Forum avocaţi > Dreptul muncii

Reducere activitate de la 5 la 4 zile.

16-05-2020
Vizitator
Buna seara,am o nelamurire...firma la care lucrez a emis o decizie de reducere a timpului de lucru de la 5 la 4 zile lucratoare.Este legal sa faca acest lucru daca functioneaza 5zile.In decizie se specifica ca se ia la cunostinta individual ,sub semnatura.Am refuzat sa iau la cunostinta,pentru ca nu mi se pare legal in conditiile in care firma functioneaza normal.Poate sa-mi interzica accesul la locul de munca in ziua in care ei spun ca nu voi fi platit?
Răspunde
 16-05-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
In cazul reducerii activitatii societatii ptr. motive economice ori tehnologice, prin masura specifica a reducerii timpului de lucru, de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, legea permite angajatorilor sa nu treaca direct la disponibilizari daca intampina dificultati financiare si sa incerce si prin aceasta metoda sa se redreseze.
Dvs.vi se pare ca firma lucreaza normal; insa a lucra normal nu inseamna ca e suficient ca firma sa fie deschisa 5 zile pe saptamana, ci sa si aiba ce sa lucreze in aceste 5 zile, ca sa faca bani si sa poata plati salariile. Daca nu sunt comenzi ori nu face vanzare, firma nu lucreaza normal. Nu exista vreo firma in tara asta la acest moment care sa mai lucreze normal, in conditiile anterioare pandemiei. Majoritatea incearca sa supravietuiasca si sa iasa cumva la liman.
Reducerea saptamanii de lucru si, pe cale de consecinta, a orelor de lucru pe saptamana este conferita de lege in mod expres, prin art. 52 alin. (3) din Codul muncii, fiind o situatie de exceptie cand modificarea programului saptamanal de lucru este posibila in virtutea legii, astfel incat nu mai este necesara incheierea de acte aditionale la contractele individuale de munca ale salariatilor. Deci, nu e nevoie de semnatura dvs.
Si este o masura temporara, pana la redresarea financiara.
Cu alte cuvinte, este o masura legala, care v-a redus programul de munca. In ziua in care nu munciti, nu aveti ce sa cautati la serviciu. Deci, da, va pot interzice accesul in sediu perfect legal.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-05-2020
Vizitator
Cand am spus ca firma functioneaza normal...m-am referit la faptul volumele de rulaje sunt aceleasi ca inainte de pandemie,totul se poate verifica prin sistemul informatic.
Răspunde
 17-05-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Eu va inteleg. Insa la acest moment nu aveti ce face ori contesta.
Singurii care au o imagine completa si corecta asupra rentabilitatii firmei (nivelul de incasare a creantelor ori obligatiile de plata scadente ale firmei sau a posibilitatilor efective de plata) sunt asociatii/conducerea. Iar legea le-a oferit aceasta parghie de redresare.
Oricum, dupa cum v-am spus, este o masura legala temporara, care va fi urmata fie de o revenire la programul normal de lucru pentru toti salariatii existenti, daca firma isi va permite sa sustina in continuare toata forta de munca, fie de concedieri din cauza restructurarii.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.