Forum avocaţi > Dreptul muncii

Dreptul muncii/masina de serviciu

07-12-2020
Vizitator
Buna ziua.
Am o nedumerire cu privire la un accident auto cu masina firmei unde lucrez.
In speranta ca voi primi lamuriri,va detaliez cazul:
Am primit o masina de serviciu (pentru care nu am fost pus sa semnez nimic),este vorba de o masina simpla fara sisteme de siguranta complicate,marca Renault.
La inceputul lunii decembrie am fost implicat intr-un accident,fiind lovitura din spate pe care l-am produs datorita starii proaste a drumului(am pastrat distanta fata de autovehiculul din fata mea cam de 3-4 masini).In momentul in care cei din fata au franat violent neavand ABS,masina s-a dus "sanie" cu rotile blocate pe frana pana in masina din fata(aveam 50km/h)pe care a proiectat-o in masina din fata lui(3masini implicate in accident).
Dovada fiind foarte multe postari pe un grup de infotrafic,fiind o problema generala in Bucuresti datorita(zic ei) a unei substante vascoase anti-covid data pe carosabil s-a format o mazga.
Accidentele devenind mult mai dese decat de obicei,o medie de 5-10 /zi in Bucuresti toate din aceeasi cauza,lovituri din spate.
Bineinteles ca fiind lovitura din spate politistul m-a scos vinovat pentru "nerespectarea distantei intre autovehicule"(total fals,aveam circa 3-4 masini).
Acum dupa ce masina "mea" este declarata dauna totala(angajatorul nu a zis nimic de epava,vad ca nu are intentia sa mi-o dea,de fapt ar trebui sa imi dea epava?)ma mai pune sa si platesc achizitia unei alte masini second hand vrand sa imi opreasca din salariu pana acopera paguba.
Nu ar trebui ca o masina pe firma sa aiba CASCO?Este normal sa suport eu costul unei alte masini?(moral da,am stricat masina omului,dar parca nici nu-mi vine sa lucrez aproape gratis sau sa imi opreasca lunar o treime din salariu)
Ce pot face in situatia asta?
El isi ia bani de la asigurator pentru dauna totala?
Practic ma aflam in deplasare in interes de serviciu,mergeam la job iar masina era mai mult "cazan".
Va multumesc anticipat.
Răspunde
 09-12-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
O masina de firma trebuie sa aiba RCA; CASCO este o asigurare facultativa.

Accidentul cauzat de dvs.trebuia tratat si investigat ca accident de munca.

Retinerile din salariu cauzate de raspunderea patrimoniala a salariatului intervin numai dupa o cercetare interna, care sa va gaseasca vinovat, pentru ca "Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor."

Ceea ce inseamna ca trebuie sa existe prevederi clare in contractul de munca si in regulamentul intern, ori proceduri de utilizare a flotei de masini a societatii care sa dispuna clar ca salariatii sunt vinovati in astfel de situatii.

In lipsa acestora, nu puteti fi gasit vinovat.

In orice caz, contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Fara acrodul dvs. sau o hotarare judecatoreasca este ilegala retinerea vreunei sume din salariu.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 11-12-2020
Vizitator
Am pățit ceva oerecum asemenea. Amgresit la serviciu și am trimis niște hârtii in altă parte de cat trebuia. Nu sa întâmplat nimic care să prejudicieze firma. Patronul mă amenința însă că mă dă afară și ca mă nenorocește, îmi va cere daune să-mi vând apartamentul, etc.
De plecat o sa plec că nu mai rezist stresului dar va întreb chiar pot patronii sa ceară daune aberante de la niște amărâți de angajați!? Sau este o limită și aici, că în cazul prezentat de Dv. mai sus? Ce-i drept bani și nervi de judecată nu prea am!
Răspunde
 11-12-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Daunele in speta dvs le acorda instanta de judecata, daca sunt dovedite de persoana care le solicita.
Daunele nu pot fi stabilite de angajator ptr.ca nu ati rupt - sa zicem - un scaun si se stia ca scaunul costa 100 lei si va cere acesti bani.
Ca sa va dea afara ptr ca ati gresit trebuie sa faca o cercetare disciplinara si sa fiti gasit vinovat.
Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Deci, daca ati gresit si patronul a aflat la data x, in maxim x + 6 luni trebuie sa va sanctioneze. Dupa aceasta data, fapta se prescrie si nu va mai poate da afara ptr acel motiv.
Va recomand sa nu va dati dvs.demisia ori sa plecati de bunavoie. Numai cine nu munceste nu greseste. Lasati angajatorul sa foloseasca mijloacele legale pe care le are la dispozitie ptr a va concedia.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-12-2020
Vizitator
Mulțumesc!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.