Forum avocaţi > Dreptul muncii

Cconcediu calculat cum nu trebuie?

19-05-2014

Buna ziua,

Astazi cand am facut o cere de CO la firma unde sunt angajat de 1 an 2 luni am intrebat-o pe doamna de HR cum mi se calculeaza zilele de CO eu lucrand si sambata (9:00 - 14:00) desii in contract scrie ca lucrez de luni pana vineri.
Am primit urmatorul raspuns:
""XXXX, cate zile de concediu vrei, atatea nu mergi la servici; pentru tine sambata este lucratoare, deci o calculezi si pe ea""

Vreau si eu ca persoanele avizate si/sau cu experiente de genul acesta sa imi spuna ce e de facut si sa ma indrume catre ceva.
Răspunde
 17-12-2014
Vizitator
Daca nu este prevazuta si sambata ca zi lucratoare in contract si nu exista nici un act aditional la contract, este ilegal modul respectiv de calcul.

Potrivit Art. 150 din Codul Muncii:

(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.

(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Detalii: http://legeaz.net/legea-53-2003-codul-muncii/art-150

Trebuie sa vedeti si in ce masura au fost respectate de catre societate prevederile art. 137 din Codul Muncii privind repausul saptamanal:

Repausul săptămânal

Art. 137

(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.

(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.

(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.

(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Detalii: http://legeaz.net/legea-53-2003-codul-muncii/art-137
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.