Forum avocaţi > Dreptul muncii

Concediere angajat

08-05-2020
Angajat

Firma la care sunt angajat, a oprit activitatea in data de 20 martie, datorita decretarii starii de urgenta.
A urmat suspendarea contractului de munca, iar pentru luna martie am beneficiat de somaj tehnic
In data de 02 mai am fost anuntat telefonic de catre departamentul resurse umane ca urmeaza sa fie luata decizia de desfacere a contractului de munca incepind cu data de 1 aprilie, urmand sa beneficiez de somaj in acest sens.
La intreabarea mea, daca este corect sa fiu anuntat de aceasta decize dupa mai bine deo luna calendaristica, am fost informat ca este legal cum s-a procedat, neincalcindu-se nici o procedura legala in acest sens.
Urmeaza sa ajung la sediul firmei pentru a mi se inmana aceasta decizie.
Va rog sa-mi dati un raspuns la aceasta solicitare.
Va multumesc.
Răspunde
 08-05-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Firma nu a procedat legal si corect.
Sincera sa fiu, nici nu inteleg cum a procedat firma. Cum sa va anunte la 2 mai ca ati fost concediat cu 1 aprilie? Este un nonsens logic si juridic.

Daca din 20 martie ati fost in somaj tehnic, la momentul la care firma ar fi decis sa inceapa procedurile de concediere, (care sunt posibile in paranteza fie spus) ar fi trebuit, in ordine:

- intai sa va recheme la munca, printr-un act fara echivoc, scris sau verbal; nu ar fi fost necesara prezenta dvs. efectiva la sediu; firma poate decide ca nu are nevoie ca dvs. sa munciti, desi ea are obligatia sa va plateasca integral, nu 75% ca in somaj tehnic
- cu o zi inainte sa opereze in REVISAL ridicarea suspendarii CIM si reactivarea dvs.
- sa va prezinte in prima zi activa notificarea de preaviz, de cel putin 20 de zile lucratoare (nu sambete, nu duminici, nu sarbatori legale) in care sa se expliciteze si motivul concedierii dvs. (restructurari, faptul ca postul dvs.nu mai figureaza in organigrama, ori concediere colectiva)
- la sfarsitul preavizului, sa va inmaneze/comunice decizia de desfacere a contractului de munca si sa va plateasca drepturile salariatle, concediul de odihna nefectuat, eventualele compensatii prevazute in CCM
- daca sunteti in preaviz, adica cu contractul de munca activ, NU puteti beneficia de somaj tehnic (care se primeste daca contractul este suspendat); daca asa s-a gandit firma, incalca grav legea si fura statul
- beneficiati de indemnizatie de somaj (care este altceva decat somajul tehnic) DUPA incetarea cim, de la stat, daca indepliniti conditiile ptr. primirea acestui ajutor (care nu are legatura cu starea de urgenta)

Din cele ce imi spuneti, rezulta ca probabil (sper) abia acum va vor prezenta preavizul, de la care vor curge cele 20 de zile lucratoare, (sau mai multe daca sunt prevazute mai multe in CIM sau CCM), la finalul carora veti putea fi concediat.

Hartii cu care va prezentati al AJOFM din judetul dvs. ptr. a cere indemnizatia de somer.

Daca nu se va intampla asa, va puteti lua de piept cu ei, ptr ca au gresit pana la cer. Sesizati imediat ITM-ul ptr. ca oricum au inceput controalele.

Mentiune:
- daca aveti contract pe durata determinata, contractul inceteaza la termenul din contract
- daca erati in perioada de proba, asa cum e mentionata in CIM, angajatorul este in drept sa incheie contractul inainte de terminarea perioadei de proba in baza unei simple notificari

Deci, ceea ce v-am indicat mai sus, este valabil daca aveti cim pe durata nedeterminata si ati trecut deja de perioada de proba.

C.muncii
"Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere."

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 08-05-2020
Angajat

Buna seara D-na Avocat.

Va multumesc pentru explicatia situatei in care sunt eu.

Doresc sa fac cateva precizari

Am avut contract individual de munca pe durata nederminata pina a fost suspendat pentru somaj tehnic.

Initial,pe parcursul luinii aprilie intr-o discutie telefonica avuta cu departamentul resurse umane,referitor la situatia mea,am fost asigurat ca sunt in continuare in perioada de somaj tehnic.

In data de 02.mai, tot cei de la RU, mi-au anuntat telefonic intentia conducerii de a merge pe varianta desfacerii CIM, pe motive ce nu tin de angajat incepand cu data de 01. aprilie, dar din cate am inteles fara preaviz de 20 zile lucratoare.

Nu au dorit sa-mi dea detalii suplimentare,referitor la aceasta decizie.

Consider ca angajatorul nu procedeaza legal, din aceasta cauza am apelat la serviciile d-stra.

Va multumesc.
Răspunde
 09-05-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Daca situatia va fi asa cum ati prezentat-o, si veti fi concediat fara preaviz, puteti ataca decizia de concediere in instanta, care o va anula si veti fi repus in drepturi, societatea fiind obligata sa va reangajeze si sa va plateasca salariile ptr. lunile in care nu ati putut fi la munca.
Va recomand ca, dupa ce primiti actele de la firma, sa va prezentati la un avocat din zona dvs, care sa le analizeze si sa va ajute cu actiunea.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-05-2020
Angajat

Va multumesc mult D-na Avocat.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.