Forum avocaţi > Dreptul muncii

Angajator strain, cotizatii sociale

19-02-2021
Vizitator
Buna ziua,

sunt informatician (programator) si mai multe firme straine (din Elvetia, Franta si Anglia) doresc sa ma angajeze ca salariat, sa lucrez de aici de acasa din Romania (telemunca la domiciliu, remote).

Acuma, intrebarea:

Toti spun ca vor plati cotizatiile sociale in tara lor, ca pt orice salariat de-al lor.
Si mi-au zis ca nu e nici o pb ca eu sa lucrez din Romania si cotizatiile sociale sa fie platite acolo.

Dar cei de la ANAF mi au zis ca trebuie platite aici (fie direct de ei, fie de mine, daca facem un acord)

Cine are dreptate?

Exista oare vreo solutie sa lucrez pt aceste firme fara complicatia de a plati aici cotizatiile sociale obligatorii? Caci angajatorii nu concep decat sa le plateasca in tara lor, asa cum stiu.
Si poate ca stiu ei ce stiu.

Multumesc.
Răspunde
 20-02-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
"Potrivit dispozitiilor cuprinse in Regulamentul (CE) 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, art. 11 alin. (3) lit. a), contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate."

Locul dvs. de munca va fi in interiorul Romaniei, chiar daca prestati telemunca ptr. un angajator din afara Romaniei.

Exista doua exceptii canbd se poate elibera un document portabil A1.

- Detasarea transnationala pe o perioada de cel mult 24 de luni;
- Pluriactivitatea (activitatea prestata simultan in doua sau mai multe state membre).

ptr aplicarea regulamentului intre statele UE cititi si

https://legislatiamuncii.manager.ro/a/26964/telemunca-in-afara-tarii-in-stat-ue-sau-non-ue-obligatii-angajator-si-impozitul-pe-venit.html

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 20-02-2021
Vizitator
Link uk postat de dvs se refera la altceva.

Scrie chiar in text:

"In ce conditii se deruleaza telemunca de la o adresa din afara Romaniei?"

"...angajatorul roman se va inregistra in statul in care salariatul presteaza activitate "

Deci e vorba de situatia inversa: angajator roman si telemunca DIN strainatate.

Ci nu situatia mea: angajator strain si telemunca din Romania PENTRU strainatate.

Multumesc.
Răspunde
 20-02-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Nu se refera la altceva.
Este vorba de explicarea aceluiasi principiu/regulament. Cetatean UE care presteaza munca intr-o alta tara UE, prin telemunca.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 20-02-2021
Vizitator
OK. Deci as putea sa invoc pluriactivitatea (ceea ce si este adevarat caci eu ma trebuie sa ma duc la firmele respective din cand in cand cateva zile, la sediul lor)

Deci daca firma imi elibereaza A1, atunci ei pot varsa in tara lor contributiile sociale.

Deci au avut dreptate.
Răspunde
 20-02-2021
Vizitator
Se pare ca exista si o derogare in acel regulament 883:

https://www.formulare-a1.ro/ce-este-formularul-a1/

"
Formularul A1 trebuie prezentat , de catre titular sau de angajator, organismului de control competent din statul unde isi desfasoara activitatea, pentru a confirma situatia titularului vis-a-vis de asigurarile sociale si pentru a indica tara in care se platesc cotizatiile de asigurari sociale, pentru angajatul ce beneficiaza de derogarea prevazuta in articolului 16, alineatul 1 din Regulamentul (CE) nr 883/2004.
"
Răspunde
 20-02-2021
Vizitator
Si mai e inca o solutie.

Cred ca ei ma pot considera salariat detasat.

Chiar daca eu am resedinta in Romania. Sunt concepte diferite.
Răspunde
 20-02-2021
Vizitator
Va multumesc in tot cazul.

Ati adus lamuriri extrem de importante. Habar n as fi avut de toate astea.

Cei de la ANAF sunt pe dinafara.

Nu mi au zis nimic de A1.

Va multumesc foarte mult inca o data.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.