Forum avocaţi > Dreptul muncii

Scutire impozit 16%

31-01-2016
Vizitator
Buna ziua,
As dori sfatul dumneavoatra intr-o problema de modificare de contract.
Lucrez la o firma IT de aproximativ 1 an si jumatate pe postul de Tehnician Analist Calitate (Tester aplicatii). O data cu implementarea legii scutirii de impozit pentru persoanele cu licenta luata care lucreaza in domeniul IT, am fost informata ca voi beneficia de aceasta scutire. Am semnat un act aditional la contractul de munca prin care functia de Tehnician Analist Calitate mi-a fost modificata in Analist in temeiul art. 17(5) coroborat cu art. 41(1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii. Saptamana trecuta, cu aproximativ 2 zile inainte de primirea salariului am primit un mail prin care echipa de Human Resources ne anunta ca in urma unor informatii primite de la Minister, Legea se aplica strict creatorilor de programe(PC,mobile, tablete) si nu si procesul implicit de testare (din care fac eu parte) si prin urmare, ei spun ca vor acoperi banii pe care i-am primit in plus ultimele luni, nu o sa ne fie ceruti inapoi, dar incepand cu luna aceasta nu vom mai primi respectiva scutire de impozit. Dilema mea este urmatoarea: Au dreptul sa blocheze acei bani (inclusiv orele suplimentare care) cu 2 zile inainte de primirea salariului?. Trebuie sa mentionez ca banii intra la fiecare final de luna, pentru luna precedenta. Problema e ca acest lucru se aplica doar Analistilor din firma unde lucrez si nu si celor cu un grad mai mare care aidoma mea si a altor colegi nu participa la procesul de creare de programe. Adica, chiar daca toti prestam aceeasi munca, cei cu un grad mai mare si licenta inca vor beneficia de aceasta scutire. Am vorbit si cu alte persoane de la alte firme din acelasi domeniu si am ramas profund dezamagita cand am aflat ca ei primesc aceasta scutire si noua ne-a fost taiata cu scuza ca legea e ambigua si au interpretat-o gresit. As putea face ceva in aceasta privinta? Ma pot obliga sa semnez un contract prin care functia o sa revina la cea initiala, de Tehnician Analist? Care sunt termenii de schimbare a contractului in acest caz?
Multumesc anticipat.
Răspunde
 08-02-2016

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
Conditiile in care se acorda scutirea de impozit sunt mai multe.Companiile trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii pentru a putea beneficia de aceasta inlesnire:
-obiectul de activitate al companiei conform codului CAEN trebuie sa includa “crearea de programe pentru calculator” (CAEN 7221, 7222=coduri vechi, valabile in 2004, actuale 6201, 6202, 6203, 6209-valabile din 2008);
-posturile pe care sunt incadrati angajatii sa corespunda listei mentionate in ordin: Analist (Cod COR 251201) , Programator (Cod COR 251202), Proiectant sisteme informatice (Cod COR 251101), Inginer/programator de sistem informatic (Cod COR 251204), Administrator de baze de date (Cod COR 252101), Inginer de sistem software (Cod COR 251205), Manager proiect informatic (Cod COR 251206);
-postul ocupat sa faca parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama companiei, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
-compania sa fi realizat in anul fiscal precedent si inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat ce beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
Daca activitatea pe care o desfasurati este una dintre cele pentru care se acorda scutirea de imozit, va puteti lupta pentru drepturile dvs. Insa daca este doar o problema de schimbare denumire ca sa puteti beneficia de scutire si apoi firma si-a dat seamna ca activitatea nu se incadreaza in cele mentionate, atunci este o problema.
Dupa cum am aratat mai sus, denumirea este data de specifivul activtatii, de codul COR, nu de altceva.Deci postul pe care ati fost angajata initial are alt cod decat cel de Analist.Schimbarea denumirii postului in firma respectiva presupune si schimbarea codului COR pentru ca el sa corespunda exact activitatii desfasurate. Ca a fost o greseala a compartimentului RH rezulta tocmai din faptul ca nu vi se retin banii.Faptul ca la alte firme se acorda scutirea si pentru postul dvs. nu este un criteriu., deoarece poate fi vorba despre o aplicare gresita a legii si la acele firme.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.