Forum avocaţi > Drept penal

Am voie sa discut idei care sunt impotriva statului pe internet?

11-11-2016
Vizitator
Planuiesc sa fac un canal de youtube unde sa promovez anarhia si unde am sa fiu foarte evident contra existentei statului. Am inregistrat deja primul video si acum lucrez la prezentare si mi-a trecut prin minte ca statul s-ar putea sa aibe ordine (legi) impotriva mea fiindca am aflat deja pe propria piele ca nu exista de fapt libertate de exprimare in tara asta ci doar pretentia la ea.

Mentionez ca nu am de gand sa indemn la violenta sau revolutie intrucat nu ai cum sa instaurezi anarhia in felul asta si in plus consider ca ideea de anarhie este corecta si ca va fii acceptata de toti intr-un final asa ca nu ai nevoie de o revolutie ca in cazul comunismului care a fost o idee proasta.

Asadar ma pot sau nu astepta cu politia la usa pentru ca discut asa ceva?
Răspunde
 12-11-2016
Vizitator
Atat timp cat mesajele dvs. nu se incadreaza la art. 368 si 369 din NCP, nu cred ca ati avea probleme:

Art. 368

Instigarea publică

"(1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârşească infracţiuni se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este comisă de un funcţionar public, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.
(3) Dacă instigarea publică a avut ca urmare comiterea infracţiunii la care s-a instigat, pedeapsa este cea prevăzută de lege pentru acea infracţiune."

Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-368

Art. 369

"Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă."

Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-368

Dar, fiind vorba de tema anarhiei, cred ca nu ar fi imposibil sa va intersectati mai mult sau mai putin cu prevederile articolului de mai sus :) in orice caz, ma gandesc ca ar trebui sa fie un anarhism destul de "cumintel" altminteri ;)
Răspunde
 12-11-2016
Vizitator
Multumesc Amelia Stroe pentru textele de lege, le stiam eu si ma ajuta dar nu clarifica bine situatia asa ca mai am cateva intrebari legate de cum sunt ele puse in practica:

1. Se considera instigare daca eu nu am spus nimanui sa comita nimic dar se pun ei sa faca tampenii si zic ei ca de le mine au luat ideea?

2. Daca as spune ca nimeni nu ar trebui sa plateasca taxe (pentru ca nimeni NU are dreptul sa taxeze si pentru ca taxarea este furt) se considera instigare la evaziune fiscala?

3. Vad ca antena 2 discuta toata ziua despre coruptie, abuzuri si alte cele, daca Mircea Badea ar zice intr-o zi ca X merita sa fie spanzurat se considera asta instigare la violenta?

Asta asa doar de curiozitate ca nu am de gand sa spun asa ceva pentru ca in anarhie nici nu ar fi nevoie sa arestezi pe cineva pentru infractiuni marunte ci doar ca lumea sa nu mai faca afaceri cu ei adica sa nu le mai vanda mancare, apa, gaz etc si sa vezi cum se schimba omul in 48 de ore spre deosebire de inchisoare unde macar apa si mancare tot ar primi si poate nu s-ar schimba cand ies de acolo.

4. A dat Ciolos o lege (nu stiu daca e in efect inca) despre cum sa-ti ingropi mortii (trebuie sa le pui bratara la mana si alte stupizenii inutile) si daca eu le-as spune sa-si ingroape mortii cum vor si cum cred ei se considera instigare la o infractiune?

5. Discut si despre dreptul de auto-aparare si consider ca toata lumea are dreptul sa poarte arma si sa o foloseasca in caz de nevoie. Si sunt contra prostiilor de genul: sa tii arma intr-un loc inchisa si munitia in altul ca atunci cand intra peste tine in casa sa nu ai timp sa o scoti si o incarci sau prostia aia de conditite "sa raspunzi cu o forta egala" ca daca eu as fii un slabanog de 1 metru nu pot sa ma bat cu pumnii sau cutitul cu cel ce ma ataca, un pistol e singura solutie de a ma apara. Ce as putea sa ma astept de la asta?
Răspunde
 13-11-2016
Vizitator
1. Depinde ce "idee" sustin ca au luat. O simpla idee poate fi considerata instigare in sensul art. 368 din NCP, chiar si daca nu o adopta nimeni, este suficient sa fie o idee care sa indemne publicul sa comita infractiuni.

2. Da, se incadreaza perfect la art. 368, chiar si daca nu va asculta nimeni, ca indemnati la comiterea unor infractiuni (de evaziune fiscala). In jurisprudenta anterioara codului penal s-a aratat ca indemnul "înseamnă mai puţin decât o determinare, în sensul că nu implică obligaţia adoptării hotărârii de către persoana vizată."

3. Replica respectiva ("merita spanzurat"), chiar daca este destul de agresiva, poate fi asimilata unei judecati de valoare, insa facuta cu depasirea limitelor libertatii de exprimare, fapt pentru care persoana denigrata in acest fel poate sa solicite daune morale - deci, proces civil, nu penal. De altfel asta este jurisprudenta constanta si in UE.

4. Doar daca legea respectiva ar reglementa in mod expres ca infractiune fapta de a nu ingropa persoana cu acele accesorii. Ceea ce este extrem de putin probabil.

5. Cu dreptul la autoaparare nu vad nicio problema atat timp cat este respectat regimul armelor si munitiilor si nu incurajati incalcarea acestui regim (sunt prevazute ca infractiuni)
Răspunde
 10-12-2016
Vizitator
Multumesc din nou. Puteti vedea canalul meu aici: https://www.youtube.com/channel/UCha2L7mn_W_CsWwoXhGhLLA
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.