Forum avocaţi > Dreptul muncii

Ce risca un medic daca refuza sa presteze servicii

27-03-2020
Vizitator
Buna ziua,

ce risca un cadru medical, peste 60 ani, care are deja de minim 1 an si vechimea in munca si varsta de pensionare si care este chemat, in stare de urgenta nationala, pentru servicii medicale, si acesta refuza sau nu se prezinta?
Răspunde
 27-03-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Dvs. in momentul de fata lucrati sau sunteti pensionara?

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-03-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Daca refuzati ori nu va prezentati la chemarea organelor care asigura conducerea tarii pe durata starii de urgenta, in special ca medic activ, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:

- Potrivit Codului penal, orice infracţiune săvârşită in aceasta perioada poate fi pedepsită în regim agravat. La pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracţiune se poate adăuga un spor de 2 ani de închisoare

- in stare de urgenta, tara este condusa prin ordonante militare si sub conducerea directa a ministrului de interne, care devine al doilea om in stat practic

OUG 1/1999, cu accent pe art.4, 7, 21 alin.3

Art. 3 - Starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale care se instituie în următoarele situaţii:
a) existenţa unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naţională ori funcţionarea democraţiei constituţionale;
b) iminenţa producerii ori producerea unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre.

Art. 4 - Pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale poate fi restrâns, ........numai în măsura în care situaţia o cere şi cu respectarea art. 53 din Constituţia României, republicată.

Art. 7 - (1) La instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă, unele atribuţii ale administraţiei publice centrale de specialitate şi ale administraţiei publice locale trec în competenţa autorităţilor militare şi a altor autorităţi publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgenţă.

Art. 21 - (1) În funcţie de situaţia operativă concretă, pe timpul stării de asediu sau al stării de urgenţă, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării poate dispune ca unităţile militare din forţele destinate apărării să fie trecute în trepte superioare ale capacităţii de luptă, potrivit planurilor întocmite, INCLUSIV completarea lor cu resurse umane şi materiale, conform organizării la război.

(3) În condiţiile alin. (1), instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale pot concentra rezervişti pentru instruire şi îndeplinirea unor misiuni SAU POT CHEMA persoane fizice apte de muncă pentru prestări de servicii în interes public.

Cu atat mai mult, este obligat sa presteze munca in continuare o persoana care este activa intr-un anumit domeniu. (in cazul de fata, medical)

Mai mult, in lupta cu noul coronavirus, Comitetul Naţional de Urgenţă va coordona inclusiv reţeaua militară.

Medicilor militari li se aplica in mod clar prevederile codului penal privind absenta nejustificata, dezertarea, parasirea postului si a comenzii, insubordonarea, infractiuni care in stare de urgenta se pedepsesc si cu 7 ani.

Art. 33 - Cercetarea şi judecarea infracţiunilor contra siguranţei statului şi a infracţiunilor contra păcii şi omenirii, săvârşite pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, intră în competenţa parchetelor şi instanţelor civile sau militare, conform Codului de procedură penală.

Si sa stiti ca prin decretul prezidential si avocatii au fost obligati sa-si continuie activitatea (alaturi de notari si executorii jud.)

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-03-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Haideti sa nu exageram.
In cel mai rau caz, doamna poate fi acuzata de savarsirea infractiunii de zadarnicire a combaterii bolilor, infractiune savarsita din culpa, conform dispozitiilor art. 352 alin. 4 din OUG 28/2020:

"4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda."

Data fiind situatia actuala, daca doamna va refuza sa se prezinte la locul de munca, va suferi o sanctiune disciplinara, care poate duce chiar si la desfacerea contractului de munca din motive disciplinare.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-03-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Sa-mi spuneti, va rog, cu ce am exagerat in raspunsul meu.
Eu am prezentat strict un cadru legal.
Si texte de lege.

Iar medicii militari sunt militari inainte de a fi medici.
Iar infractiunile savarsite de ei in stare de urgenta se pedepsesc mai grav.

Apoi, legea 95/2006 spune ca, si in conditii normale, un medic nu are voie sa refuze prestarea serviciilor medicale. Nu le permite nici codul deontologic, de altfel. Ce sa mai vorbim de situatia cand e vorba de securitatea nationala si este chemat in mod special.

Nu am facut afirmatii cu privire la medicii civili (pentru ca in acest moment imi este neclar), ci la cei militari, si ca toti medicii sunt sub ordinele Comitetului national de urgenta. Iar acum Romania este condusa de autoritatile militare.

Si nu cred ca pentru medicii civili s-ar reduce totul la o simpla sanctiune disciplinara pentru refuz sau neprezentare. care ar fi atunci diferenta intre starea normala si cea de urgenta?

Insa, momentan, e tot ce stiu despre subiect. De aceea, i-am si spus dnei. sa aiba in vedere textele de lege. Sa-si faca o idee generala si sa se poata, eventual, interesa si altundeva.

Cand am sa-mi formez o parere definitiva si cu privire la sanctiunile la care s-ar expune un medic civil care este chemat la munca pe perioada starii de urgenta si refuza nejustificat ori nu se prezinta, voi completa raspunsul. Nu li se spune acum medicilor "armata alba"?

Iar conform OUG 29/2020, art.X, alin.6, avocatii sunt obligati sa ia masuri de asigurare a continuitatii activitatii (nerespectarea fiind considerata abatere disciplinara grava sanctionata cu excluderea din profesie).

Si o completare: de ce ar fi infractiune din culpa, cate vreme prin refuz/neprezentare in starea de urgenta prevede rezultatul faptei sale (fara asistenta medicala oamenii pot muri) şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-03-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Dvs ati prezentat un scenariu ipotetic, in conditiile in care doamna este medic, fara a ne preciza daca activeaza intr-un spital militar sau intr-unul civil.

Mai mult decat atat, data fiind lipsa echipamentelor de protectie din spitale, multe cadre medicale au demisionat, fara a suferi nicio sanctiune in urma acestui gest.

Haideti sa nu complicam situatia mai mult decat este si sa ne limitam strict la prevederile legale.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 30-03-2020
Vizitator
Av. Bratulescu Adela a scris pe 27-03-2020:
Dvs ati prezentat un scenariu ipotetic, in conditiile in care doamna este medic, fara a ne preciza daca activeaza intr-un spital militar sau intr-unul civil.

Mai mult decat atat, data fiind lipsa echipamentelor de protectie din spitale, multe cadre medicale au demisionat, fara a suferi nicio sanctiune in urma acestui gest.

Haideti sa nu complicam situatia mai mult decat este si sa ne limitam strict la prevederile legale.

Buna seara,

in primul rand vreau sa imi cer scuze pentru ca am reusit sa raspund pana acum.

Doamna in cauza nu lucreaza in spital, este medic generalist la o gradinita. Alti doctori, de asemenea, medici scolari au fost chemati pentru triere sau monitorizare la spatiile de carantina. In cazul acesta, nu cred ca se pune problema ca din cauza lipsei ei, sa moara oameni. In plus, avand im vedere ca are mai mult de 60 ani, nu sunt lamurita in ce masura ar mai risca o pedeapsa cu inchisoarea, avand in vedere ca, din cate stiu eu, cei care ajung sa fie acuzati peste aceasta varsta, au pedeapsa mult redusa. Doamna in cauza are probleme de sanatate si prin prezentarea si-ar agrava starea. Mai mult, este ajutorul mamei sale cu cancer in stadiu 4.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.