Forum avocaţi > Drept penal

Amnistiere sau gratiere ?

15-12-2013
Vizitator
Buna seara,numele meu este Marian A. si as dori sa va aduc la cunostinta faptul ca am primit citatie pt data de 23 ianuarie 2014 in calitate de inculpat pe fond la OUG, 195/2002. Lucrurile sunt destul de clare in conditiile in care am recunoscut fapta comisa procurorului de caz. In sfarsit, fapta a fost comisa in 12 04 2013 si a constat in depistarea mea in trafic cu o alcoolemie de 0.6 la etilotest si dupa recoltarea probelor de sange 1,5 si respectiv 1,3. Cu respect as dori sa ma sfatuiti cum sa procedez in conditiile in care se instituie amnistia si gratieraea in aceasta luna,dupa cum se vede in mass-media.Fapta se amnistiaza sau se gratiaza ? In fiecare caz va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez ? Concret , cand am voie sa sustin din nou examen pentru obtinerea permisului auto ? PS. Se recomanda in citatie sa-mi angajez aparator. Mai este cazul ? Multumesc !
Răspunde
 18-12-2013

AMNISTIE, act prin care se înlătură răspunderea penală, executarea pedepsei şi consecinţele condamnării pentru o infracţiune săvârşită. Amnistia poate fi generală -este acordată pentru orice tip de infracţiune; specială - se acordă numai pentru anumite infracţiuni; necondiţionată - nu se prevede nici o condiţie pentru a obţine beneficiul ei; condiţionată - este acordată numai sub rezerva îndeplinirii uneia sau mai multor condiţii.
GRATIEREA este măsura de clemenţă ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţă ori în comutarea acesteia în una mai uşoară.
In cazul dvs am vorbi despre amnistiere, insa nu mizati totul numai pe acest aspect.
Cu respect,
Av. Lupa
Răspunde
 18-12-2013

Va multumesc, pe Mediafax am citit textul legii amnistierii si se specifica ca este exceptata de la aceasta lege printre altele si art 88 si 89 din legea 195/2002.In partea cu gratieirea nu se face referire la aceasta lege , numai la amnistiere.Sa inteleg ca se poate sa fiu gratiat in cel mai fericit caz? Stiu ca nu este relevant,dar nu vreau sa se inteleaga ca daca sunt judecat pentru aceasta fapta as fi 'prieten' cu alcoolul. Ironia este ca nu consum deloc ,a fost o intamplare nefericita ,si atata tot. Cu respect Marian A.
Răspunde
 18-12-2013

Atunci cand legea de gratiere intra in vigoare inaintea ramanerii definitive a hotararii de condamnare (spre exemplu in cazul dvs este posibila aceasta situatie, mai ales ca aveti termen in luna Ianuarie), gratierea isi produce efectele numai de la data ramanerii definitive a hotararii.
Art.4 din noul proiect. - (1) Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţa de judecată.
(2) Nu beneficiază de prevederile art.4 persoanele care au săvârşit următoarele infracţiuni:
A. Infracţiuni prevăzute de Codul Penal:
1. infracţiunile contra siguranţei statului, prevăzute de art. 155 - 173;
2. infracţiunile de omor, prevăzute de art. 174 - 176;
3. vătămarea corporală gravă, prevăzută de art. 182;
4. lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, prevăzute de art. 183;
5. violul, prevăzut de art. 197;
6. actul sexual cu un minor, prevăzut de art.198 alin. 2-4;
7. perversiunea sexuală, prevăzută de art. 201 alin. 2-5;
8. incestul, prevăzut de art. 203;
9. tâlhăria, prevăzută de art. 211;
10. tortura, prevăzută de art. 2671;
11. represiunea nedreaptă, prevăzută de art.268;
12. evadarea, prevăzută de art. 269;
13. înlesnirea evadării, prevăzută de art. 270;
14. părăsirea postului şi prezenţa la serviciu în stare de ebrietate, prevăzute de art.275 alin.3;
15. nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, prevăzută de art. 2791;
16. nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri, prevăzută de art. 3022 alin. 2;
17. falsificarea de alimente sau alte produse, prevăzută de art. 313;
18. relele tratamente aplicate minorului, prevăzute de art.306;
19. proxenetismul, prevăzut de art.329.
B. 20. corupţia sexuală, prevăzută de art. 202.

S-ar putea sa va incadrati intrucati. Oricum, va recomand sa va consultati cu un avocat din orasul dvs pentru o cat mai buna reprezentare a intereselor dvs.

Cu respect,
Av. Lupa
Răspunde
 18-12-2013

Va multumesc frumos . A fost cel mai edificator raspuns posibil.Acum am inteles exact cum stau lucrurile. Va doresc o zi frumoasa si sa aveti parte de cele mai frumoase sarbatori din viata dvs. Cu respect Marian A.
Răspunde
 26-12-2013
Vizitator
buna seara as dori sa stiu si eu daca se da amnistie la tentativa de omor? multumesc frumos.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.