Forum avocaţi > Dreptul muncii

Abuzul unei firme de pază asupra unui salariat.Cum se poate rezolva această problemă?

04-08-2013

Sunt angajat al unei firme de pază în funcția de agent securitate și până în urmă cu 4 luni îmi făceam serviciul la un obiectiv din Cluj cu un contract de muncă pe durată nedeterminată pe un salar brut de 840 de lei9scris în contract și tot în contract mai scrie că programul de luru este 8 ore/zi 40 ore/ săptămânal) la care în contract sunt specificate spor de weeckend de 2%, spor de noaptea de 25% și spor de vechime de 5%Am afectuat lunar 240 de ore la un program de 12 cu 24 fără repaosuri prevăzute de lege, dar cu compensarea orelor suplimentare prin timp liber(susțin șefii).Luna trecută firma de pază mi-a dat 720 RON net(firma susține că mă plătește cu 3 ron/oră).Luna asta am efectuat 276 de ore tot într-un program asemănător dar fiind că contractul datează din 07.06.2012 ar fi trebuit acum că voi demisiona să mi se pklătească și zilele de concediu de odihnă acum în 10 luna asta(august).În urmă cu aproximativ 4 luni am fost mutatn la un obiectiv temporar în comuna Mihai Viteazul(undeva la 7 Km de orașul unde locuiesc) și mi s-a diminuat salarul cu 100 de lei, fără a fi cercetat disciplinar sau a avea abateri disciplinare.Menționez că până acum 4 luni am fost plătit corespunzător pentru munca depusă(cel puțin teoretic ca practic indiferent dacă salarul brut pe țară a crescut sau nu eu tot 720 Ron am primit adică 240 ore X 3 ron/oră, deși ar fi trebuit să fie mai mult dar mi-a mai dat 100 ron în mână până acum 4 luni).
Am făcut sesizare la ITM vineri.
1.În cazul în care patronii refuză să îmi plătească salarul ce aș putea face ca să îi oblig să facă asta precum și e șanse reale am ca banii să îmi fie dați?
2. Înacest caz contractul de muncă este nul sau nu din punct de vedere juritic?Dacă nu se poate anula în instanță mai ales că managera firmei refuză să îmi desfacă contractul de munca de comun acord?
3. Ce daune morale aș putea cere instanței precum și care este procedura(unde trebuie să mă duc ca să îi dau în judecată)?
4. Aș mai putea să îi oblig prin vre-un mod pe patroni să îmi plătească retroactiv banii „furați”?
Mulțumesc mult de sfaturi
Răspunde
 21-06-2015

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
Deci variantele erau: sesizare la IITM si actiune in instata.
1-actiune in instanta pentru recuperarea banilor si incalcarea celorlalte clauze.
2-daca firma refuza incetarea CIM de comun acord nu va ramane decat sa va dati demisia fara preaviz din partea dvs, datorita neindepliniri de catre angajator a unor clauze contratuale;contractul nu e nul
3-ii actionati in instanta ca litigiu de munca la tribunalul din judetul dvs. Nu puteti solicita daune morale, doar drepturile salariale
4-da, pe ultimii 3 ani, prin acea actiune in instanta
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.