|
27-11-2019 |
 | Popescu Aura Vizitator |
| Fratele meu e pensionar cu pensie de urmas dupa moartea tatalui meu, conform art.84,lit.c (anterior a fost pensionar de invaliditate).A fost expertizat din 3 in 3 ani. Acum a implinit 55 ani. Are dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 10 ani( indeplineste toate conditiile art.58). Conf.art.92 are dreptul de a alege intre pensia pentru limita de varsta si cea de urmas. Alegem sa fie platita cea mai avantajoasa, adica sa ramana in plata cea de urmas. Deci e va fi cu pensie de urmas si nu va mai fi supus expertizarii caci a implinit varsta standard prevazuta de lege in cazul lui. Asa este? Multumesc foarte mult. Cu respect. | |
|
|
|
29-11-2019 |
 | Carp Vizitator |
| Mi se pare corect. Si eu am de aceeasi parere/interpretare. | |
|
|
|
01-12-2019 |
| Multumesc mult. Va rog mult daca ma poate ajuta un avocat cu experienta in spete pe Legea pensiilor cu un raspuns in care sa apara exact articolele si paragr.din lege care se aplica in cazul fratelui meu care sa justifice ca nu mai trebuie sa se prezinte la expertiza medicala. Multumesc mult. Cu respect. | |
|
|
|
02-12-2019 |
 | Carp Vizitator |
| Daca indeplineste conditiile pentru pensia de limita de varsta, cine va spus ca va fi chemat in continuare la comisie ? Cine va dat astfel de informatii ? | |
|
|
|
02-12-2019 |
| Am intrebat la Casa de Pensii si mi-au spus ca nu mai merge la comisie doar daca iese cu pensia pt limita de varsta. Daca opteaza pt cea de urmas- care e mai mare- va trebui sa mearga la comisie pana la 65 ani. Nu inteleg de ce interpreteaza asa legea! De aceea vreau sa stiu exact conform legii daca au dreptate cei de la Casa de Pensii... | |
|
|
|
02-12-2019 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Revizuirea medicală. https://www.cnpp.ro/pensia-pentru-limita-de-varsta Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între 1-3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale. Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care: - prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă; - au împlinit vârstele standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice; - au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi. Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Ne-ati spus ca fratele dvs. are doar 55 ani, adica nu are inca varsta standard de pensionare asa cum este definite de lege. Neprezentarea pensionarului la revizuirea medicală, din motive imputabile acestuia, atrage suspendarea plăţii pensiei începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală sau, după caz, încetarea plăţii pensiei, în condiţiile legii. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
02-12-2019 |
 | Carp Vizitator |
| Legea 263/2010 Art.84 Copiii au dreptul la pensie de urmaș: a) până la vârsta de 16 ani; b) dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani; c) pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile prevăzute la lit. a) sau b). Art.93 Persoanele prevăzute la art. 84 lit. c) și la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical și au obligația de a urma programele recuperatorii, conform reglementărilor prevăzute pentru pensia de invaliditate. Pentru mine art.93 lasa loc de interpretare. Persoana in cauza indeplineste conditiile de varsta si stagiu pentru pensie de limita de varsta(art.58 din legea 263/2010). | |
|
|
|
02-12-2019 |
| Dar fratele meu indeplineste conditiile art.58,b- de reducere a varstei standard de pensionare cu 10 ani. Si la pensia de urmas spune ca se aplica revizuirea ca la pensia de invaliditate... ART. 64 (1) Pensia de invaliditate se transformă din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se acordă cuantumul şi punctajul cel mai avantajos începând cu data îndeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă. (2) Conditiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă se consideră îndeplinite la vârsta standard de pensionare sau la vârsta standard redusă, în conditiile art. 55-60 din lege, precum şi la vârsta standard redusă în conditiile prevăzute de alte acte normative. ART. 58 Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiŃii de handicap preexistent calităŃii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcŃie de gradul de handicap, după cum urmează: b) cu 10 ani, în situatia asiguratilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în conditiile handicapului preexistent calitătii de asigurat, cel putin două treimi din stagiul complet de cotizare. | |
|
|
|
02-12-2019 |
| Da ,multumesc ca m-ati inteles. Asa gandesc si eu. M-am uitat la conditiile pt pensia de invaliditate. Si el daca are varsta redusa , nu e logic ca el iese la pensie cu 10 ani mai devreme cu pensia pt care opteaza- oricare ar fi ea, si astfel nu se mai prezinta la revizuire? Altfel la ce ii foloseste reducerea??? | |
|
|
|
02-12-2019 |
 | Carp Vizitator |
| Art.82 (1) La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă. Daca considera ca este pensie de invaliditate, conform articolului de mai sus sa o transforme in pensie de limita de varsta(urmas). Eu nu cred ca aici se poate pune problema revizuirii. In principiu este vorba despre alegerea intre pensia de limita de varsta si cea de urmas. Odata ce am implinit varsta pentru pensie de limita de varsta nu mai am legatura cu revizuirea. | |
|
|
|
02-12-2019 |
| Multumesc mult. Spuneti-mi va rog daca ma puteti ajuta cu formularea unei cereri catre Casa de Pensii prin care sa cer reducerea varstei cu 10 ani,optarea pt pensia de urmas si nerevizuirea medicala, cerere argumentata cu art,paragr.din lege, astfel incat cei de la Casa de Pensii sa nu ma poata intoarce ca trebuie sa mai mearga la revizuire. Daca sunteti avocat si ma puteti ajuta spuneti-mi cat ma costa un astfel de contract ca sa ma ajutati cu formularea corecta a unei cereri argumentate. Multumesc foarte mult.Cu respect. | |
|
|
|
02-12-2019 |
| Adresa mea de email este loretaprof@yahoo.com pentru un raspuns privat. Mersi mult. | |
|
|
|
02-12-2019 |
 | Carp Vizitator |
| Eu nu sunt avocat. Cand ar trebui sa mergeti la comisie ? Puteti intreba(lamuri problema) aici: petitii.sesizari@cnpp.ro Daca va este greu, voi pune eu intrebarea. | |
|
|
|
02-12-2019 |
| Multumesc mult. As fi vrut ajutor specializat pe Legea pensiilor, nu un raspuns al Casei de pensii.Multumesc mult pentru ajutor si indrumari. | |
|
|
|
02-12-2019 |
 | Carp Vizitator |
| A beneficiat de pensie de limita de varsta pe art.58 ? Cat este punctajul mediu anual al pensiei de limita de varsta(art.58) ? Cat este punctajul mediu anual al pensiei de urmas art.84 lit.c)? Ce grad de handicap a avut ? | |
|
|
|
03-12-2019 |
 | Carp Vizitator |
| Legea 263/2010 Art.93 Persoanele prevăzute la art. 84 lit. c) și la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical și au obligația de a urma programele recuperatorii, conform reglementărilor prevăzute pentru pensia de invaliditate. Conform reglemetarilor prevazute pentru pensia de invaliditate, legea 263/2010 spune: Art.79 (1) Nu mai sunt supuși revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:a) prezintă invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă; b) au împlinit vârstele standard de pensionare prevăzute de prezenta lege; c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi. Intrebare la care astept raspuns de la juristi/avocati Ma poate chema cineva pe mine la comisie daca am indeplinit varsta standard de pensiuonare ? Ce articol de legema ma obliga sa ma prezint la comisie ? Pentru pensia de limita de varsta indeplinesc conditiile si pentru pensie de urmas nu ? Am foarte multe de spus, dar nu am toate datele din cele doua dosare. | |
|
|
|
03-12-2019 |
| Nu a beneficiat de pensie pt limita de varsta. Cand a murit tata avea pensie de invaliditate( gradul II ) Punctajul cu art.84, lit c este mai mare decat cel pt pensia pt limita de varsta. | |
|
|
|
03-12-2019 |
| Indeplineste conditiile pt pensie limita de varsta, cu varsta redusa cu 10 ani,dar opteaza pt punctajul de la pensia de urmas. Dar el devine pensionar definitiv,pensionar pt limita de varsta dar cu alt puncaj,nu? | |
|
|
|
03-12-2019 |
 | Carp Vizitator |
| Aveti de ales intre: 1)Punctajul mediu anual de la art.84 lit.c) x 50%, sau /2 Acesta este raportat la stagiul complet 2)Punctajul mediu anual de la art.58 lit. b) care este raportat la 2/3 din stagiul complet. Eu nu am toate datele necesare pentru a va lamuri. Este posibil sa va zbateti in zadar si pensia proprie sa fie mai mare decat 50% din cea a sustinatorului. | |
|
|
|
04-12-2019 |
| Nu este mai mare pe art.58. E mult mai mica. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |