Forum avocaţi > Dreptul muncii

Contract de munca de 3 ore pe zi, in realitate 8-10-12-14 ore pe zi

01-03-2016
Vizitator
Buna ziua,
Voi incerca sa fac un scurt rezumat.
1. Contract incheiat la data 18.10.2013 salariu brut 300 Lei / 3 ore pe zi
2. Act aditional Nr.1 / 01.01.2014 salariu brut 320 Lei / 3 ore pe zi.
3. Act aditional Nr.2 / 01.07.2014 salariu brut 350 Lei / 3 ore pe zi.
4. Act aditional Nr. 3 / 01.01.2015 salariu brut 400 lei / 3 ore pe zi.
5. Act aditional Nr. 4 / 01.07.2015 salariu brut 525 Lei / 4 ore pe zi.

Punctul "H.Durata Muncii" din contractul de munca scrie asa:
O fractiune de norma de 3 ore / zi.
a)Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: 12:00 - 15:00 ( ore zi);
b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil. !!! ( Pe care nu l-am vazut si nu stiu daca am semnat )!!!
c) Nu se vor efectua ore suplimentare cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora.

In actul aditional Nr.4 scrie clar : "O fractiune de norma de 4ore/zi. Repartizarea programului de lucru de face dupa cum urmeaza: 12:00 - 16:00(ore pe zi)."

Functia de "Alpinist Utilitar, cod 711920 conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania"

In activitatea de alpinist utilitar este aberant sa pretindem ca se lucreaza constant cate 3 ore pe zi; numai cat iti ia sa te schimbi la firma si sa incarci masina cu materialele dureaza in media 30 min + plus traficul pana ajungi la obiectivul propus. Nu inteleg de ce nu se fac verificari amanuntite la firmele ce desfasoara activitatea cu contracte ca acestea.

Intrabarea mea este urmatoarea:

1. Daca am lucrat timp de 2 ani si ceva mult mai multe ore decat se precizeaza in contracte pot face ceva sa se plateasca diferenta la stat pentru pensia si asigurarea mea?
2. Precizez ca salariul real era calculat la zile de lucru si ore suplimentareEx: PN 80 Lei program normal zi de munca, OS 10 Lei ora suplimentara,un exemplu orientativ.
3. Pontajele reale din firma care se fac la 2 saptamani demonstreaza clar ca se munceste mai mult si de plateste mai multi bani decat este stipulat in contract.
4. S-a incercat aducerea in discutiei de a se modifica contractul cel putin la salariul mediu pe economie cu 8 ore pe zi, dar scuza interminabila a fost ca se dau prea multe taxe.
5. In aceasta institutie isi desfasoara activitatea peste 6 persoane unii avand o vechime de 8- 9 ani pe acelasi tip de contract. Am discutat cu ei despre aspectul pensiilor lor la batranete ca se va alege praful de ele. Multi sunt constransi de faptul ca au familii cu copii si le e greu sa caute altceva.
6. Contractul si actele aditionale inpreuna cu niste deconturi au fost de fapt semnate pe data de 29.02.2016 adica ieri cand am dorit sa cer copie dupa contractul de munca pentru a-mi cunoaste mai bine situatia contractuala. Contractul real din 2013 care il semnasem atunci si cerusem copie dupa el si nu mi s-a dat uitanduse ulterior de el.
7. Pot dovedi cu condica personala si cu un Loog Book toate zilele, orele zi lucrarile efectuate.

8.Doresc sa stiu daca in anii care am lucrat pot castiga in instanta sa se plateasca cel putin minimul pe economie in cartea de munca sau sa se treaca la vechimea in munca. Plus taxele reale la asigurare si pensie.

Astept pareri, opinii si indrumare.
Multumesc anticipat.
Răspunde
 01-03-2016

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
Nu stiam ca activitatea dvs., ca alpinist utilitar, se poate desfasura cu fratiuni de norma.Aici este o problema a angajatorului si a ITM-ului ca le accepta aceste contracte si care nu verifica modul de desfasurare a activitatii. Poate nu ar strica, pentru inceput, o sesizare la ITM. Apoi actiune in instanta. Intrebarile dvs. sunt multe si se refera la multe aspecte ale activitatii dvs.
Dar, pentru actiunea in instanta trebuie sa stiti ca aveti nevoie de dovezi scrise si martori, nu afirmatii, pur si simplu.
1-intai va trebui sa dovediti ca lucrati mai multe ore decat sunt precizate in CIM si actele aditionale, pentru ca ulterior sa solicitati incheierea unor contracte cu timp normal de lucru
2 si 3-daca orele suplimentare se evidentiau, totusi, la 2 saptamani, in pontajele reale, trebuie sa aratati cate se plateau si cate nu
4- ca la un program normal de lucru se plateste mai mult la stat, este adevarat, dar nu aceasta este problema angajatorului
6-CIM si actele aditionale se incheie in cel putin 2 exemplare: unul pentru salariat si celalalt pentru firma, daca nu se incheie in 3 ex, ultimul pentru ITM; puteti oricand sa solicitati un exemplar din CIM, inclusiv pe cel din 2013;
7-condica personala nu are relevanta nicaieri
8-nu puteti castiga in instanta sa se plateasca mai mult decat aveti CIM, decat daca dovediti cat si cum s-a lucrat
Nu uitati, ca orice drept se poate recupera in instanta, in cadrul termenului general de prescriptie, de 3 ani.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 02-03-2016
Vizitator
Multumesc frumos pentru sfaturi si indrumare.
Martori exista: colegi de serviciu, dovezi sunt: contracte de prestari servici incheiate de firma cu alte firme din care reiese clar volumul de munca si media de zile si ore lucrate. Detin variantele de salarizare. Loog Book-ul este un carnetel in care se noteaza orele de lucru in coarda si ce lucrari se executa. Este un Loog Book eliberat de o institutie internationala de lucru in coarda, cu serie si atestat de "IRATA Roope Access UK". Are rolul ca ori ce alpinist sa demonstreze clar cate ore si ce indeletniciri a deprins de-a lungul timpului, si in cadrul caror companii.
Exista totus o problema cu loog book-ul asta. In sistem international nu ai voie sa ai mai mult de 6 ore lucrate in coarda pe zi. Deci chiar daca am lucrat mai multe ore in cadrul companiei pe zi, eu in loog book nu am putut trece mai mult de 6 ore pe zi.
Pe care le-a semnat si stampilat patronul. Aici vroiam sa ajung.
Teoretic ar fi dovezi.

Multumesc inca odata pentru sfaturi.
Ps: Feritiva de magarus S.C. Blue Wind S.R.L. Bulevardul Luptatorilor.

Sa ramana amintire Online.
Răspunde
 01-05-2017
Vizitator
va rog sa imi spuneti ce lege si daca s-a abrogat drept de munca 3 ore pe zi,platesc comision
Tel 0768389228
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.