Forum avocaţi > Dreptul muncii

Suspendarea contractului de munca

08-03-2020
Vizitator
Buna seara,

Vineri la ora 16:30 am fost chemati (aproximativ 300 de angajati) la o sedinta cu directorul general. Este o agentie tour operatoare destul de mare iar datorita anularilor din ultima vreme din cauza Coronavirusului, contractele de munca sunt sistate, iar de luni sa nu mai venim la munca. Desigur, nu ni se va plati nimic, nu va exista niciun preaviz, acesta fiind (dupa spusele lor) un caz de forta majora (art 50 litera f). Totusi nu intelegem ce inseamna forta majora si care sunt conditiile in care declari asa ceva.

Nu am semnat absolut nimic vineri. Duminica seara ne-au trimis pe whatsapp niste documente cum ca firma nu are nicio obligatie sa ne plateasca si sa nu venim luni la munca. Ne-a fost trimisa si o decizie care nu stim cat de legala e. Evident, in aceasta situatie nu stim care ne sunt drepturile...si ce sa cerem. Avand in vedere ca nu am semnat nimic, luni noi mergem la munca. Cel mai probabil va trebui sa ne angajam un avocat dar as vrea sa stiu daca avem vreo baza si daca pare ca ne sunt incalcate drepturile.

Multumesc mult!
Răspunde
 09-03-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Contractele de munca nu au incetat, ci au fost suspendate de drept, cf. art.50 lit.f, [existenta unui caz de forta majora].
CIM fiind in esenta un contract civil i se aplica regulile generale ale contractelor, in speta si art.1351 alin 2 Cod civil (forta majora).
Pentru a exista, forţa majoră trebuie să fie: străină de angajatorul în cauză; anormală şi imprevizibilă, excepţională; de neevitat (în ciuda tuturor diligenţelor). Pandemia de coronavirus s-ar incadra in aceasta definitie.
Theoretic, angajatorul a procedat corect.
Forta majora are un efect temporar, ea produce suspendarea (nu incetarea) contractului individual de muncă. Pe durata suspendării, salariatul nu prestează munca şi, corelat, nu primeşte salariul.
La încetarea efectelor produse de forţa majoră, se reia prestarea muncii, se intră în normal.
Cat de corect s-a procedat practic in situatia dvs se poate spune doar dupa o analiza concreta a situatiei.
Puteti sesiza ITM-ul care este in drept sa verifice daca exista scapari ale angajatorului in modul de invocare a cazului de forta majora si caruia angajatorul trebuie sa-i prezinte toate documentele. Pentru perioada anterioara pana la declararea fortei majore trebuie sa fiti platiti.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-03-2020
Vizitator
Este vorba de Global Compass? Ca tocmai am citit o stire despre ei ca ar fi facut asa ceva.
Daca pot proba faptul ca le-au scazut comenzile in aceasta perioada si le-au fost anulate rezervari, se incadreaza fara dubiu la forta majora si cred ca cel mai bine este sa faceti in asa fel incat sa nu dati foarte multi bani pentru judecata pentru ca probabilitatile de castig sunt reduse.
Doamna avocat v-a scris foarte bine mai sus sa sesizati ITM-ul pentru ca asta nu va costa nimic, dar in instanta sa fiti chibzuiti si cu bagare de seama ca firma va va solicita inclusiv cheltuieli de judecata, in afara de banii pe care ii dati eventualului avocat pe care vi-l angajati.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.