Alexandru Barabas a scris pe 25-11-2016: Buna ziua, va rog sa imi spuneti criteriul legal dupa care se acorda zilele de concediu platite de odihna, pentru ca am observat un fenomen neprofitabil in societatea mea si anume : angajatul cere ca ziua de maine sa-i fie socotita ca zi de concediu (pt ca are de unde) de multe ori aveam ceva programat cu acel angajat. Asa ajung ca eu sa platesc ziua de concediu iar el sa lucreze "cu ziua" la altcineva. Va rog daca se poate sa ma lamuriti si pe mine cum se acorda conform legislatiei zilele, si daca pot sa le platesc la sfarsit de luna, pt ca asa dupa mine incurajez statul acasa. Multumesc anticipat Buna ziua, In niciun caz angajatul nu este cel care va anunta pe dvs ca doreste ca maine sa aiba zi de concediu.......Trebuie sa fiti cat se poate de strict cu acordarea acestui concediu. Fiecare angajat trebuie sa stie ca exista niste reguli. Totul se programeaza dinainte pentru ca altfel se blocheaza activitatea firmei. Este adevarat, angajatul va poate solicita acordarea concediului in mai multe transe. Insa trebuie sa formuleze cerere scrisa si sa specifice de la inceput care sunt perioadele in care doreste concediul de odihna. Este ilegal ca pur si simplu sa anunte ca maine vrea zi de concediu. Programarea concediului poate fi facuta fie colectiv, fie discutand cu fiecare angajat in parte. Iar programarile pentru concediile de anul viitor trebuie facute pana la sfarsitul acestui an. Daca legislatia ar fi atat de permisiva cu angajatii, nu ar mai munci nimeni iar activitatea firmelor ar fi in blocaj total. Se pare ca acel angajat al dvs a profitat pana acum de faptul ca nu ati cunoscut legislatia din domeniul dreptului muncii. Mai mult, trebuie sa stiti ca potrivit legislatiei muncii, atunci cand concediul se efectueaza fractionat, perioadele de concediu trebuie sa contina cel putin 10 zile consecutiv de concediu in decursul unui an (adica minim o fractiune din concediu trebuie sa aiba cel putin 10 zile) |
Av. Raluca Ifrim - Baroul Bucuresti (17 ani experienta) tel: 0736.423.312 Doar pentru programari e-mail: av.ralucaifrim@yahoo.com |
|
|