Forum avocaţi > Pensii

Pensie anticipata

09-12-2022
Vizitator
Bună seara,
Va prezint următoarele date:
- sunt născut în nov. 1963 și sunt bărbat.
- m-am angajat în oct. 1988 și am 34 de ani vechime din care 4 am lucrat în grupa 1 (un an se calculează 1 și 1/2).
Va rog sa-mi precizați la ce vârstă pot sa ma pensionez și în ce an.
Mulțumesc.
Răspunde
 10-12-2022
Vizitator
Pensie anticipata partiala la 60 de ani cu penalizare de 18%.
Anii de grupa I nu aduc si stagiu aferent(6 luni/an).
Răspunde
 12-12-2022
Vizitator
Care e motivul pentru care anii de grupa 1 (armata) nu se calculează ?
Răspunde
 12-12-2022
Vizitator
Stagiul de cotizare din armata nu intra in calculul pensiei din sistemul public si nici invers.
Pentru stagiul in grupe in sistemul public:
Legea 3/1977 Art.16
Persoanele care au lucrat cel puţin 5 ani în grupele I şi II de muncă au dreptul sa li ia în calculul vechimii în munca, pentru fiecare an lucrat în aceste grupe: un an şi şase luni pentru grupa I sau un an şi trei luni pentru grupa II. În aceste cazuri nu se reduce limita virstei de pensionare.
Legea 263/2010 Art.17
(1) Constituie stagiu de cotizare și perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv pentru perioadele realizate în condiții speciale și condiții deosebite de muncă;
Răspunde
 19-12-2022
Vizitator
E destul de nedrept cu aceste legi. Adică de ce nu ar beneficia și cei care au lucrat sub 5 ani?
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.