Forum avocaţi > Dreptul muncii

Neacordarea concediului anual de drept.....!!!

09-01-2015

Buna ziua! As dori cateva sugestii si informatii si daca as putea avea castig de cauza in instanta in urmatoarea descriere.
Lucrez de 3 ani si aproape 3 luni, la o firma care are ca activitate producerea de produse de panificatie si in acelasi timp le si distribuie. Pe CIM sunt angajat ca Sofer ceea ce si practic, mai exact distribui produsele catre clienti... Principala mea durere, este ca in aceasta perioada de cand sunt angajat nu am avut concediu deloc. Doar 6 zile libere care au fost trecute ca si concediu...dar acestea mi-au fost acordate datorita decesului tatalui meu. Si restul concediului nu am putut sa il iau datorita sefului,deoarece el nu are un angajat, care sa inlocuiasca toti soferi prin rotatie,pentru a putea beneficia si noi de zile libere si concediu de drept ca tot omul. Pentru a putea avea concediu conditia Sefului in cazul acesta este de a ne cauta noi un inlocuitor. Dar si pe acesta tot noi sa il platim din salariul de drept: un prieten, o cunostiinta,etc. Seful ne ofera 750 de lei pe an, bani de concediu, dar in mai multe transe. (cand are el buna dispozitie). Salariul e minim pe economie adica 940 lei si 20 de bonuri de masa,din care mai iau in mana doar 700 de lei si bonurile. Datorita acestora, am acceptat oarecum in sinea mea de nu a imi cere concediu din pricina conditiilor vitrege financiare, dar si datorita imposibilitati de a gasi un tovaras care sa ma inlocuiasca,dar bine inteles ca pe foaie figurez in fiecare an cu concediul efectuat. Si inca una din probleme, e ca lucrez de dimineata la ora 5 pana cand termin munca, asta fiind la orele 3 dupa masa,poate 4 sau 5 depinde de cat de multa marfa am de distribuit,mentionez ca am un traseu de 230-250 km care il fac zilinic de luni pana sambata,deci eu nu beneficiez nici de orele suplimentare care le fac si nici sambata nu imi este platita pentru ca in contract sunt la 8 ore si 5 zile pe saptamana. In ce conditii as putea actiona in instanta? Ideea este ca nu intentionez sa castig neaparat bani pe uma acestuia ci sa mi se faca dreptate in privinta aceasta si nu sunt doar eu in aceasta situatie, suntem 6 la numar. Vreau sa se faca dreptate.
Răspunde
 09-01-2015

Bucuresti
0723537992
av.mcimpean@gmail.com
www.avocat-mc.ro
Facebook
CELE SCRISE MAI JOS SUNT DREPTURILE DVS. VA SUGEREZ TUTUROR CELOR 6 IN SITUATIA DVS, SA VA GASITI UN AVOCAT DIN ORASUL DVS SI SA VA CERETI DREPTURILE PLUS DAUNE PT NERESPECTAREA DREPTULUI DVS

Art. 39. - (1) Salariatul are, în principal, următoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusă;
b) dreptul la repaus zilnic şi săptămânal;
c) dreptul la concediu de odihnă anual;
d) dreptul la egalitate de şanse şi de tratament;
e) dreptul la demnitate în muncă;
f) dreptul la securitate şi sănătate în muncă;
g) dreptul la acces la formarea profesională;
h) dreptul la informare şi consultare;
i) dreptul de a lua parte la determinarea şi ameliorarea condiţiilor de muncă şi a mediului de muncă;
j) dreptul la protecţie în caz de concediere;
k) dreptul la negociere colectivă şi individuală;
l) dreptul de a participa la acţiuni colective;
m) dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat;
n) alte drepturi prevăzute de lege sau de contractele colective de muncă aplicabile.
(2) Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) obligaţia de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuţiile ce îi revin conform fişei postului;
b) obligaţia de a respecta disciplina muncii;
c) obligaţia de a respecta prevederile cuprinse în regulamentul intern, în contractul colectiv de muncă aplicabil, precum şi în contractul individual de muncă;
d) obligaţia de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu;
e) obligaţia de a respecta măsurile de securitate şi sănătate a muncii în unitate;
f) obligaţia de a respecta secretul de serviciu;
g) alte obligaţii prevăzute de lege sau de contractele colective de muncă aplicabile.

Art. 144. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

Art. 150. - (1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

CABINET DE AVOCATURĂ MYRA CÎMPEAN (Baroul Bucuresti)
SITE: www.avocat-mc.ro, TEL: 0723-537992
MAIL: av.mcimpean@gmail.com
Sfaturi juridice telefonice gratuite, consultatii juridice la cabinet numai contra cost!
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.