|
26-09-2017 |
 | Stelian ciurea Vizitator |
| Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o clarificare in urmatoarea problema: Sub guvernarea 1996-2000 la un moment dat a fost data o lege a invatamntului care continea un paragraf referitor la echivalarea incadrarilor din invatamantiul universitar cu incadrarile din cel preuniversitar. Astfel, pozitia de asistent in invatamantul universitar era echivalata cu cea de profesor cu examenul de definitivat promovat in invatamantul preuniversitar. Eu sunt incadrat cu "cartea de munca" (nu stiu daca mai este valabila aceasta exprimare) in universitar si de ani buni sunt incadrat cu jumatate de norma si statut de profesor asociat la un liceu. Deoarece de curand am primit titlul de doctor am vrut sa demarez procedurile ca sa fiu incadrat la liceu ca profesor cu gradul I. Mi s-a spus insa de catre inspectorul cu probleme de personal de la Inspectoratul Scolar Judetean ca asa ceva nu se poate deoarece nu am examenul de definitivat. Iar acele echivalari nu mai sunt valabile deoarece legea respectiva a fost abrogata, deci toate prevederile ei nu mai sunt valabile. Si acum intrebarea: este corecta argumentarea inspectorului? Ce sanse am daca deschid o actiune la tribunal si invoc faptul ca Legea din anii 90 mi-a conferit un drept si ca "dreptul dat nu poate fi luat". Multumesc anticipat pentru orice raspuns pertinent, Cu stima, S.Ciurea | |
|
|
|
27-09-2017 |
 | Avocat Ciorobea Aurora ✓ Campina
aurora.ciorobea@opticnet.ro
|
| In cazul dvs. este nevoie sa clarificam termenii.Dupa cum afirmati dvs. " pozitia de asistent in invatamantul universitar era echivalata cu cea de profesor cu examenul de definitivat promovat in invatamantul preuniversitar". Aceasta echivalenta inseamna ca asistentul in invatamantul universitar avea, atunci, aceeasi pozitie/salariu/incadrare ca si un PROFESOR CU EXAMENU DEFINITIV PROMOVAT-adica incadrarea de baza in invatamant. Mai departe EXAMEN DEFINITIV PROMOVAT inseamna exact ce scie, adica examen sustinut si luat, nu inlocuit cu orice altceva. Este ca si cum un elev nu promoveaza bacalaureatul dar este primit la facultate-bineinteles una particulara, care accepta sa aiba studenti si fara bacalaureat, in ideea de a avea multi studenti in anul respectiv... Argumentarea inspectorului este corecta, insa exprimarea nu este totusi cea mai" fericita". Nu avem de a face cu "teoria drepturilor castigate"-care inseamna cu totul altceva. Ceea ce era bine sa va spuna inspectorul este: a fost o perioada cand legea s-a interpretat gresit de catre anumite persoane; si pozitia asistentului in invatamanul universitar a fost considerata-gresit, la fel ca un profesor cu definitivatul "luat". Acea lege nu mai este in vigoare, deci, in 2017 nu putem invoca o lege abrogata pentru reglementarea unei situatii. Cine s-a complacut in situatia de a beneficia de acea lege-in lipsa sustinerii examenului de definitivat...are acum o problema. Deci raspunsul primit de dvs. este corect, doar explicatia este partial inexacta. | |
|
|
|
|
27-09-2017 |
|
| Si, ca sa mai fac o precizare, in completarea raspunsului de mai sus: acea lege a invatamantului" din guvernarea 1996-2000" -cum spuneti dvs., NU FACEA PRECIZAREA ca acel post, pe care l-ati ocupat dvs., de asistent, POATE FI OCUPAT de o persoana care NU ARE EXAMENUL DE DEFINITIVAT luat. De atunci a fost o GRESITA interpretare a acelei prevederi legale, sau o INTELEGERE GRESITA a ei. A fi echivalent nu inseamna a INLOCUI. Aici este modul dvs. gresit de a vedea lucrurile, si nu numai al dvs. | |
|
|
|
|
27-09-2017 |
 | Stelian ciurea Vizitator |
| Buna ziua, In primul rand multumesc pentru interesul acordat problemei mele. Deoarece textul din mesajul meu referitor la legea invocata era foarte imprecis, imi permit sa va prezint textul original aflat in legea 128/1997: "Asistenţilor universitari şi preparatorilor universitari cu o vechime la catedră de cel puţin 3 ani, care trec în învăţământul preuniversitar, li se acordă, pe baza unei inspecţii speciale, definitivarea în învăţământ." | |
|
|
|
27-09-2017 |
|
| Revin, pentru a nu lasa problema neclarificata: I-articolul la care faceti referire, art. 34 alin 7) din Legea nr 128/1997-Statutul personalului didactic, precizeaza: (7) Asistenţilor universitari şi preparatorilor universitari cu o vechime la catedră de cel puţin 3 ani, care trec în învăţământul preuniversitar, li se acordă, pe baza unei inspecţii speciale, definitivarea în învăţământ.” Dupa cum observati, este vorba despre asistentii universitari CARE TREC IN INVATAMANTUL PREUNIVERSITAR. Dvs. ati afirmat ca “si de ani buni sunt incadrat cu jumatate de norma si statut de profesor asociat la un liceu.”-deci nu indepliniti conditia celor carora li s-ar fi acordat, pe baza unei inspectii speciale, definitivarea in invatamant. II-Alt aspect: legea nr 128/1997 a fost abrogata prin art 361 din Legea nr. 1/2011 Legea educatiei nationale. La art. 361 aceasta precizeaza: “ART. 361 (1) Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.” iar la art. 362 sunt cateva precizari referitoare la ce se intampla cu persoane care au beneficiat de prevederile legii abrogate: ’’ART. 362 (1) Personalul didactic care ocupă, la momentul intrării în vigoare a prezentei legi, funcţia de preparator universitar şi care obţine diploma de doctor în termen de 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi ocupă de drept funcţia de asistent universitar. (2) La împlinirea termenului de 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, contractele de muncă ale persoanelor care ocupă funcţia de preparator universitar încetează de drept. (3) La împlinirea termenului de 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, contractele de muncă ale persoanelor care ocupă funcţia de asistent universitar sau asistent de cercetare şi nu sunt studenţi-doctoranzi sau nu au obţinut diploma de doctor încetează de drept. (4) Prin excepţie de la prevederile art. 301 alin. (2), persoanelor care ocupă la momentul intrării în vigoare a prezentei legi funcţia de asistent universitar într-o instituţie de învăţământ superior nu li se aplică respectivele prevederi. La împlinirea termenului de 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, contractele de muncă ale respectivelor persoane, care nu au obţinut diploma de doctor, încetează de drept. (5) La împlinirea termenului de 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, contractele de muncă ale persoanelor care ocupă funcţia de lector universitar/şef de lucrări sau o funcţie didactică universitară superioară şi nu au obţinut diploma de doctor încetează de drept.’’ Am subliniat parte din precizari de la alin 3 si 4 deoarece nu stiu in care categorie va incadrati, sau daca va incadrati in vreuna dintre categoriile la care se face referire. Daca nici acum nu am lamurit problema, voi reveni cu incercari de clarificare, pana cand situatia se va rezolva. | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |