|
02-09-2015 |
 | Gabi vaiasdi Vizitator |
| Am o intrebare va rog un raspuns cat mai urgent. Sotul meu lucreaza la o firma de 2 ani si vrea sa.si dea demisia. S.ia depus preavizul de 20 de zile lucratoare conform contractului dar patronul nu vrea sa.i dea un numar de ordine preavizului pt ca nu vrea sa.l lase sa plece. Ce trebuie facut in asemenea situatie? Il poate forta? | |
|
|
|
02-09-2015 |
 | Avocat Ciorobea Aurora ✓ Campina
aurora.ciorobea@opticnet.ro
|
| De fapt nu preavizul l-a depus sotul dvs. ci cerea de demisi care cu prinde perioada de preaviz. Art face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.. nr 81 din Codul muncii prevede la alin 2-"Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba". Sotul dvs. poate proceda astfel: scrie demisia in 2 exemplare, merge la secretariatul firmei, da un exemplar secretarei,sau patronului, iar daca aceasta/acesta nu vrea sa-l inregistreze si sa-i dea numar, sa scrie in fata acelei persoane, pe al doilea exemplar care ramane la el ( la sot) "depus la secretariat azi....ora.....si X refuza sa il inregistreze". Atat. | |
|
|
|
|
02-09-2015 |
| Exact asa a facut. Sa dus la contabilitate si a cerut de la doamne un nr de inregistrare dar doamnele au spus ca nu au voie pt ca a interzis seful | |
|
|
|
03-09-2015 |
 | Maria m Vizitator |
| Buna ziua D.na avocat. Am si eu o intrebare va rog din suflet sa ma ajutati. Vreau sa.mi depun cererea de demisie la locul munca urmand preavizul conform contractului doar ca am 4 absente nemotivate. Nu am fost la lucru si nici nu ma tipat afara. Intrebarea mea este: cu ce impedica acest lucru? Ce se poate intampla? | |
|
|
|
03-09-2015 |
|
| Nu am inteles in ce perioada sunt cele 4 absente nemoivate. Daca sunt inainte de data la care vrei sa va depuneti cererea de demsie nu este nicio problema. Va depuneti cererea, lucrati perioada de preaviz si apoi plecati.Deci absentele, cat timp nu s-a luat nicio masura impotriva dvs. ( eventual un avertsment) nu va impiedica cu nimic. | |
|
|
|
|
03-09-2015 |
|
| Am inteles, dar procedati cum v-am spus, pe al doilea exemplar sa scrie sotul ca i se refuza inregistrarea din ordinul sefului, data si ora. Iar pe primul sa il lase acolo, sa faca ce vor cu el. Daca nu vor sa il opreasca sa il ia si pe acela, dar sa le spuna ca demisia, chiar daca nu vor sa o inregistreze, isi va produce efectele, conform art. 81 alin 2 din Codul munci, pe care vi l-am scris la raspunsul anterior. | |
|
|
|
|
03-09-2015 |
 | Maria m Vizitator |
| Multumesc pt raspuns. Cele patru absente nemotivate au fost in data de 27.08.15/ 28.08.15/ 31.08.15 si 01.09.15. Iar data cererii demisiei este 02.09.15( ziua in care m-am dus la servici) si data postei cu confirmare de primire este 03.09.15. O sa ma duc la lucru 20 de zile cat este specificat in contract dar daca nu-mi da decizia in ultima zi sa ma duc cu confirmarea de la posta la ITM? | |
|
|
|
03-09-2015 |
| D.na avocat. Sotul meu a procedat cum ati spus. Azi dimineata sa dus cu cererea de demisie la secretariat sa ceara nr de inregistrate in doua exempare a scris pe exemplarul lui ca angajatorul nu.i permite nimanui sa.i dea numar de inregistrare. Urmatorul pas care este? Ce sa faca? | |
|
|
|
04-09-2015 |
|
| Pentru d-na Gabi Viasdi-Dupa cum v-am recomandat mai sus, tocmai pentru ca ati aratat de prima data ca i se refuza numaru de inregistrare, in fata angajatei de acolo sa scrie pe ambele exemplare in josul paginii: "astazi 4.09.2015, ora 10, m-am prezentat la registratura firmei.....pentru depunerea cererii de demisie. Mi se refuza primirea si inregistrarea ei, dreptu pentru care fac aceasta precizare pe cerere" Semneaza si gata.Aceasta constituie dovada la care se face referire in articolul din Codul Muncii. | |
|
|
|
|
04-09-2015 |
|
| Pentru d-na Maria M-In mod normal decizia de incetare a CIM se poate emite inainte de implinirea celor 20 zile de preaviz, iar daca nu, in cel mai rau caz la terminarea lor. Nu aveti nevoie sa va duceti cu plicul cu data postei la ITM, pentru ca firma va emite decizia de desfacere a CIM, cel mai tarziu in ultima zi de preaviz. Nu cred ca aveti de ce sa va faceti probleme. La noul loc de munca nu va conditioneaza angajarea de depunerea acestei decizii de la vechea firma. | |
|
|
|
|
04-09-2015 |
 | Tudor c Vizitator |
| Buna ziua. Am si eu o intrebare Vreau sa.mi dau demisia la locul de munca si nu mi se acceptacererea. Am trimis cererea de demisie prin posta cu conf de primire ca sa am o dovada si vreau sa va intreb ca prima zi din preaviz este ziua ceruta in cerere sau data postei cand a fost semnata confirmarea de primire? | |
|
|
|
04-09-2015 |
 | Maria m Vizitator |
| La noul loc de munca i se cere decizia. Exact aceasta este problema. | |
|
|
|
06-09-2015 |
|
| Pentru d-na Maria M-sunt convinsa ca decizia va fi emisa in termen, oricum, sa nu anunte la firma ca ii trebuie neaparat decizia pentru angajare la cealalta. In caz contrar, reveniti atunci si vom gasi si modalitatea de a obtine decizia. | |
|
|
|
|
06-09-2015 |
|
| pentru dl. Tudor C-data postei, deoarece atunci se considera ca societatea a luat cunostinta, vrand nevrand, de cererea dvs. de demisie. | |
|
|
|
|
07-09-2015 |
 | Tudor c Vizitator |
| D.na avocat cererea de demisie am trimis prin posta cu confirmare de primire ca sa am dovada. Societatea a primit scrisoarea in data de 04.09.15 asta insemnand prima zi din preaviz? Ultima zi ar fi in 01.10 .15. Daca nu primesc decizia in ultima zi ce sa fac? Sa ma duc la ITM cu confirmarea? | |
|
|
|
07-09-2015 |
|
| Nu aveti treaba cu ITM -ul.Cu confirmarea va duceti acolo unde aveti nevoie de dovada ca v-ati dat demisia. | |
|
|
|
|
08-09-2015 |
 | Tudor c Vizitator |
| Multumesc pt raspuns d.na avocat. Cum v.am spus eu am confirmarea ca societatea a primit cererea de demisie in data de04.09.15 dar daca nu am primit nr de inregistrare(si sunt convinsa va nu) atunci in ultima zi din preaviz adica in data de 01.10.15 eu nu o sa primesc decizia im mana. Cu dovada eu ce sa fac? Eu vreau sa ma angajez in urmatoatea zi 02.10.15 la o alta societate unde mi se cere decizia din prima zi si eu no sa am. Cu dovada ce am cum sa ma angajez? Cum pot sa obtin decizia ? | |
|
|
|
08-09-2015 |
| Daca refuza ceva ce legea va recunoaste se poate da firma in judecata. Incercati sa apelati la avocat daca nu se rezolva amiabil. Poate merge un avocat sa vorbeasca cu el daca il angajati pentru asa ceva dar nu stiu daca o sa va recuperati banii fara proces. Oricum este abuziva atitudinea firmei si procesul il veti castiga cu avocat. Eu cred ca veti rezolva. | |
|
|
|
09-09-2015 |
 | Tudor c Vizitator |
| Si oare cat ar trebui sa platesc la un avocat ca sa mearga sa discute cu el? | |
|
|
|
09-09-2015 |
 | Maria m Vizitator |
| Spuneti.mi va rog in preaviz pot sa stau in concediu medical? Se ponteaza acele zile cat stau acasa? Ms | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |