Forum avocaţi > Dreptul muncii

Despagubiri pentru neachitarea diurnei de deplasare

14-11-2017
Vizitator
Buna ziua.Am dat angajatorul in judecata pentru neplata salariului si a diurnei de deplasare si,conform art 166 din Codul Muncii,in cererea de chemare in judecata, pe linga sumele datorate am cerut si daune de 5000euro pentru neplacerile cauzate.Parata a invocat necompetenta tribunalului din judetul in care am eu domiciliul pentru cererea de acordare de daune si trimiterea cauzei la judecatoria pe raza careia isi are sediul(in alt judet), precum si faptul ca nu am achitat taxa de timbru pentru aceasta cerere. Eu stiam ca litigiile de munca sunt scutite de taxa de timbru.Este nevoie sa platesc taxa de timbru pentru cererea de acordare de despagubiri/daune pentru prejudiciul creat? Acest capat de de cerere nu se judeca de catre tribunalul la care am depus cererea de chemare in judecata? De ce ar fi nevoie de alta instanta pentru judecarea acordarii de despagubiri? Multumesc.
Răspunde
 15-11-2017

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
Litigiile de munca se judeca la Tribunalul din judetul in care locuiti, nu la Judecatorie.Litigiile de munca sunt scutite de taxa de timbru, iar despagubiri se acorda doar in situatia in care au fost prevazute in CCM ( conform deciziei ICCJ). Potrivit prevederilor art. 99 Cod procedura civila, competenta instantei se stabileste in functie de valoarea, natura ori obiectul fiecaarei pretentii. Cand sunt mai multe capete de cerere, intemeiate pe un titlu comun -respectiv litigiu de munca-instanta competenta se determina tinand seama de acea pretentie care atrage competenta instantei mai mare in grad.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-11-2017
Vizitator
Va multumesc pentru raspunsuri.Eu am depus cererea la tribunalul din judetul meu de resedinta.Ma gindesc ca nu este de competenta judecatoriei unde isi are sediul angajatorul. Este nevoie sa platesc taxa de timbru pentru acel capat de cerere in care am cerut acordarea de despagubiri?
Răspunde
 16-11-2017

Campina

Daca actiunea a fost formulata ca un tot unitar, asteptati ca instanta sa se pronunte asupra exceptiei invocate de parata.S-a ridicat exceptia de necompetenta, iar tribunalul se va pronunta asupra ei, inainte de a intra in dezbaterea cauzei.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-11-2017
Vizitator
Actiunea a fost formulata ca un tot unitar. Am fost marti la tribunal si la dosar nu era nici o intampinare, dar era totusi la arhiva,sosita de vinerea trecuta. Probabil nu au avut timp sa o puna la dosar. Am intrebat de ce s-a fixat termen fara sa-mi fi fost comunicata intampinarea si fara a avea posibilitatea sa raspund la ea,dar persoana de la arhiva nu a stiut sa imi raspunda.Este posibil sa fie respinsa actiunea deoarece parata a invocat necompetenta materiala si teritoriala a tribunalului pentru capatul de cerere in care am cerut despagubiri pentru neplata salariului si a diurnei si a mai invocat faptul ca nu am platit taxa de timbru pentru aceasta. Nu am stiut ca ar trebui sa platesc vreo taxa,peste tot am citit ca litigiile de munca sunt scutite de taxa. Am cerut sa mi se plateasca salariul si diurna in valoare de 2349euro si la ultimul punct am cerut despagubiri de 5000euro. Pot sa depun raspuns la intampinare daca nu mi-a fost comunicata intampinarea? Daca totusi trebuie sa platesc taxa de timbru de vreo 1200RON,dupa cum a calculat parata(bani pe care nu ii am) si nu ma incadrez la scutirea de taxe(sotia avind salariu) mai pot cere pina la termenul fixat de tribunal renuntarea la despagubiri fara a fi nevoit sa platesc taxa de timbru? Nu as vrea sa imi fie respinsa actiunea pentru neplata taxei. Va multumesc inca o data pentru raspunsuri.
Răspunde
 18-11-2017

Campina

Este foarte clar ca intampinarea trebuie sa va fie comunicata, apoi sa va pronuntati asupra ei. Litigiile de munca sunt scutite de taxa de timbru, dar sigur ca instanta se va pronunta asupra exceptiei ridicate de parat. Persoana de la arhiva nu are pregatirea de a va raspunde la intrebare. Daca instanta va disjunge cererea pentru despagubiri si nu aveti banii necesari, puteti renunta la acel capat de cerere, fapt ce se va consemna in incheierea de sedinta.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.