Forum avocaţi > Dreptul muncii

Pina la ce data am dreptul la diurna

20-01-2021
Vizitator
Buna ziua.
In data de 05.01.2021 m-am angajat ca sofer de camion la o societate din Romania urmand a-mi desfasura activitatea pe teritoriul statelor menbre UE. In aceasi zi am plecat cu camionul societatii spre Germania unde am descarcat marfa si apoi am efectuat o cursa pina in Franta si una din Spania pina in Germania.
Datorita conditiilor inumane de munca(mi se facea programul de lucru astfel incit sa conduc noaptea, desi am aratat ca pot ajunge la timp la descarcari si conducind doar ziua si faptului ca eram obligat sa ma opresc la sfarsitulul programului in parcari fara wc sau apa sau faptului ca la o cursa de peste 2000km si cu o durata de 3zile nu mi s-a permis sa ma opresc 30minute la un magazin sa imi cumpar apa si mancare), In data de 15.01 am informat prin sms angajatorul ca nu mai doresc continuarea activitatii si ca doresc, ca in limita posibilitatilor, sa fiu adus cit mai repede inapoi in tara, FARA A INDICA VREO DATA DE LA CARE VOI INCETA ACTIVITATEA.
Mi-am continuat cursa si, dupa 9h37'de condus am descarcat vineri seara la ora 21 in Germania. In decursul acestei zile am mai efecuat o descarcare in Franta, ambele cu o durata de 1h. Deoarece in acea zi zi mai puteam conduce doar 20' si la ora 22 parcarile sunt pline pe autostrada, am ramas pina dimineata in parcarea firmei unde am descarcat.
A doua zi dimineata, directorul societatii m-a informat ca voi fi schimbat in decursul weekendului si mi-a zis sa ma deplasez cu autocamionul intr-o parcare cu wc si dus de pe autostrada, parcare aflata la 30 minute de firma respectiva. Dupa ce am ajuns in parcare am continuat munca pret de vreo 4h, aranjand remorca, completind foi de parcurs si facind curatenie in cabina camionului.
Pe data de 17.01.2021 la ora ora 5am a venit microbuzul firmei cu care am plecat spre Romania, alt sofer luindu-mi locul. Am intrat in Romania la ora 14:45. Cind am ajuns la sediul societatii, directorul acesteia m-a informat verbal ca contractul de munca mi-a fost desfacut incepind cu data de 16.01(desi eu am condus in acea zi 30'pentru ca nu mi se mai permitea sa raman peste weekend in parcarea firmei unde am descarcat si am lucrat inca 4h) si ca voi fi platit doar pina vineri seara(15.01.2021).
1-Este legala desfacerea contractului de munca incepind cu data de 16.01 tinind cont de faptul ca eu eram la acea data delegat in Germania si am lucrat in acea zi 4,5h nefiind informat despre intentia desfacerii cim? Nu trebuia sa mi se desfaca cim dupa ce reveneam in tara?
2-Am dreptul la diurna pentru zilele de 16 si 17ianuarie? Dupa cite stiu diurna se acorda de la data iesirii din tara prin punctele de frontiera sau aeroport si pina la data reintrarii in tara?
Pot dovedi ca am lucrat pe 16.01 cu bonul tahograf si ca am avut cardul tahograf in aparat pina pe 17.01 la ora 5am, dar nu pot dovedi la ce ora am intrat in tara.
In cim se precizeaza ca:
a-perioada de proba este de 90zile calendaristice;
b-perioada de preaviz in cazul concedierii/demisiei este de 20zile lucratoare.
Am si act aditional ala cim in care este stipulata valoarea diurnei pentru zilele de detasare in afara tarii.
Va multumesc.
Răspunde
 20-01-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Decizia de concediere produce efecte de la comunicare. Atunci inceteaza CIM.

Insa, dvs. fiind in periaoda de proba, probabil au incetat contractul prin notificare. Oricum, si in cazul notificarii se aplica acelasi principiu.
Deci, sunteti indreptatit la salariu pana in ziua in care ati primit si ati confirmat primirea notificarii.

Diurna se achita pe perioada in care sunteti in deplasare.Salariatul are dreptul și la diurnă pe langa salariu, adică la o sumă de bani, dacă durata delegării este de cel puțin 12 ore/zi.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-01-2021
Vizitator
In caz de concediere a salariatului aflat in strainatate, in perioada de proba, angajatorul are obligatia de a-i asigura acestuia repatrierea?
Multumesc.
Răspunde
 22-01-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Nu va poate concedia in strainatate. Va concediaza cand va vede si va da hartiile de concediere, in tara, la sediul firmei ori vi le comunica acasa, la domiciliul din cartea de identitate.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 23-01-2021
Vizitator
Va multumesc.
Normal si legal asa ar fi, dar dupa cum am spus mi-a desfacut contractul cu data de 16.01, desi eram in Germania si am lucrat in acea zi si mi-a zis ca nu imi va plati diurna pentru zilele de 16 si 17 ianuarie.
Răspunde
 23-01-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Aveti dreptul de a ataca in instanta concedierea nelegala, repunerea in situatia anterioara (dca doriti) si in toate cazurile, plata salariilor cuvenite pana la ramanerea definitiva a hotararii instantei.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 23-01-2021
Vizitator
Nu doresc reangajarea si nu cred ca as avea cistig de cauza deoarece eu am notificat angajatorul pe 15.01 ca doresc incetarea contractului in perioada de proba. Ce m-a nemultumit a fost faptul ca, desi in notificarea pe care i-am trimis-o prin sms nu am indicat nici o data de la care voi inceta activitatea si am precizat ca voi continua sa lucrez pina cind acesta ma va putea schimba si aduce inapoi in tara, angajatorul mi-a desfacut contractul incepind cu data de 16.01, FARA SA MA INFORMEZE DESPRE ACEASTA DECIZIE. Mi-a comunicat verbal desfacerea cim abia pe 17.01 cind am revenit in tara.
Corect mi se pare sa fi incheiat cim dupa revenirea mea in tara. si sa primesc diurna pina pe 17.01.
Oricum il voi chema in instanta ca vad ca nu vrea sa imi trimita adeverinta de vechime si fisa de lichidare.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.