Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Pensii

Pensie de urmas, cu reducerea varstei standard, nerevizuibil medical - Pagina 2

Start  1  2
 04-12-2019
Vizitator
Repet:
Aveti de ales intre:
-Pensia proprie
-Pensia de urmas care este de 50% din cea a sustinatorului
In rest, daca nu am datele necesare nu mai pot sa va ajut si trebuie sa va descurcati cum doriti d-voasatra.
Eu inteleg ca datele sunt secrete si din acest motiv nu le puneti la dispozitie(nu le postati).
Răspunde
 04-12-2019
Vizitator
Multumesc f.f. mult pentru tot.
Astept si un raspuns din partea unui jurist. Cu respect.
Răspunde
 04-12-2019
Vizitator
Pentru mine subiectul este inchis.
Ramaneti in asteptarea unui raspuns lamuritor din partea unui jurist.
Răspunde
 04-12-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Am mai raspuns intrebarii dvs, fara insa a detalia si, probabil, nu ati luat mesajul in considerare.
Astfel, va spuneam ca :
Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
- prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
- au împlinit vârstele STANDARD de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice;
- au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.
Legea 263/2010 da definitia varstei standard de pensionare.
v) vârstă standard de pensionare - vârsta stabilită de prezenta lege, pentru bărbaţi şi femei, la care aceştia pot obţine pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile legii, precum şi vârsta din care se operează reducerile prevăzute de lege
Avem si urmatoarele definitii:
p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii
r) stagiu COMPLET de cotizare - perioada de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială;
Si urmatoarele articole:
Art. 51 - (1) În sistemul public de pensii se acordă următoarele categorii de pensii:
a) pensia pentru limită de vârstă;
b) pensia anticipată;
c) pensia anticipată parţială;
d) pensia de invaliditate;
e) pensia de urmaş.

2) În sistemul public de pensii o persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie dintre cele prevăzute la alin. (1).

Art. 52 - Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, CUMULATIV, la data pensionării, condiţiile privind vârsta STANDARD de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de prezenta lege.
Decizia DCD ICCJ nr.22/2015 (considerente)
85. În acelaşi sens, reţinând ca element de referinţă prima rubrică din anexă, rezultă că stagiul complet de cotizare nu poate fi altul decât cel menţionat în dreptul rubricii care conţine luna şi anul naşterii asiguratului, independent dacă, în realitate, prin REDUCEREA vârstei standard de pensionare, asiguratul s-a pensionat mai înainte de data prestabilită în anexa nr. 5.
Art. 53 - (1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei
Art. 58 - Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de REDUCEREA vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, după cum urmează:

a) cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Art. 71 - (1) Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, până la data împlinirii vârstei STANDARD de pensionare prevăzută de prezenta lege, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale.

Art. 78 - (1) Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale, periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi 3 ani, până la împlinirea vârstelor STANDARD de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale

Art. 79 - (1) Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele STANDARD de pensionare prevăzute de prezenta lege;
c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi

Art. 82 - (1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă.

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă, DIN OFICIU, cuantumul cel mai avantajos.

Art. 84 - Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).

Art. 92 - Copiii şi soţul supravieţuitor care au dreptul la o pensie proprie şi îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după susţinătorul decedat POT opta pentru cea mai avantajoasă pensie.

Art. 93 - Persoanele prevăzute la art. 84 lit. c) şi la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical şi au obligaţia de a urma programele recuperatorii, conform reglementărilor prevăzute pentru pensia de invaliditate.

Din analiza textelor de lege mai sus indicate, din punctul meu de vedere , exprimat si in data de 2.12.2019, reiese ca fratele dvs:
- nu are varsta standard de pensionare, asa cum este ea definita de lege, ci doar beneficiza de o reducere a acestei varste standard de pensionare;
- obtine astfel dreptul la o pensie proprie;
- indeplineste in continuare conditiile pentru pensia de urmas;
- are dreptul sa opteze intre cele doua pensii;
- pana la implinirea varstei standard de pensionare, i se aplica art.78 din lege;
- trebuie sa fie expertizat in continuare, conform art.93, daca doreste sa opteze pentru pensia de urmas
Legea vorbeste de "varsta standard de pensionare", iar unde legea nu distinge, nu distingem nici noi, nu completam.

Cu alte cuvinte, eu nu consider ca CNPP ar fi gresit cand v-a comunicat ca este necesara expertizarea in continuare.

Daca doriti, adresati-va si CNPP ca sa obtineti un raspuns clar, in scris, de la juristii institutiei, pe care, ulterior, il puteti ataca.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 05-12-2019
Vizitator
Eu raman cu acelasi raspuns:

Nu se aplica art.93

Ma bazez pe urmatoarele prevederi legale:
Legea 263/2010:
Art.93
Persoanele prevăzute la art. 84 lit. c) și la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical și au obligația de a urma programele recuperatorii, conform reglementărilor prevăzute pentru pensia de invaliditate.

Reglementarile prevazute pentru pensia de invaliditate se regasesc in:

Art.79
(1) Nu mai sunt supuși revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele standard de pensionare prevăzute de prezenta lege;

In concluzie:
Indeplinesc conditiile pentru limita de varsta, nu mai am legatura cu reviurea.

Astept si interprearea CNPP(am cerut-o).

Voi reveni doar cand voi primi raspunsul de la CNPP.
Răspunde
 05-12-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Chiar va rog, ca sa ma lamuresc si eu.
Va multumesc. O zi buna va doresc.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 06-12-2019
Vizitator
Multumesc foarte,foarte mult.Cu respect.
Răspunde
 13-02-2020
Vizitator
Buna seara, spuneti-mi va rog daca ati mai primit un raspuns de la casa de pensii. Multumesc. Cu respect.
Răspunde
 13-02-2020
Vizitator
Nu am primit nimic.Ei spun ca mi-au trimis, eu nu am primit nimic.I-am atentionat de acest lucru si astept in contuinuare raspuns.
Răspunde
 03-03-2020
Vizitator
Multumesc mult. Cu respect.
Răspunde
 04-03-2020
Vizitator
Dacă am cerut și Casei de Pensii și instanțelor de judecată indicele de corecție, încă din 2013 de la pensionarea la limită de vârstă, după 3 ani de pensie de invaliditate, acum după Decizia 702 a Curții Constituționale am șanse să mi-l aplice din 2013?Legea spune doar o dată la inscrierea la pensie, nu la publicarea Deciziei Curții Constituționale? Casa de pensii anunță că se calculează automat din 10 febr.2020. Mulțumesc!
Răspunde
 05-03-2020
Vizitator
Cand a fost prima deschidere de drepturi(pensie de invaliditate).
Cand ati trecut la limita de varsta.
Răspunde
 05-03-2020
Vizitator
Carp a scris pe 05-03-2020:
Cand a fost prima deschidere de drepturi(pensie de invaliditate).
Cand ati trecut la limita de varsta.
La pensia de invaliditate în aug 2009, Legea 19/2000 și la limită de vârstă în sept.2012 cu Legea 263/2000. Știu că C.C. a dat Decizia 702 în 31 oct. 2019 și publicată în 10 febr.2020, Dar Casa de Pensii, în comunicat spune că recalculează la cei în situația mea din 10 febr a.c.
Eu vreau să știu dacă cerând în instanță, din apr. 2013, aplicarea indicelui de corecție am șanse( legale) să primesc de atunci aplicarea indicelui. Am trimis ieri,( în urma ultimului răspuns de la Casa de Pensii din 5 febr.) o nouă chemare în judecată a Casei, anexând și sentințele din 2013. Mulțumesc!
Răspunde
 05-03-2020
Vizitator
Veti intra in aceasta recalculare.
Noile drepturi se vor pune in plata incepand cu 10/02/2020.
Nu cred sa aveti vreo sansa in instanta.
Chiar daca ar fi sa cstigati, noile drepturi vot fi puse in plata cu respectarea termenului general de prescriptie care este de 3 ani
Răspunde
 12-03-2020
Vizitator
Carp a scris pe 05-03-2020:
Veti intra in aceasta recalculare.
Noile drepturi se vor pune in plata incepand cu 10/02/2020.
Nu cred sa aveti vreo sansa in instanta.
Chiar daca ar fi sa cstigati, noile drepturi vot fi puse in plata cu respectarea termenului general de prescriptie care este de 3 ani
Să înțeleg că dacă intervine prescripția este nulă și Deciziei Instanței de Apel din 2013? Sau mi se vor acorda drepturile măcar pe ultimii 3 ani?
Răspunde
 12-03-2020
Vizitator
Si in cazul in care castigati in instanta, drepturile recalculate se vor acorda tot cu respectarea termenului general de prescriptie.
Răspunde
RăspundeStart  1  2
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.