Forum avocaţi > Dreptul muncii

Platirea orelor suplimentare dupa demisie

20-08-2015
Vizitator
Buna ziua,pâna de curând am lucrat la o firma de confectii muncitor necalificat salariu minim pe economie orele si sâmbetele platite dublu.In urma cu 3 saptamâni dupa o lipsa de 3 zile dar anuntata sefei de sectie mi s.a desfacut contractul de muna,asta am si vrut,problema este ca la lichidare nu mi.au fost platite orele suplimentare pe motiv ca am plecat fara preaviz si ca asa procedeaza firma,este legal?Mentionez ca aveam si câtea bonuri de masa asestea nefiind trecute in contract,nici pe acestea nu l.am primit motivând acelasi motiv.
Răspunde
 20-08-2015

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
Din ce ati relatat, din partea dvs nu a fost vorba despre demisie, deoarece simpla anuntare ca veti lipsi nu echivaleaza cu demisia. Demisia presupune o notificare scrisa adresata angajatorului, prin care se comunica incetarea CIM in urma preavizului (art. nr.81 alin.1 Codul muncii). Demisia fara preaviz opereaza atunci cand angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale (art.81 alin. 8 Codul muncii).
Referitor la plata orelor suplimentare se va avea in vedere contractul colectiv de munca, regulamentul intern si/sau contractul individual, unde este posibil sa existe precizari specifice firmei.
Daca nu exista referire in CIM privind bonurile de masa, atunci nu aveti dreptul la ele.
Daca nu exista nicio prevedere referitoare la neplata orelor suplimentare in anumite situatii, puteti actiona firma in instanta.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-08-2015
Vizitator
Va multumesc pt.raspuns, dar pe mine ma intereseaza orele suplimentare si bonurile de masa sânt obligati sa mi le plateasca?este legal sau nu?ei au motivat a plecând fara preaviz nu imi sânt platite nici orele si, nici bonurile de masa nu le primesc spunându.mi ca asa procedeaza firma.
Răspunde
 04-09-2015

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
In aceasta situatie, daca nu au invocat un articol din RI sau CCM si doar au afirmat ca " asa procedeaza fiima" ii puteti actiona in instanta pentru plata lor.Repet, daca ar fi existat vreo prevedere in unul din cele 2 acte ale firmei s-ar fi prevalat de ele, ar fi afirmat ca in conformitate cu art....nu aveti dreptul nici la tichetele de masa, nici la plata orelor suplimentare. Nefacand acest lucru inseamna ca aveti dreptul la ele si deci ii puteti actiona in instanta.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.