Forum avocaţi > Civil

Dreptul la mostenire al primului copil din prima casatorie - Pagina 5

Start 5
 13-05-2024
Vizitator
Bună ziua apartamentul a fost vândut și cumpărat altul deci avem dreptul acum dacă îl vinde? Doar noi copii din prima casatorie? Și sora mea din a doua căsătorie? Mulțumesc frumos
Răspunde
 13-05-2024

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Indiferent ce bun lasa in patrimoniu mama dvs, el va fi impartit mostenitorilor in cotele legale la decesul ei.
Daca lasa un apartament, se imparte apartamentul.
Daca lasa bani, se impart banii.
Mama nu e obligata sa va lase ceva. Poate face ce vrea cu bunurile ei.
Si toti copiii, indiferent daca sunt din casatorie, din afara casatoriei ori din alta casatorie au drepturi egale.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-05-2024

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Benta Dana a scris pe 13-05-2024:
Bună ziua apartamentul a fost vândut și cumpărat altul deci avem dreptul acum dacă îl vinde? Doar noi copii din prima casatorie? Și sora mea din a doua căsătorie? Mulțumesc frumos

Toți copiii au dreptul la moștenire, în cote egale.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-06-2025
Vizitator
Bună ziua,vă rog să-mi spuneți ce drepturi am în următoarea problemă:o relație din 2004 finalizată cu căsătorie în 2014 ,amândoi cu câte un copil din prima căsătorie.in 2009 soțul cumpără o casă din bani primiți de la părinți lui,pe care o finalizăm în 2015 și ne mutăm în ea,eu fiind luată în spațiul locativ fără nici un drept asupra proprietății.in prezent locuim în această casă,copii având fiecare câte o proprietate.
Răspunde
 07-06-2025

Menționez faptul că în cazul în care soțul decedează înaintea mea fiica lui din prima căsătorie poate să mă scoată din casă? Mulțumesc mult pentru ajutor .Am o relație din 2004,cu căsătorie în 2014.o casă cumpărată de soț în 2009 finalizată în 2015 când ne-am mutat,În contract nu sunt trecută .doar primită în spațiu locativ.Fiica lui din prima căsătorie poate să mă scoată din casă in cazul în care soțul meu decedează înaintea mea?
Răspunde
 07-06-2025

Bună ziua, relatat în cele două mesaje de mai sus ce probleme am și vă rog frumos dacă se poate să-mi dați un răspuns.mulțumesc anticipat
Răspunde
 12-06-2025

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Nu, fiica soțului tău NU vă poate scoate din casă după decesul lui, atâta timp cât aveți domiciliul comun acolo.
Legea vă acordă un drept de moștenire și un drept de folosință asupra locuinței familiale, chiar dacă nu sunteți trecută în acte ca proprietar.
Conform Codului Civil, soțul supraviețuitor moștenește o cotă parte din bunurile soțului decedat, alături de copiii acestuia.
Dacă soțul dvs are un copil (fiica) → dvs, ca soție supraviețuitoare, moșteneniți 1/4 din bunurile lui, iar fiica lui 3/4.
Dacă bunul este proprietate exclusivă a lui (casa din 2009), acea cotă de 1/4 vi se aplică.
Deveniți coproprietară cu fiica lui, în proporție 1/4 dvs – 3/4 ea.

Conform art. 973 din Codul Civil:
"Soțul supraviețuitor are dreptul de a continua să locuiască în locuința familială, chiar dacă aceasta era proprietatea exclusivă a soțului decedat, pe o perioadă de 1 an de la deces, fără a plăti chirie."
După acel an, dacă sunteți moștenitoare, aveți un drept de proprietate asupra unei cote și implicit drept de folosință nelimitată dacă nu se cere partaj.
Nu poate să vă dea afară, pentru că: - sunteți moștenitoare; - aveți domiciliul acolo; aveți drept de folosință garantat de lege.

Poate cere partaj (împărțirea moștenirii) prin instanță.
În acest caz, instanța poate:
împărți casa (în natură – rar)
obliga vânzarea și împărțirea prețului (în lipsa înțelegerii)
vă acorda un drept de rămânere pe o perioadă rezonabilă.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
RăspundeStart 5
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.