Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Dreptul muncii

Desfacerea contractului de munca de catre anagajator in temeiul art. 58 coroborat cu art. 61 lit. A

08-03-2016

Buna ziua,

Doresc sa fiu informat asupra unei situatii prin care trec.
Fostul angajator, SC Bety Cos Trans SRL, societate de transport marfuri, asa cum in cauza ar trebui numit, a decis pe data de 07.03.2015 sa imi aduca la cunostinta (prin metoda Whatsapp) incheierea contractului de munca in temeiul art. 58 coroborat cu art. 61 lit. A din Codul Muncii din cauza absentelor nemotivate, cu toate ca in aceeasi data trebuia sa avem o intrevedere, dar din motive personale nu m-am putut prezenta.

Mentionez faptul ca ultima zi cand m-am prezentat la servici a fost in data de 15.02.2016, cu toate ca prezentam capacitati fizice reduse de munca, dureri de coloana. Ulterior a doua zi, in data 16.02.2015, am informat angajatorul asupra neprezentarii mele la locul de munca din cauza capacitatilor fizice (mentionez ca ma aflam deja la a 3 situatie de acest gen la locul de munca respectiv), dispunand astfel de comun acord si asupra concediului medical procurat pe perioada 16-19.02.2016 si tinand legatura asupra situatiei starii mele de sanatate cu angajatorul.
Ulterior in data de 19.02.2016 m-am prezentat la Sp Militar din Pitesti pentru investigatii amanuntite in urma carora am obtinut trimitere la Bucuresti si asupra carora am adus la cunostinta angajatorului (pot demonstra prin inregistrare audio), urmand ca in data de 22.02.2016 sa-l mai informez asupra desfasurarii.
Ca urmare a neinformarii angajatorului am primit in data de 23.02.2016 mesaj pe telefonul de servici din partea "patronului" ca daca pana urmatoarea zi nu-l voi informa va dispune cu contabilul asupra desfacerii contractului meu de munca. Totodata pe 25.02.2016 mi-a fost suspendat temporar telefonul de servici.
In data de 28.02.2016 am fost contact pe Whatsapp de catre fata dansului sa aduc la birou telefonul de servici si cheile de servici, replicand ca le voi aduce impreuna cu medicalul si mentionand de asemenea faptul ca nu m-am mai prezentat din momentul in care am fost informat prin acel mesaj cu privire la incetarea contractului, eu nemaifiind prezent in localitate.
De asemenea mi s-a adus la cunostinta faptul ca este necesar concediul medical facut pana pe data de 5 ale lunii, in caz contrar nu se vor mai deconta si voi fi absentat nemotivat.
Pe data de 03.03.2016 am decis trimiterea pe mail a certificatului de concediu medical datorita incapacitatii de deplasare, nefiind prezent in localitate.

Ca urmare a existat urmatoarea discutie:
"Buna dimineata,
Voi vorbi cu contabilul astazi,dar am vazut ca ai concediu medical doar pana pe 19.02.2016.Pana in prezent .....nimic.Atat timp cat nu ai adus nimic,ca dovada a absentei tale nici noi nu am putut face nimic decat sa-ti trimitem la adresa din buletin prin fancourier o convocare in care trebuia sa te prezinti la birou pana pe data de 03.03.2016 pentru a lamuri absenta ta nejustificata.In cazul in care nu te prezinti suntem fortati de lege sa-ti incheiem contractul de munca.''
"Am vorbit cu contabilul si trebuie sa-mi aduci certificatul medical original pana pe date de 07.08.2016 orele 10:00 sa reglam situatia ta, iar lichidarea pe luna februarie se va deconta numerar atunci cand vei veni. Astept sa-mi spui data si ora cand ajungi pana in data in care te-am anuntat."
"Ok am inteles, ramane pe acea data.
Eu vorbisem cu unchimio avocatul si imi spusese ca nu este nici o problema modalitatea de trimitere atata timp cat se face dovada asupra certificatului aceia se ia in considerare pana la primirea originalului.
Certificatul este facut pana la data de 19 deoarece este cel facut in acea saptamana pana a pleca la Bucuresti.
De asemenea nu am primit nimic de la FanCourier atata timp cat eu nu am fost in oras."

Ca urmare in data de 07.03.2016 datorita neprezentarii mele din motive personale asa cum spus am primit pe mail mesajul:
"Buna dimineata,
Deja este ora 11:25 si nu ai dat curs solicitarii noastre de a te prezenta la punctul de lucru pentru a aduce certificatul medical in original si a solutiona lipsa ta nejustificata de la servici in afara celor 4 zile de concediu medical."

Iar ulterior asa cum am spus la orele 16:39 sa primesc pe Whatsapp mesajul:
"Buna Mihai, astazi te-am asteptat sa vi si conform legislatiei in vigoare din cauza absentelor nemotivate contractul tau s-a incheiat in temeiul art.58 coroborat cu art.61 lit. A din Codul Muncii. Avand in vedere ca nici telefonul de servici si nici cheia de la birou nu te-ai adus o sa depun o plangere la Politie. O zi buna!"

Daca ma puteti ajuta in acest caz va rog a-mi oferii si mie informatiile necesare !!!
Poate angajatorul sa imi retina din restantele salariale care le mai are fata de mine ? Sau nici macar sa le mai achite ?
Mentionez de asemenea ca aveam contract pe perioada nedeterminata cu minimul pe economie, fiind angajat din data de 10.09.2014.
Metoda de plata se facea pe card 785 Ron (avans-lichidare) + o renumeratie in mana de 400 Ron pentru ca firma sa nu plateasca impozite. Orele suplimentare pe care le petreceam peste program nu mi se luau in considerare, chiar daca stateam din bun simt sau pentru ca mi se cerea asta.
De asemenea avand acces la documentatie in permanenta detin copii foto pe care le pot imprima asupra metodelor de plata ilegale pe care dl. patron le facea cu soferii si conditiile la care acestia erau supusi, cu plata per kilometri, in contabilitate aparand doar ca diurna, deci posibilitate de evaziune fiscala !!!

Va multumesc frumos pentru timpul acordat si daca se poate astept raspuns de la dvs.

Cu stima,
Răspunde
 09-03-2016

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
Contestati in instanta, in termen de 30 de zile de la primire, decizia de desfacere a CIM. Solicitati la alt capat de cerere si restituirea sumelor restante.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.