conform legii 448/2006 , art 83, alin f , legiuitorul spune ca persoanele cu dizabilitati pot lucra mai putin de 8h , daca sunt intrunite toate prevederile legale Intrebarea este : daca legiuitorul nu specifica concret ca aceste persoane pot fi angajate cu fractie de norma ( depinde de ce scrie in certificatul de handicap la nr de ore ca drept de munca ) si potentialul angajator doreste sa il angajeze cu 2h/zi , cum il cuantificam ca 1 FTE sau 0.25 ? Cum justifica acel calcul aplicat unei persoane cu dizabilitati care are de la comisia avizata de ANPD, drept de munca 4h si nu 8h (conditie si exceptie care se regaseste in Codul Fiscal si in Codul Muncii, asadar intreaga legislatie romanasca este corelata si recunoaste ca exista categorii de angajati la care ”norma intreaga” este definita cu 4 ore maxim, nu cu 8 ore/zi)? Ce se intampla cu formula de calcul lunara, cand persoanele cu dizabilitati sunt luate, din nou, in calculul nr mediu – exemplu: am nr mediu de angajati la luna oct 2018, 275 persoane – daca aplic 4%, imi rezulta un necesar de 11 pers cu dizab. Le angajez cu 8 ore (ii discriminez si elimin din procesul de selectie pe cei cu 4h, asumat – si ptr asta btw, exista sanctiune scrisa negru pe alb in L448 si in Conventia internationala de la ONU si cred ca am mai gasit in vreo doua documente europene repere despre cum se sanctioneaza angajatorul care face discriminare in recrutarea si integrarea persoanelor cu dizab sau defavorizate). La noiembrie 2018, voi avea un numar mediu de 286 persoane (275+11), cand vom calcula 4%, o sa-mi rezulte 11.5 – adica trebuie sa am 12 angajati cu dizab – la luna noiembrie, platesc taxa desi ii am pe cei 11 angajati cum zic ei in exemplu lor. Si formula continua asa la infinit, la fiecare 2 pers cu handicap pe care le angajezi, asumand ca se mentine stabil nr mediu de angajati fara dizab, iti creste rezultatul procentului de 4% - matematic vorbind. |
|