Forum avocaţi > Dreptul muncii

Concediere pe perioada sarcinii

29-01-2016
Vizitator
Buna ziua,

Am rugamintea sa ma ajutati si pe mine in privinta unei situatii neclare.. intrucat in momentul de fata nici nu stiu exact carei institutii sa ma adresez in ceea ce priveste problema mea.
Sunt angajata la o societate comerciala cu, CIM pe perioada nedeterminata de peste 8 ani de zile.
Aceasta societate a concediat deja 4 angajati pe motiv de restrangere a activitatii cu art 65(1). Le-a acordat un preaviz de 20 zile lucratore dupa expirarea carora CIM a incetat de drept.
Problema mea consta in faptul ca, in momentul de fata, eu sunt insarcinata in 24 de saptamani, data probabila a nasterii fiind in 20 mai 2016.Mentionez ca am anuntat angajatorul despre starea mea fiziologica si am pe acea instiintare un nr de inregistrare de la ITM.
In ceea ce ma priveste, societatea la care lucrez, nu a emis inca, acea instiintare de incetare a CIM , dar am fost informata ca urmeaza ca si eu sa primesc acel preaviz si sa imi inceteze CIM.
Am inteles ca pot beneficia de concediu de maternitate incepand din luna martie 2016 si in situatia in care, (sa zicem ca) voi primi preavizul incepand cu data de 15 februarie ar insemna ca acesta va expira (dupa 20 zile lucratoare) la data de 11 martie, dupa care CIM va inceta de drept.
Intrebarea mea este :
Este in regula daca eu as intra in concediu de maternitate incepand cu data de 01 martie? Chiar daca asta inseamna ca va fi in perioada celor 20 zile de preaviz?
Din cate am citit, concediul medical intrerupe preavizul iar CIM se suspenda pe perioada preavizului, nemaiputand fi aduse alte modificari.
Daca se poate sa fac acest lucru, ar insemna ca angajatorul este obligat sa imi plateasca concediul medical urmand sa isi recupereze banii de la stat.
Dar, ce ma fac in situatia in care nu va vrea sa imi plateasca aceste drepturi?Ajung sa ma judec cu el?
Sper ca m-am facut inteleasa si imi cer scuze ca am pus atat de multe intrebari.
Va multumesc si astept un raspuns din partea dvs!
Răspunde
 29-01-2016
Bucuresti
0769076154
office.avocatcostacheandreea@gmail.com
blog-de-ale-avocaturii-si-nu-numai.blogspot.
Buna ziua,

Codul Muncii dispune faptul ca incetarea raporturilor de munca prin concediere nu poate fi dispusă:

c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

d) pe durata concediului de maternitate;

e) pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;

Intedictia de a concedia o femeie gravida nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului, în condiţiile legii.

Prin urmare in cazul in care va vor inceta raporturile de munca prin desfiintarea postului, puteti ataca in instanta respectiva decizie de concedire. Starea de gravitate insotita de alte motive de contestatie pot justifica temeinicia pretentiilor dvs.

In cazul in care doriti asistenta juridica juridica in demersul dvs , ne puteti contacta la datele de mai jos.

Cu respect,
Avocat Costache Andreea
tel: 0769076154
email: office.avocatcostacheandreea@gmail.com
L-V: 10-17:30

Asistenta si reprezentare juridica de specialitate la inalte standarde in varii domenii ale dreptului (drept civil, dreptul familiei, drept comercial etc).
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.