Forum avocaţi > Dreptul muncii

Intrebari despre concediul de odihna

23-04-2018
Vizitator
Am si eu 2 întrebări despre concediul de odihnă dacă mă puteți ajuta. Conform legii.. Concediul de odihna se programează la început de an..

1: sunt obligat sa l iau exact cand le am programat.. Sau pot sa programez si sa nu l iau
2: daca 2 sau mai mulți aleg sa si programeze concediul in aceasi zi de ex.. Exista vreun criteriu legal dupa care firma alege cui sa i accepte concediul?

Multumesc anticipat!
Răspunde
 24-04-2018

Brasov, bld. Grivitei nr. 99, scara D, ap. 3
0729974369 (Doar pt. programări)
cabinetavocatvasile@yahoo.com
Buna ziua,

1. Codul muncii - Art. 149. [regula efectuării în natură a concediului programat]
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Codul muncii -Art. 146. [efectuarea si compensarea concediului de odihna]
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Dupa cum puteti observa din textul precitat, angajatul este obligat sa efectueze concediul in perioada programata si doar din motive obiective, concediul poate fi efectuat in alta perioada ulterioara.

2. Nu exista un criteriu legal in baza caruia sa se stabileasca programarile pentru concediu. Acestea se realizeaza in baza negocierilor dintre angajator si salariat.

Avocat Alexandra Vasile
tel. 0729974369
Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com
Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 25-04-2018
Vizitator
Multumesc mult, un raspuns mai complet decat ma asteptam! L-am votat ca util.
Răspunde
 30-04-2018
Vizitator
Buna ziua,

Am si o intrebare legata de concediu de odihna.
Tata-l meu se opereaza si am solicitat concediu de odihna care mi s-a aprobat (per 30.04.18-04.05.18), De asemenea, am anuntat ca o sa mai am nevoie de o zi de concediu in data cand v-a fi externat si ca nu stiu exact cand este aceasta zi si ca o sa fac cererea cand va fi nevoie. Acum am primit un mail prin care mi se comunica ca nu mi se mai aproba nici o cerere de concediu pentru ca nu mi-am terminat sarcinile inainte sa plec in concediu si ca nu am respectat o regula (deschiderea corespondentei in lipsa sefei, de care stia ca va sosi in lipsa ei si ca eu am nevoi de documentele din plic).
Cum procedez eu din punct de vedere legal ca sa-mi mai iau o zi de concediu?
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.