Forum avocaţi > Dreptul muncii

Prenatal si postnatal

11-01-2018

Buna ziua, as avea nevoie in urmatorul caz.Nasa mea a fost insarcinata iar incepand cu a- 25 saptamana a inceput sa aiba probleme cu sarcina, fiind cu munca a intrat in concediu medical iar la 33 de saptamani a nascut( 28 decembrie) continuand sa aiba concediu medical.Ia si acum e tot in concediu medical continunand sa fie in spital fiind cea mica prematura.Ideea e ca nu stie cum sa procedeze? Cand ar trebui sa aiba prenatal si cand postnatal? Are un an anterior de munca,are dreptul la postnatal.Multumesc anticipat.
Răspunde
 11-01-2018

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
Concediile pre si post natal se pot cumula, putand fi luate dupa nastere.Durata este de 126 zile caledaristice, cate 63 pentru fiecare perioada. Pentru a beneficia de concediu de maternitate trebuie sa aiba certificat medical eliberat de medicul curant si sa fi cotizat cel putin o luna in ultimele 12 luni pentru contributia de concedii si indemnizatii. Daca anterior nasterii nu si-a laut efectiv concediu prenatal, ci medical, mai ales ca a avut probleme, isi poate lua toate cele 126 zile dupa nastere.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-07-2019
Vizitator
Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu
un raspuns. Eu sunt acum in indemnizatia de crestere a copilului iar pe data de 8 august ar trebuie sa merg sa imi inchid contractul. Magazinul de haine la care lucram este inchis dar am aflat ca din cauza ca suntem doua fete angajate si amandoua in indemnizatie nu poate sa inchida firma. Daca eu nu merg sa imi inchid contractul ce se intampla? Siind ca ei nu au voie sa te dea afara iar sa ma cheme la munca nu au unde ca e inchis magazinul. Multumesc.
Răspunde
 30-07-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Conform OUG nr.111/2010, modificata in mai 2019
Art. 25 - (1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) şi la art. 11 alin. (1) lit. a). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7 alin. (1);
c) salariatei/salariatului care se află în concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 11 alin. (1) lit. a).
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

Insa

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Iar dvs, ca salariata

(5) În situaţia prevăzută la art. 7 alin. (2), salariata/salariatul are obligaţia de a anunţa, în scris, angajatorul cu cel puţin 30 de zile înainte intenţia de reluare a raportului de muncă sau de serviciu.

Deci, cel tarziu la 8 iulie trebuia sa informati angajatorul ca doriti sa reluati munca.

(6) Este interzis angajatorului să restricţioneze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7 alin. (2), dacă aceasta/acesta şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută la alin. (5).

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.