obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere sa respecte urmtoarele masuri de supraveghere:
sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Bucuresti, la datele fixate de acesta
sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnal cu supravegherea sa
sa anunle, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depdseste 5 zile
sa comunice schimbarea locului de munca
sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta
. - in baza art. 93 alin. 2 lil. a) c. pen. impune inculpatului sa execute urmttoarea obligaltie:
sa urmeze un curs de pregtire scolara ori de calificare profesionala
- in baza art. 93 alin. 3 c. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o munca neremunerata in folosul comunit in in cadrul Directiei Regionale de Statistica sau in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca , pe o perioada de 80 zile lucratoare

Cam asta este acordul propus de domnul procuror , intrebarea mea este cit de corect este pentru ca el a spus doi ani cu suspendare iar sus apare cu 1 an si 11 luni inchisoare si mai jos apare urmatoarea : in baza art. 91 C. pen. dispune suspendarca executdtii pedepsei sub supraveghere si stabileste un tretmen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziliilor art. 92 c.p... asta este procedura? Adica sus nu trebuie sa scrie in loc de 1 an si 11 luni cu executare un an si 11 luni cu suspendare?
Răspunde
 16-10-2022

Multumesc anticipat tuturor avocatilor care au raspuns acestui topic, stiu ca sunteti foarte ocupati, dar va faceti timp si pentu cei ca noi care nu stiu sa interpreteze legea sau o fac mai greoi.Nu am vrea sa semnam ceva care nu intelegem pe deplin si care ii viitor sa ne aduca prejudici pt ca nu am inteles ce am semnat . Va multumesc anticipat.
Răspunde
 16-10-2022

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Este corect cum s-a scris in acord. Suspendarea sub supraveghre este o modalitate de individualizare judiciara a executarii pedepsei. Ca sa fie suspendata pedeapsa, ea trebuie intai stabilita si aplicata.
Ca sa ma intelegeti: probabil ati auzit ca exista si renuntarea la aplicarea pedepsei(care nu e o solutie de condamnare, cand instanta nu stabileste si nu aplica o pedeapsa) si amanarea aplicarii pedepsei( care nici ea nu e o solutie de condamnare, cand instanta stabileste o pedeapsa dar nu o aplica)
La suspendare, vorbim deja de o solutie de condamnare. Instanta stabileste si aplica pedeapsa, insa o suspenda pe un termen de incercare de 2 la 4 ani, care termen nu poate fi mai mic ca pedeapsa aplicata.
Pedeapsa se considera executata la expirarea termenului de incercare.
Procurorul putea eventual sa ofere un termen mai scurt, de ex.2 ani.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-10-2022

Cind spuneti : Procurorul putea eventual sa ofere un termen mai scurt, de ex.2 ani.: va referiti la - in baza art. 91 C. pen. dispune suspendarca executdtii pedepsei sub supraveghere si stabileste un tretmen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziliilor art. 92 c.p.?
Deci nu face puscarie cu alte cuvinte? Adica nu este incarcerat daca semneaza acordul asta..nici acum nici peste 4 ani ?

Traficul se refera la vinzarea de nicotina lichida pt tigari electronice peste limita atmisa care acum este de 18mg nicotina per mililitru iar persoana a vindut de 200 mg nicotina per mililitru.. de alfel art.359 alin.1 C.p nu stipuleaza nimic legat de nicotina..nu am gasit cuvitul asta in lege.. eu peronal cred ca nu este corecta incadrarea.. dar cum spuneam nu ma pricep nu sunt un expert in interpretarea legi..
Răspunde
 18-10-2022

Bucuresti
0746938774
Facebook
Conform dispozitiilor art. 92 NCP, termenul de supraveghere poate fi intre 2 si 4 ani:

"1) Durata suspendării executării pedepsei sub supraveghere constituie termen de supraveghere pentru condamnat şi este cuprinsă între 2 şi 4 ani, fără a putea fi însă mai mică decât durata pedepsei aplicate.

(2) Termenul de supraveghere se calculează de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a rămas definitivă.

(3) Pe durata termenului de supraveghere condamnatul trebuie să respecte măsurile de supraveghere şi să execute obligaţiile ce îi revin, în condiţiile stabilite de instanţă."

Condamnatul va trebui sa respecte obligatiile impuse, pe perioada acestui termen, in caz contrar beneficiul suspendarii se va revoca, iar pedeapsa se va executa in regim de detentie.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 23-10-2022

O ultima intrebare..acordul nu a fost semnat inca ,doar sa emis o citatie unde este chemata persoana pentru semnare acord de recunoastere a vinovatiei.Am trimis dosarul penal unor avocatii care au spus sa nu se semneze un asfel de acord find in defavoarea inculpatului pt ca sunt sanse mari sa se schimbe incadrarea juridica. Intrebarea mea este: Inculpatul poate merge in data precizata pe citatie la parchet si sa refuze semarea intelegeri? Intelegerea a fost doar doar acceptata verbal nu si semnata..daca se razgindeste la fata locului se poate intimpla ceva? Banuiesc ca nu.
Răspunde
 24-10-2022

Bucuresti
0746938774
Facebook
Puteti refuza semnarea acordului, situatie in care instanta va fi sesizata prin rechizitoriu si va urma sa fiti judecat pentru fapta comisa.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.