Forum avocaţi > Dreptul muncii

Avertisment scris

28-05-2020
Vizitator
Buna ziua,

Lucrez la o firma de distributie si ocazional conduc masina unitatii (atunci cand un coleg este in concediu si trebuie inlocuit).
Mi s-a adus la cunostinta ca am fost sanctionat cu avertisment scris pentru faptul ca am depasit viteza legala, viteza masurata cu echipamentul GPS cu care masina este dotata.
In regulamentul intern al firmei nu este stipulata o asemenea masura, ci doar ca orice fel de amenda (radar, trecerea pe culoarea rosie a semaforului etc), orice abatare care va fi sanctionata de organele competente (politie etc) va fi suportata de catre angajat (firma nu plateste amenzile soferilor).
Intrebarea pe care v-o adresez este daca este legala aceasta masura, atat timp cat viteza cu care m-am deplasat cu masina unitatii nu a fost masurata cu un aparat omologat de tip radar, nu am fost sanctionat de catre autoritati si implicit, consider eu, nu am adus vreun prejudiciu firmei.
Răspunde
 28-05-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Daca firma v-a aplicat avertismentul scris ca si sanctiune disciplinara, doar printr-o simpla informare verbala,trebuie sa stiti urmatoarele:

Şi în materie disciplinară este incident principiul legalităţii sancţiunii, ceea ce înseamnă, pe de o parte, că angajatorul nu poate aplica o altă sancţiune disciplinară decât din cele expres prevazute de lege si, pe de alta parte, trebuie sa aiba un temei legal (lege, regulament de ordine interioara, contract colectiv de munca, alte proceduri interne etc).

Daca nu scrie nicaieri in procedurile interne ori ROI ca societatea are dreptul sa verifice prin GPS-ul montat pe masina viteza cu care circulati si, in cazul in care depasiti viteza legala, sa va sanctioneze disciplinar, sanctiunea este ilegala.

Este adevarat ca avertismentul scris poate fi aplicat fara convocarea salariatului si fara efectuarea cercetarii prealabile,
insa avertismentul scris consta intr-o informare scrisa adresata salariatului sanctionat disciplinar care sa contina fapta savarsita, a datei la care a fost savarsita, cine a constatat-o, cat de indreptatita era acea persoana sa constate acest lucru (adica, era in exercitarea atributiilor sale de serviciu mentionate in fisa postului), a temeiul (procedurii, regulamentului incalcat) aplicarii sanctiunii disciplinare.

Ganditi-va la o urmarire penala.Politistul ii spune faptuitorului ca la data x a facut y si e pedepsit conform legii z.

Asa trebuie sa fie si in cazul dvs.

De altfel, legea este clara (codul muncii)
Art. 252 - (1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:

a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.