Forum avocaţi > Drept penal

Deces în urma unui accident de munca-daune morale

17-12-2015
Vizitator
Tatăl meu lucra la o firmă ce se ocupă cu construcția canalizărilor în Botoșani iar datorită faptului ca îi plăcea munca mai mult decât altora, sefii i-au propus să meargă cu ei si la o altă lucrare în jud Cluj. Aici sapau șanțuri tot pentru canalizare, iar la 9 decembrie 2015 am primit un tel cum ca s-a surpat un mal peste el și a murit. A doua zi i-a fost făcută autopsia="asfixie mecanică prin compresiune toraco-abdominală..... ". Ni s-a zis ca se află un dosar penal pt ucidere din culpă și ca itm urmează să întocmească un pv cu cele constatate la față locului. Ce aș putea face în cazul de față dat fiind faptul ca au fost incriminate și art 349, respectiv 350 în Codul penal, adica se încadrează și la aceste fapte?!as putea introduce acțiune împotriva angajatorului pentru daune materiale și morale?mulțumesc
Răspunde
 18-12-2015

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
In situatia data se pot solicita daune materiale si morale, daca accidentul s-a produs din vina angajatorului.
Pentru decesul asiguratului, daca salariatul a fost asigurat, ca urmare a unui accident de munca, beneficiaza de despagubire o singura persoana (sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, etc.).Cuantumul despagubirii in caz de deces este de 4 salarii medii brute.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie , prin Decizia nr. XL din 7 mai 2007, pronunţată în recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a statuat că „ daunele morale pot fi acordate salariaţilor numai în cazul în care legea, contractul colectiv de muncă sau contractul individual de muncă cuprind clauze exprese în acest sens ,” iar potrivit dispozitiilor din Codul de procedură civilă, deciziile pronuntate de Instanta Suprema in recurs in interesul legii sunt obligatorii.
De asemenea, art. 253 Codul muncii prevede:
Art. 253
(1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
(2) În cazul în care angajatorul refuză să îl despăgubească pe salariat, acesta se poate adresa cu plângere instanţelor judecătoreşti competente.
(3) Angajatorul care a plătit despăgubirea îşi va recupera suma aferentă de la salariatul vinovat de producerea pagubei, în condiţiile art. 254 şi următoarele.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-12-2015
Vizitator
Multumesc mult de raspunsuri...firma ne-a platit o parte din cheltuielile de inmormantare insa eu as vrea sa ne dea si daune morale intrucat dupa moartea tatalui meu au ramas mai multe datorii pe care tata le platea din salariul lui, eu trebuie sa ma casatoresc peste 5 luni..:(...iar mama este in strainatate si trebuia sa vina acasa anul care vine...dar avand in vedere situatia asta nu va mai fi posibil financiar vorbind...din cate am inteles nu existau panourile de protectie in sant si de aceea intrase tata acolo ca sa le puna el, ceea ce mi se pare absurd pentru ca eu credeam ca acele panouri se introduc primele, dupa care se intra in sant pentru a monta tevile
Răspunde
 18-12-2015
Vizitator
Buna ziua!!! Am o întrebare????? In arestul poliție este voie sa se pună microfoane la deținut in camera sau la vorbitor????? Care sunt drepturile mele ca vizitator?????? Intimitatea mea.....
Răspunde
 04-01-2016
Vizitator
Cum trebuie sa procedez pentru a recupera drepturile salariale ale tatalui decedat...mentionez ca este vorba despre aproximativ 3 salarii neplatite
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.