| Dumitru Dan Gabriel Vizitator |
| Prin vara am cumparat o excursie care prin programul ei impunea escaladarea varfului Mont Blanc, al carui program a fost popularizat de Agentia 1001 Adventures. Aceasta agentie oferea si ture de antrenament. De fapt programul de antrenament a cuprins o singura tura la care nu am participat deoarece nu venea ghidul excursiei. În perioada 21-26 Iulie, a avut loc această excursie, dar programul care a fost publicat pe internet nu s-a efectuat. Mi s-a spus că traseul este inchis. Participanții au acceptat să facă un circuit în jurul a o parte din creastă, ajungîndu-se la alt refugiu, de unde se putea urca pe creastă și apoi pe vărf. Aceasta a fost motivul pentru care am acceptat să particip și eu la acel circuit. S-a ajuns la un refugiu de sub creasta care tebuia urcată, dar doarece ghidul a inceput să aibe probleme cu piciorul sau poate a simulat, s-a renuntat la ideea de a urca pe creastă si apoi pe varf, fiind si refugiul de creasta inchis. De ce s-au dus ghidul acolo dacă refugiul de creasta era inchis? In momentul achitarii excursiei, agentia a emis un CONTRACT, care exemplifica: III. Drepturile şi obligaţiile Agenţiei 1. În cazul în care Agenţia este nevoită să modifice una dintre prevederile esenţiale ale contractului, are obligaţia să informeze turistul cu cel puţin 15 zile înainte de data plecării. 2. Agenţia poate să modifice preţul contractului, în sensul majorării sau micşorării, după caz, numai dacă modificarea are loc ca urmare a variaţiilor costurilor de transport, ale redevenţelor şi ale taxelor aferente serviciilor de aterizare, debarcare/îmbarcare în porturi şi aeroporturi şi ale taxelor de turist ori ale cursurilor de schimb valutar aferente pachetului de servicii turistice contractat. 3. În cazul în care, după începerea călătoriei turistice, o parte importantă din serviciile turistice prevăzute în contract nu este realizată sau Agenţia constată că nu le va putea realiza, aceasta este obligată: a) să ofere turistului alternative corespunzătoare în vederea continuării călătoriei turistice fără majorarea preţului, respectiv serviciile turistice oferite să fie de aceeaşi calitate şi cantitate; b) să restituie turistului sumele ce reprezintă diferenţa dintre serviciile turistice achitate şi cele efectiv prestate în timpul călătoriei turistice; c) în cazul în care nu pot fi oferite turistului alternative corespunzătoare sau acesta nu le acceptă din motive întemeiate, să asigure fără costuri suplimentare transportul retur al turistului la locul de plecare ori în alt loc agreat de acesta şi, după caz, despăgubirea pentru serviciile neprestate. 4. Agenţia este răspunzătoare pentru buna executare a obligaţiilor asumate prin contract, cu excepţia cazurilor: a) când neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a obligaţiilor asumate prin contract se datorează turistului; b) când neîndeplinirea obligaţiilor se datorează unor cauze de forţă majoră sau unor împrejurări pe care nici Agenţia, nici prestatorii de servicii nu le puteau prevedea sau evita (modificări de orar sau de itinerar, întârzieri în traficul mijloacelor de transport etc.). 5. Agenţia are obligaţia să furnizeze în scris turistului, în termen de 7 zile înainte de data plecării, următoarele informaţii: a) orarele, locurile escalelor şi legăturile, precum şi, după caz, locul ce urmează să fie ocupat de turist în fiecare dintre mijloacele de transport incluse în contract; b) denumirea, sediul/adresa, numerele de telefon şi de fax ale reprezentanţei locale a organizatorului şi/sau a detailistului ori, în lipsa acesteia, un număr de apel de urgenţă care să îi permită contractarea organizatorului şi/sau a detailistului; c) pentru călătoriile minorilor neînsoţiţi de părinţi, informaţii care să permită părinţilor stabilirea unui contact direct cu copilul sau cu responsabilul de la locul cazării copilului. Întrucît cele prevăzute în CONTRACTUL emis, la punctul III: Drepturile și obligațiile Agenției alineatul 3 literele a,b,c, nu s-au respectat, am cerut pe cale amiabilă să mi restituie banii pentru ghidăria montană. Ghidul nu a fost de acord deoarece a zis că i-a cheltuit. Excursia a costat 1000 euro. Am făcut o reclamație la A.N.P.C., prin care solicitam ajutor în recuperarea banilor aferenți ghidăriei montane, dar am primit răspuns că această problemă poate fi soluționată prin darea în judecată a firmei. Întrebarea mea este: Se poate face PLÎNGERE PENALĂ pentru ÎNȘELĂCIUNE ÎN CONTRACT la adresa acestei firme, fară a fi acuzat pentru PLÎNGERE CALOMNIOASĂ de firmă? Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră. Vă mulțumesc. DUMITRU DAN GABRIEL | |
|
|