Forum avocaţi > Dreptul muncii

Promovare functionar public

18-09-2019

Buna ziua. Sunt functionar public si in luna octombrie ar trebui sa fiu promovata de pe functia de consilier principlal pe cea de superior deoarece au trecut trei ani de la ultima promovare pe functie. Anul acesta timp de o luna am avut programul redus, in sensul ca am solicitat program de munca de 6 ore pentru o sarcina pe care am pierdut-o o luna mai tarziu. Intrebarea mea este daca perioada aceea de o luna cat am muncit sase ore poate afecta promovarea mea.

Va multumesc!
Răspunde
 18-09-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu, nu poate.

Conform OUG nr. 96 din 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale.

Modificarea duratei normale a muncii rezulta ca posibila din lege, respectiv din OUG 96/2003, motiv pentru care nu se incheie un act aditional de modificare a duratei muncii, ci o decizie emisa de angajator.

Salariata va fi pontata in continuare 8 ore pe zi. Nu se modifica durata timpului de munca pentru ca aceasta schimbare nu intervine in baza unui act aditional, ci in baza legii.

Ca atare, timpul de munca de 6 ore fiind o facilitate acordata de lege, nu afecteaza celelalte drepturi ale salariatei (in cazul dvs, conditiile de promovare)

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 30-09-2019

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca in noul cod administrativ s-a schimbat perioada la care poate promova un functionar public, care era de 3 ani pentru promovarea in grad si daca se aplica la acest moment.

Va multumesc!
Răspunde
 30-09-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Art. 479 - Condiţii pentru concursul sau examenul de promovare în grad profesional
(1) Pentru a participa la concursul sau examenul de promovare în grad profesional, funcţionarul public trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a) să aibă cel puţin 3 ani vechime în gradul profesional al funcţiei publice din care promovează;
b) să fi obţinut un număr minim de credite prin participarea la programe de formare, de perfecţionare, seminare, conferinţe, schimburi de experienţă sau vizite de studiu, în condiţiile legii sau să fi urmat o formă de perfecţionare profesională cu durata de minimum 30 de ore în ultimii 3 ani de activitate;
c) să fi obţinut cel puţin calificativul "bine" la evaluarea performanţelor individuale în ultimii 2 ani de activitate;
d) să nu aibă o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile prezentului cod.

Art. 481 - Condiţii pentru examenul de promovare în clasă
Pentru a participa la examenul de promovare în clasă, funcţionarul public trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să dobândească, ulterior intrării în corpul funcţionarilor publici, o diplomă de studii de nivel superior, în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea sau într-un domeniu considerat util pentru desfăşurarea activităţii de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice;
b) să nu aibă o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile prezentului cod.

Art. 483 - Condiţii pentru concursul sau examenul de promovare în funcţia publică de conducere şi în funcţia publică din categoria înalţilor funcţionari publici
(1) Pentru a participa la concursul de promovare într-o funcţie publică din categoria înalţilor funcţionari publici, funcţionarii publici trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a) să fie numiţi într-o funcţie publică din clasa I;
b) să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 394 alin. (4);
c) să nu aibă o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile prezentului cod.
(2) Pentru a participa la concursul de promovare într-o funcţie publică de conducere vacantă, funcţionarii publici trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a) să fie numiţi într-o funcţie publică din clasa I;
b) să îndeplinească condiţiile minime de vechime în specialitate prevăzute la art. 468 alin. (2);
c) să îndeplinească condiţiile de studii, precum şi condiţiile specifice necesare ocupării funcţiei publice;
d) să fie absolvenţi cu diplomă ai studiilor universitare de master în domeniul administraţiei publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice;
e) să nu aibă o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile prezentului cod;
f) să fi obţinut un număr minim de credite prin participarea la programe de formare, de perfecţionare, seminare, conferinţe, schimburi de experienţă sau vizite de studiu, în condiţiile legii, sau să fi urmat o formă de perfecţionare profesională cu durata de minimum 30 de ore în ultimii 3 ani de activitate.

(3) Sistemul de credite necesar promovării prevăzute la art. 479 alin. (1) lit. b), precum şi cel de la alin. (2) lit. f) al prezentului articol se reglementează prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

ART 598
LIT. h) art. 479 alin. (1) lit. b) şi 483 alin. (2) lit. f) intră în vigoare la un an de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la art. 483 alin. (3).

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-10-2019

Buna ziua. Angajatorul mi a comunicat ca am dreptul la promovare in grad profesional dar mi a scazut perioada de concediu medical efectuat in ultimii trei ani. s-a considerat perioada de suspendare a raportului de serviciu, asa se motiveaza in raspunsul pe care l am primit. In ultimii trei ani am avut 49 zile de CM CALENDARISTICE 11 ZILE (2017), 24 ZILE (2018), respectiv 14 zile (2019). As dori sa stiu daca este corect faptul ca S-AU SCAZUT ZILE CALENDARISTICE SI NU ZILE LUCRATOARE. Va multumesc!
Mentionez faptul ca cele 11 zile din 2017 au fost zile de spitalizare cu copilul bolnav de pana la 7 ani.
Răspunde
 13-10-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Este corect sa se scada zile calendaristice ptr. ca dvs. ati fost bolnava in mod continuu, nu doar pe durata zilelor lucratoare. (boala nu sare peste sambata si duminica). Iar contractul de munca este si el pe durata nedeterminata, pe zile calendaristice (care se impart in zile lucratoare si zile de repaos, zi zile de concediu de odihna si zile nelucratoare, conform legii)

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.