|
16-02-2016 |
 | IoanaB Vizitator |
| Buna ziua, In data de 01.12.2014 am fost anagajata de catre companie pe postul de Director Magazin cu contract pe perioada determinata de 3 luni. Acesta a fost prelungit pe inca 6 luni la data expirarii, cu valabilitate pana la 31.07.2015. Compania a prelungit din nou, pe inca 8 luni de zile incepand cu 01.08.2015 insa nu mi-a prezentat actul aditional pentru semnarea lui si nici nu mi-a adus la cunostinta . In luna august am lucrat pana in data de 24.08.2015, cand am avut un accident in afara locului de munca, am fost operata la un picior si de atunci am fost in concediu medical. In data de 03.02.2016 am primit un mail din partea companiei in car mi se aducea la cunostinta ca datorita faptului ca din motive medicale nu mi-am desfasurat activitatea, copania a decis sa inceteze colaborarea la data expirarii contractului, nesemnat de catre mine, si acest lucru il specifica si ei in e-mail. Stiu ca din punct de vedere legal, incetarea de drept a contractului de munca prevaleaza, insa as vrea sa stiu ce valoare juridica are un act aditional nesemnat de catre angajat si mai ales, de ce nu mi s-a facut contract pe perioada nedeterminata,avand si functie de conducere, asa cum prevede legea. Conform Art. 83 din Codul Muncii, sunt cateva situatii care permit angajatorului sa incheie cotract pe perioada determiata, iar eu nu fac caz aplicabil nici uneia dintre situatii. Trebuie sa mai fac o interventie chirurgicala la picior,si avand in vedere ca nu mai sunt asigurata, va trebui sa suport costurile operatiei. Mai mult, compania aplica masuri abuzive,lucrat fara cele 2 zile de repaus saptamanal si depasirea celor 8 ore de lucru, lucrat pe timp de noaptea peste limita orelor de lucru saptamanal admise de lege, si nici nu mi-au facut Medicina Muncii la angajare. Va rog sa ma sfatuiti. | |
|
|
|
16-02-2016 |
 | Avocat Ciorobea Aurora ✓ Campina
aurora.ciorobea@opticnet.ro
|
| In ceea ce priveste CIM pe perioada determinata, Codul muncii prevede la art. 82, ca se pot incheia cel mult 3 CIM , bineinteles cu acordul scris al partilor.Iar incheierea unui CIM pe perioada nedeterminata se face dupa al treilea CIM pe perioada determinata, daca vor sa pastreze salariatul in firma. Daca sustineti ca a treia oara contractul a fost prelungit pe 8 luni, fara sa vi se aduca la cunostinta, in ce baza ati lucrat dupa data de 31.07 2015-cand a expirat al doilea CIM pe durata determinata? Dupa cum ati afirmat " in luna august am lucrat pana in data de 24.08.2015"-in ce baza? De ce nu ati intrebat atunci conducerea firmei? Rezulta ca v-ati complacut in situatia de a lucra fara forma legala. Aceasta a fost o greseala a firmei (si a dvs.).Apoi ati avut accidentul. Ati depus certificatul de concediul medical in termen la firma? Pe de alta parte art 49 alin 5 din Codul muncii prevede ca de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a CIM (de ex. pe perioada concediului medical) intervine o cauza de incetare de drept a CIM, (ajungerea la termen a unui CIM pe perioada determinata) cauza de incetare de drept prevaleaza, adica are intaietate. Deci, preupunand ca ati depus certificatul de CM in termen, pe perioada CM contractul este suspendat. Pana la incetarea CM opereaza incetarea de drept a CIM pe perioada determinata, care are intaietate. Deci firma nu a gresit cu nimic atunci cand v-a comunicat ca CIM a incetat prin ajungerea la termen a celei de-a treia perioade.Ca aceasta are urmari finaciare asupra dvs. este o alta problema. Revenind la ceea ce ati intrebat, firma nu era obligata sa va transforme CIM pe perioada determinata in CIM pe perioada nedeterminata, chiar daca ati avut o functie de conducere. Valoarea juridica a unui act aditional nesemnat de catre angajat este aceeasi cu valoarea desfasuraii activitatii de catre angajatul care stie ca i-a expirat CIM pe perioada determinata, dar continua sa lucreze. In ceea ce priveste celelalte abuzuri ale firmei, referitoare la depasirea celor 8 ore/zi si lucrul in zilele de repaus, neefectuarea controlului medical la angajare, aveti la indemana varianta unei actiuni in instanta | |
|
|
|
|
16-02-2016 |
 | IoanaB Vizitator |
| Va multumesc pentru raspuns. Stiu ca din punct de vedere legal, angajatorul nu are obligatia sa prelungeasca contractul pe perioada determinata, insa Art 83 spne astfel: Art. 83. [cazurile de incheiere a contractului individual de munca pe durata determinata] Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri: a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva; b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului; c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier; d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca; e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta; f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului; g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul; h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe. Nelamurirea mea este de ce nu mi s-a intocmit contract pe perioada nedeterminata de la inceput, asa cum este normal, cu pe perioada determinata desi niciunul din cazurile de mai sus din Art. 83 nu se aplica. Eu am inregistrat toate certificatele medicale, si nu acesta este motivul nemultumurii mele. | |
|
|
|
16-02-2016 |
 | IoanaB Vizitator |
| La data expirarii contractului anterior, am intrebat conducerea, insa reprezentata HR mi-a transmis ca mi-au facut prelungirea de contract, insa a fost in concediu de odihna si a uitat sa imi transmita. Mi-a spus ca imi va trimite actul pentru semnare, insa asta nu s-a mai intamplat intrucat am avut accidentul si am intrat in CM | |
|
|
|
16-02-2016 |
|
| Dupa cum am afirmat mai sus, o firma nu este obligata sa incheie CIM pe perioada nedeterminata, iar prevederile art. 83 nu se aplica, in practica, doar in situatiile pentru care a fost prevazut, din pacate. Am inteles nemultumirea dvs. dar oricum nu mai aveti ce sa schimbati. Situatia tot asa va ramane, indiferent de ceea ce au promis si nu au facut. | |
|
|
|
|
16-02-2016 |
 | IoanaB Vizitator |
| Va multumesc pentru asistenta! Practic, legile sunt facute in defavoarea angajatului, avem drepturi limitate, si angajatorul e acoperit pentru abuzuri | |
|
|
|
17-02-2016 |
|
| Nu intotdeauna angajatorul este favorizat de lege. Daca dvs. ati fi insistat asupra emiterii actului aditional de prelungire a CIM, dupa data de 1.08.2015, situatia ar fi fost in fvoarea dvs.Nu a fost doar vina reprezentantului RH. | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |