Forum avocaţi > Dreptul muncii

Angajatorul imi refuza cererea de a munci de la domiciliu

18-03-2020
Vizitator
Buna ziua, am mare nevoie de un sfat, lucrez ca receptionera la o companie axata pe distributia de produse si sunt singura angajata care, in contextul epidemiei de Covid-19 si a decretarii starii de urgenta, sunt obligata de angajator sa ma expun la mijloace de transport in comun si sa continui sa vin la munca la birou. Pentru celelalte departamente, ale caror munca este in multe aspecte mai complexa decat a mea, a fost gasita solutia potrivita astfel incat toti colegii isi presteaza munca de la domiciliu.
Chiar daca job-ul meu se numeste Front Desk Assistant, cea mai mare parte a fisei mele de post si a lucrurilor cu care ma ocup in mod normal la serviciu are legatura cu contabilitatea si pot fi realizate de acasa, de pe laptop-ul pe care compania mi l-a prevazut deja, configurat cu toate programele necesare. Motivul pentru care lucrez in continuare de la birou, cel invocat de angajatorul meu, este ca trebuie sa fie cineva in firma care sa astepte curierii cu corespondenta foarte importanta, fapt pentru care s-a decis ca eu sa fiu singura expusa. In realitate, curierii vin foarte rar in aceasta perioada si de luni de zile nu au venit cu ceva esential.
Am facut o serie de propuneri de a se solutiona situatia ca sa pot ramane sa muncesc de acasa, acestea implicand mici schimbari temporare ale modului de cooperare al companiei cu firmele de curierat si responsabilizarea angajatilor care stiu ca au de primit corespondenta importanta. Din cauza ca lucrurile acestea ar presupune un usor disconfort pentru persoanele din departamente mai “importante”, propunerile mele au fost respinse de angajator. Consider ca este un caz de abuz si vreau sa cunosc ce pot face in aceasta privinta. Va multumesc mult.
Răspunde
 18-03-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Puteti invoca in fata angajatorului faptul ca, in conditiile starii de urgenta decretate la nivel national, atata vreme ca va puteti desfasura activitatea la domiciliu - ca si restul colegilor dvs - se face o discriminare si va sunt incalcate drepturile la sanatate si viata, asa cum sunt ele garantate de Constitutie.
Ca solutie practica pentru primirea corespondentei, se poate face o notificare la posta si la firmele de curieri ca toata corespondenta care vine pe numele firmei sa fie automat redirectionata la o alta adresa (si indicate eventual adresa dvs. de domiciliu). Ori, firma sa inchirieze o casuta postala unde sa fie depusa corespondenta venita prin posta romana , iar firmele de curieri sa fie notificate sa sune in prealabil la nr. dvs. de tel., dvs. urmand sa le indicati unde sa vina sa livreze ce au de livrat.
Solicitati sa va puna o masina la dispozitie, ori sa va deconteze integral costul cu combustibilul,(daca aveti masina personala si conduceti) daca insista totusi sa va prezentati la birou, insa doar ca sa ridicati corespondenta. Sa va puna la indemana, in mod gratuit, toate consumabilele (masti, manusi, dezinfectant) pentru a va putea proteja cand mergeti la birou. Daca nu exista cutie postala la sediul firmei, sa se instaleze urgent una, ca sa nu fiti obligata sa intrati in contact cu alte persoane, corespondenta urmand sa nu fie primita in mana, ci ridicata din cutia postala. Pe robotul telephonic la firmei sa se inregistreze un mesaj prin care sa se mentionee celor care suna ca firma este inchisa momentan si cine are ceva de transmis , sa ia legatura cu dvs, indicandu-se nr. de telefon corespunzator. Pot sa jur ca nu vi s-a facut un instructaj pe linia SSM in urma decratarii starii de urgenta.
Formulati cele de mai sus in scris, pe mail, sefului direct, si sefului firmei.Veti vedea cata deschidere vor avea dupa ce vor primi in scris cerintele dvs. legale si pertinente. NU in ultima instanta, puteti sesiza ITM-ul. Pastrati cu grija toata corespondenta, ptr. ca - nu ar fi exclus - ulterior, dupa ce trece criza, sa fiti vizata de o concediere, pe motiv ca i-ati deranjat cand nu au dorit.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 26-03-2020
Vizitator
Bună ziua
Am fost chemată la hr.si mi s a comunicat sa semnez suspendarea contractului pe perioada, "corona virus" fără să mi se dea măcar un dublu exemplar sau un document să pt depune dosarul de somaj
Deci practic am rămas pe drumuri fără șomaj
Ce pot face în acest caz
Mulțumesc
Răspunde
 26-03-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Stati linistita, ca nu ati ramas pe drumuri. Decizia este de suspendare temporara ptr. reducerea activitatii din cauza coronavirusului, popular numit "somaj tehnic". Pe durata somajului tehnic tot angajatorul va plateste, el primind in starea de urgenta banii de la stat. Se achita o indemnizatie de 75%, nu salariul.
Nu trebuie dvs. sa duceti niciun dosar nicaieri. Si nu aveti nevoie de decizie, ptr. ca inca sunteti salariata.
Nu vi s-a desfacut contractul de munca.
Deci, stati acasa, si veti primi indemnizatia ca toti ceilalti salariati din Romania, la acest moment. Cand se termina pandemia, reluati munca si primiti salariu.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-03-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Paula a scris pe 26-03-2020:
Bună ziua
Am fost chemată la hr.si mi s a comunicat sa semnez suspendarea contractului pe perioada, "corona virus" fără să mi se dea măcar un dublu exemplar sau un document să pt depune dosarul de somaj
Deci practic am rămas pe drumuri fără șomaj
Ce pot face în acest caz
Mulțumesc

Contractul de munca nu a incetat, ci a fost suspendat pe perioada starii de urgenta, astfel ca la incetarea acestei stari va veti putea relua activitatea.
De asemenea, in aceasta perioada veti primi 75% din salariu.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.