Alexx a scris pe 30-10-2017: Buna ziua. In urma cu cativa ani am lucrat pentru o firma privata de unde am fost concediat disciplinar. As vrea sa va intreb daca mai pot ocupa o functie publica si daca aceasta interdictie se aplica si celor care au lucrat in sistemul privat. Mentionez ca nu am ocupat niciodata o functie publica si am lucrat numai la privat. Va multumesc!! Conform Legii nr. 188/1999 - privind Statutul functionarului public - lege speciala, ale carei dispozitii primeaza altor legi, inclusiv Codul muncii, mai exact art. art. 54 lit.i si art. 82 alin. 1 lit. c, o persoana nu poate ocupa o functie publica daca a fost destituita dintr-o alta functie publica sau i s-a desfacut CIM pe motive disciplinare in ultimii 7 ani. Curtea Constitutionala a fost sesizata cu o exceptie de neconstitutionalitate cu privire la aceste legi, in 2013, insa, din pacate, exceptia a fost respinsa, ceea ce inseamna ca articolele care cuprind aceasta interdictie sunt constitutionale si sunt inca in vigoare. Avand in vedere aceasta hotarare a CCR, precum si faptul ca Legea 188/1999 este lege speciala, care primeaza altor legi din domeniul dreptului muncii, nu puteti ocupa o functie publica daca ati avut desfacut CIM pe motive disciplinare, chiar daca ati fost angajat doar la privat. Nu se va aplica aceasta interdictie daca au trecut mai mult de 7 ani (8, 9 etc..) de la data desfacerii CIM. |
Av. Raluca Ifrim - Baroul Bucuresti (17 ani experienta) tel: 0736.423.312 Doar pentru programari e-mail: av.ralucaifrim@yahoo.com |
|
|