Forum avocaţi > Civil

Cumparare imobil nuda proprietate cu uzufruct viager

1  2   3  Final
 25-03-2014
Vizitator
Buna ziua,

Doresc sa achizitionez un imobil al carui proprietar are contract de vanzare cumparare de la unchiul sau. In acest contract, vanzatorul vinde doar nuda proprietate, rezervandu-si dreptul de uzufruct viager asupra imobilului. Acesta este extrem de bolnav, nu se mai poate misca si nici vorbi ceea ce exclude posibilitatea renuntarii scrise la dreptul de uzufruct viager.
Intrebarile mele sunt:

1. Se poate vinde nuda proprietate fara acordul persoanei cu drept de uzufruct viager?

2. Daca se poate vinde, exista riscul de a pierde dreptul de proprietate asupra imobilului obtinut prin contract de vanzare cumparare?

3. In contract se poate include o clauza ca dupa decesul persoanei cu drept de uzufruct viager sa-mi fie pus la dispozitie certificatul de deces al acesteia in vederea ridicarii dreptului de uzfruct viager?

4. Se poate incheia in paralel cu contractul de vanzare cumparare un document prin care vanzatorul se obliga sa ofere cazare si ingrijire persoanei cu drept de uzufruct viager?

Va multumesc anticipat!

Cu stima,

Dragos Oblu
Răspunde
 25-03-2014

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Uzufructul viager va trebui respectat de dvs in calitate de cumparator pe toata durata de viata a beneficiarului.

Uzufructul nu poate fi schimbat fara acordul beneficiarului, deci vanzatorul nu se poate obliga sa il mute si sa ii asigure conditii daca uzufructuarul nu isi manifesta vointa in acest sens.

Pretul imobilului ar tb sa scada din cauza acestui uzufruct.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 25-03-2014
Vizitator
Intrebarea mea este daca dreptul de proprietate imi poate fi atacat?

Uzufructul se stinge automat dupa decesul beneficiarului sau imi trebuie certificatul de deces al acestuia pentru a ridica aceasta clauza?

Multumesc inca o data!
Răspunde
 27-03-2014

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
De catre cine sa va fie atacat dr de proprietate?

Uzufructul se stinge la moartea uzufructuarului, insa acesta cat timp este in viata il poate ceda unei alte persoane, conform prevederilor noului cod civil si astfel va alegeti cu o alta persoana care sa foloseasca imobilul in timpul vietii.

Atentie mare la astfel de contracte, solicitati o consultanta inainte sau sa fiti asistat la semnarea actului. Atentie si ce pret negociati etc

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 20-03-2015
Vizitator
as dorii sa stiu daca exista vreo posibilitate sa pot sa castig un proces in care am cumparat o casa cu drept nul, atata timp cat uzufructuarul traieste, acesta facand transformari la casa pe care am cumparato fara acordul meu si fara a scoate autorizatiile necesare, eu nemai avand nici o posibilitate sa intru in aceasta casa. ce as putea face, daca va rog invatatima cum sa procedez. multumesc
Răspunde
 08-05-2016
Vizitator
Am jumatate de ap si o garsoniera in Romania daca ma casatoresc le pot vinde fara acordul sotului? Am pe o casa nuda propietate iar viitorul sot uzufruct daca eu mor prima cota de 1/4 cei revine o mosteneste copii lui sau ramane copiilor mei dupa decesul lui.Multumesc
Răspunde
 30-06-2016
Vizitator
Bună ziua.O mare rugăminte avem la dvs.Dacă s-a încheiat un act de vânzare cumpărare cu nudă proprietate şi uzufruct viager în care nu au pus nici o clauza deşi aşa mi se pare normal nefiind rudă sau copil
Răspunde
 07-02-2018
Vizitator
Ce se intampla daca cumparatorul-necasatorit, moare inaintea vanzatorului ,termenul prevazut in contract pt achitarea ratelor este expirat de mult si nu exista acte care fac dovada achitarii contravalorii contractului?Fratele cumparatorului poate intra in posesia casei?

Multumesc,cu respect.

Adriana
Răspunde
 07-02-2018

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Vanzatorul contesta achitarea contractului? Cumparatorul locuia in imobil? In CF cine figureaza? Pe numele cui e deschis rolul fiscal?
Daca contractul nu este incheiat, succesorii in drepturi preiau drepturile si obligatiile. Cereti vanzatorului in scris, prin executor, sa va prezinte situatia platilor si o copie a contractului. Obtineti intai la notar un certificate de calitate de mostenitor (daca dvs. sunteti mostenitorul)
Daca este incheiat, succesorii mostenesc imobilul ; sa deschida succesiunea si sa declare imobilul la masa succesorala.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-02-2018
Vizitator
Buna ziua

Va multumesc,pt raspuns.Am sa va urmez sfaturile.
Cu respect,
Adriana
Răspunde
 23-07-2018
Vizitator
Doresc sa achizitionez o locuinta de la o persoana care a facut acum cativa ani act de vanzare-cumparare cu uzufruct viager unului dintre fiii dumnealui. Atat parintii cat si baiatul sunt de acord cu vanzarea locuintei. Se poate totusi in viitor sa am probleme cu actele? Sa fie atacabile in instanta de parinti/fii? Eu as vrea sa devin propietar cu drepturi depline.
Multumesc!
Răspunde
 24-07-2018

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Georgiana a scris pe 23-07-2018:
Doresc sa achizitionez o locuinta de la o persoana care a facut acum cativa ani act de vanzare-cumparare cu uzufruct viager unului dintre fiii dumnealui. Atat parintii cat si baiatul sunt de acord cu vanzarea locuintei. Se poate totusi in viitor sa am probleme cu actele? Sa fie atacabile in instanta de parinti/fii? Eu as vrea sa devin propietar cu drepturi depline.
Multumesc!

Dacă în actul de vânzare, ce va fi semnat și de către beneficiarul uzufructului, se specifică că se renunță la acest drept torul este în regulă.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 02-01-2019
Vizitator
Buna ziua,
Dețin nuda proprietate a unei case si părinții mei uzufruct viager.
În cazul divorțului lor in tribunal ce se întâmplă cu imobilul?

Mentionez ca nu se inteleg la 50 - 50 deoarece s-a ajuns la discutii de acum 31 de ani despre cine si cat a cotizat la nunta...+ restul lucrurilor in decursul casniciei , lucruri nedemonstrabile fizic...doar câțiva martori (surori/frati) motiv din punctul meu de vedere subiectiv.

Mama este plecată afară, muncește, a avut relații extraconjugale - ea vrea 70% din vanzare ca sa semneze amiabil divortul, daca nu se merge in tribunal. Ea de imobil nu s-a interesat in ultimii 10 ani.

Casa a fost achiziționată prin credit ipotecar pe 10 ani achitat anul acesta de către tatăl meu. El s-a ocupat de întreținere a casei, bunurilor, cheltuielilor etc.
Ce metoda corecta as putea sa abordez?
Răspunde
 29-01-2019
Vizitator
Bună ziua .Am cumpărat o casă acum 7 ani cu dreptul de uzufruct viager al proprietarului.Eu an doar nuda proprietate.As dori să știu dacă pot vinde casa fara acordul lui.Vreau sa vând doar nuda proprietate el folosind in continuare uzufructul.Ar trebui semnatura uzufructuarului?.Mulțumesc.
Răspunde
 29-01-2019

Brasov, bld. Grivitei nr. 99, scara D, ap. 3
0729974369 (Doar pt. programări)
cabinetavocatvasile@yahoo.com
Ade a scris pe 29-01-2019:
Bună ziua .Am cumpărat o casă acum 7 ani cu dreptul de uzufruct viager al proprietarului.Eu an doar nuda proprietate.As dori să știu dacă pot vinde casa fara acordul lui.Vreau sa vând doar nuda proprietate el folosind in continuare uzufructul.Ar trebui semnatura uzufructuarului?.Mulțumesc.

Buna ziua!

Din punctul meu de vedere niciun notar nu o sa va autentifice un astfel de contract fara acordul uzufructuarului.

O zi frumoasa!

Avocat Alexandra Vasile
tel. 0729974369
Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com
Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-01-2019
Vizitator
Atunci legea e scrisa degeaba.Pentru că spune că nudul proprietar poate vinde oricând nuda proprietate.Oricand și niciodată în realitate.
Răspunde
 25-03-2019
Vizitator
Sunteți in eroare . Se poate vinde nuda proprietate.
Răspunde
 25-03-2019
Vizitator
Da, se poate vinde nuda proprietate - problema nu este acordul notarului pentru ca el cu sigurana va fi de acord sa faca un astfel de act pentru ca este perfect legal, dificultatea consta in gasiriea unui cumparator care sa accepte cumparearea unui bun afectat de drept de uzufruct.
Răspunde
 28-01-2021
Vizitator
Bună seara,
Trăiesc cu cineva în concubinaj de 12 ani.In acest timp am achiziționat impreuna o casă dar,pe numele prietenului meu!Am făcut un act de vanzare -cumparare, eu ca și cumpărător contra unei sume de bani și nuda proprietate!Din pacate ,nu ne mai înțelegem iar el dorește să evacuez locuința!Stiu ce presupune nuda proprietate,dar,nu sau mai schimbat condițiile juridice,nu voi fi despăgubită?Mulțumesc anticipat!
Răspunde
 29-01-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Inteleg din mesajul dvs ca pe durata concubinajului, concubinul dvs / prietenul a cumparat o casa. El apare ca proprietar. Ulterior, ati semnat cu el un contract de vanzare cumparare, (el vanzator, dvs. cumparatoare) prin care v-a vandut nuda proprietate, si el a ramas cu uzufructul. Iar acum doreste sa va evacueze.
Daca concubinul si-a pastrat uzufructul pe intregul imobil, iar acesta este viager, ma tem ca are dreptul sa va evacueze.
Va recomand sa cautati urgent ajutor de specialitate care sa analizeze temeinic speta si actele, si sa incerce sa va ajute sa iesiti din capcana in care ati intrat singura.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde 1  2   3  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.